Iz Virovitice krenuo konvoj vozila humanitarne pomoći za područja Sisačko-moslavačke županije stradala u razornom potresu

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Virovitica iz Taborišta je u utorak prema Zagrebu krenuo konvoj od 12 vozila u kojima se nalazi sveukupno 12 tona hrane i 5.300 artikala higijenskih potrepština.

Djelatnike i volontere Crvenog križa Virovitica koji su kombijima krenuli put Zagreba, ispratili su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnici općina Lukač, Špišić Bukovica i Pitomača Đuro Bukvić, Hrvoje Miler i Željko Grgačić te predsjednik MO Taborište Josip Perović.

Vozila za današnju akciju prijevoza hrane i higijenskih potrepština ustupili su Sportska zajednica grada Virovitice, Hrvatska pošta, susjedne općine i nekoliko poduzetnika, a to je samo još jedan dokaz o velikom zajedništvu u ovoj hvalevrijednoj akciji za sve stradale u razornom potresu. Već spomenuta donacija prvo se vozi u središnje skladište Hrvatskog Crvenog križa na Zagrebačkom velesajmu, od kuda će biti distribuirana onima kojima je pomoć najpotrebnija.

DJI 0302

Do sada smo odvezli četiri tone hrane i higijenskih potrepština direktno u Petrinju, od čega je 620 kilograma konzervi, a zatim dječje hrane, pelena i ostalih higijenskih potrepština. To su bili interventni prijevozi, a ovo danas je ukupno sedmi prijevoz humanitarne pomoći. Imamo kadrove i dobru organizaciju, interventni tim, tim podrške i 60-ak volontera i mogu reći da je ovo za nas bio najteži ispit dosad, da vidimo kako i na koji način možemo odgovoriti na ovu veliku katastrofu koja je zahvatila Sisačko-moslavačku županiju – rekla je uoči polaska ravnateljica GDCK-a Virovitica Željka Grahovac i napomenula kako je dosad prikupljeno više od 20 tona hrane i higijenskih potrepština te šest tisuća litara vode.

20210112 120244

Gradonačelnik Ivica Kirin zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovoj, ali i ranijim akcijama prikupljanja hrane i potrepština i na bilo koji način pomogli stradalima u potresu.

Ova akcija ponovno je potvrdila da Virovitica ima veliko srce. Danas ujutro je krenuo i šleper s hranom za stoku, kao i građevinskim materijalom. Ovim putem pozivam sve one koji mogu volontirati ili pomoći na bilo koji drugi način neka pomognu jer ljudi na stradalim područjima su i prije teško živjeli, a sada im je definitivno najteže. Obnova neće ići preko noći, trebat će proći puno vremena, ali ako im pomognemo i budemo uz njih, sve će biti puno lakše – naglasio je gradonačelnik Kirin.

Načelnici susjednih općina pohvalili su akciju i pritom zahvalili svim mještanima i ljudima dobrog srca koji su se uključili u sakupljanje humanitarne pomoći za potresom pogođena područja.

IMG 3780

Zahvaljujem svim mještanima i svim mjesnim odborima, organizirali smo akciju prikupljanja u gotovo svim naseljima na području općine i skupili više od 15 tona hrane i raznih potrepština i na taj način pokazali da imamo veliko srce i da vodimo brigu o svima kojima je pomoć potrebna – rekao je načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

Dopredsjednik Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Ivan Ćavarušić i sam je protekla dva tjedna proveo na stradalim područjima.

– Gotovo svaki dan smo išli na područje Sisačko-moslavačke županije, sudjelovali u humanitarnim akcijama i prvi smo posjetili nekoliko naselja u kojima uglavnom živi starija populacija, do koje je prije svega teško doći, zahvaljujući vrlo neprohodnim šumskim putevima. Atmosfera je bila prilično emotivna, a neki od prizora su zaista bili potresni. Stanje je teško i tim ljudima je sada najpotrebnija pomoć – zaključio je I. Ćavarušić. (www.icv.hr, ts, mm, foto: I. Bedeković)

Skip to content