Ivica Kirin: Virovitica nije grad slučaj! Građani dobro znaju koga su birali posljednjih 16 godina i kome su dali povjerenje

Gradonačelnik je govorio o događajima koji su se odigrali u proteklih dva tjedna u našem gradu, ali ujedno se osvrnuo i na projekte realizirane u posljednjih desetak godina koji pokazuju kako Virovitica nije grad slučaj ili grad neuspjeha

Virovitica nije grad slučaj niti će to ikada biti! Dok upravljam ovim gradom, na osnovu legitimne volje građana grada Virovitice, učinit ću sve da zaustavim neistinito blaćenje našeg grada koje je ovog trenutka na svom vrhuncu, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin u svom uvodnom obraćanju na 20. sjednici Gradskog vijeća na kojoj je cijeli aktualni sat bio posvećen slučaju Siniše Palma, odnosno pronevjeri novca iz gradskog proračuna.

U svom govoru gradonačelnik je govorio o događajima koji su se odigrali u proteklih dva tjedna u našem gradu, ali ujedno se osvrnuo i na projekte realizirane u posljednjih desetak godina koji pokazuju kako Virovitica nije grad slučaj ili grad neuspjeha.

Grad Virovitica provodi razvojnu i prosperitetnu politiku kojoj su građani dali povjerenje na prošlim izborima i izborima proteklih 16 godina. Virovitica je primjer grada koji se uspješno vodi u timskom radu sinergije Gradske uprave i sinergije političkih čimbenika, od lokalne do državne razine, rekao je I. Kirin podcrtavši ujedno što je sve na području grada realizirano unazad 10-ak godina.

Ako pogledamo 10 godina unazad, izgrađene su Zapadna i Sjeverna obilaznica, proveden je projekt Betterment (uređenje ulice Matije Gupca, Stjepana Radića, Josipa Jurja Strossmayera, nastavak prema Suhopolju, obnovljena je ceste D5 do Lončarice… U državne prometnice u gradu uloženo je više od 450 milijuna kuna, dok je iz gradskog proračuna u 250 kilometara gradskih prometnica uloženo više od 50 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik u osvrtu na najvažnije projekte komunalne infrastrukture.

U POSLJEDNJIH DESETAK GODINA U GRADU VIROVITICI INVESTIRANO OKO 5 MILIJARDI KUNA

Nadalje, gradonačelnik Kirin naglasio je kako je od 2003. godine u vodovodnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu uloženo preko 180 milijuna kuna. Posebno se osvrnuo na projekt Aglomeracija Virovitica i izgradnju biopročistača koji je u provedbi, a vrijedan je oko 150 milijuna kuna. Tu je i izmjena plinskih kotlovnica zahvaljujući kojoj je cijena toplinske energije u zgradama niža i do 50 posto.

Izgrađeno je 10-ak kilometara javne rasvjete u vrijednosti preko 10 milijuna kuna, dok je u održavanje javnih površina, odnosno uređenje parkova, zelenih površina i slično uloženo više od 140 milijuna kuna. Što se tiče ulaganja u gospodarstvo, na području grada je unazad desetak godina 40-ak investitora izgradilo pogone u vrijednosti oko 400 milijuna kuna te je u virovitičkim poduzetničkim zonama trenutno zaposleno oko 1316 osoba, rekao je gradonačelnik Kirin dodavši kako je u razdoblju od 2003. do 2017. u Virovitici u javnom i privatnom sektoru ukupno investirano oko 5 milijardi kuna.

Kontinuirano se ulaže i u zdravstvo te je 2010. godine investirano u izgradnju bolničkih zgrada u krugu Opće bolnice Virovitica, izgrađena je nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok, a trenutno je u tijeku projekt dogradnje i opremanja dnevnih bolnica virovitičke Opće bolnice vrijedan 50 milijuna kuna.

Kroz opremu i izgradnju, u zdravstvo je uloženo više od 300 milijuna kuna, podcrtao je gradonačelnik Kirin.

Nadalje, tu su konkretne financijske pomoći za djecu – od rođenja do završetka fakulteta.

Prvo da u javnosti raščistimo jednu stvar, pošto se često potegne tema da stipendiramo samo 10 studenata. Grad Virovitica već godinama stipendira studente koji upisuju deficitarna zanimanja kako bi se isti vratili u naš grad i ovdje pronašli posao i egzistenciju. Ove akademske godine stipendije dajemo za 17 studenata, a da ih se prijavilo 50, toliko bi ih i stipendirali jer nije bitan broj nego vrsta studija koji se upisuje. Ne želimo proizvoditi kadar koji sutra neće moći dobiti posao u Virovitici, već kadar koji treba našem gradu i gospodarstvu, naglasio je I. Kirin.

KONKRETNE FINANCIJSKE POMOĆI OD ROĐENJA DO ZAVRŠETKA FAKULTETA

Grad Virovitica nizom mjera i pomoći slijedi djetetov put od predškolske i školske dobi pa sve do studiranja, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati.

Sa sedam milijuna kuna godišnje sufinanciramo rad Dječjeg vrtića Cvrčak, gotovo milijun kuna izdvaja se za pomoć obiteljima koje se nalaze u teškim životnim prilikama i tu pomoć primaju u okviru socijalnih davanja. Sa 700.000 kuna sufinanciramo udžbenike i radne materijale za učenike u školama, a 1,6 milijuna kuna izdvaja se kako bi djeca u školama kojima je Grad osnivač imala besplatan prijevoz na nastavu, istaknuo je gradonačelnik Kirin dodavši kako je od ove godine povećana i novčana pomoć povodom rođenja djeteta s dosadašnjih 500,00 kuna na 1.000 kuna za prvo, 2.000 kuna drugo te po 1.000,00 kuna više za svako sljedeće dijete.

Grad 30.000,00 kuna godišnje izdvaja za sufinanciranje djelatnosti dadilja pošto Dječji vrtić Cvrčak, kao jedina ustanova koja provodi program predškolskog odgoja i obrazovanja u gradu, nije u mogućnosti upisati svu djecu koja su zadovoljila propisane uvjete te se na ovaj način olakšava roditeljima teret financiranja.

Što se tiče ulaganja u visoko školstvo, Grad godišnje izdvaja 374.000,00 kuna za studentske stipendije, a studenti stipendiju u mjesečnom iznosu od 800,00 kuna primaju svih 12 mjeseci. Osim toga, za rad Visoke škole Virovitica izdvaja se 100.000,00 kuna kako bi se mladima omogućilo studiranje nadomak doma.

Za rad sportskih klubova, u koje su prvenstveno uključena djeca predškolske i školske dobi, na godišnjoj razini osigurava se oko 2 milijuna kuna, dok je u sportsku infrastrukturu i dječja igrališta u posljednjih nekoliko godina uloženo 1,4 milijuna kuna.

ULAGANJE U PROJEKTE I INFRASTRUKTURU ZA DJECU I MLADE

Što se tiče ulaganja u infrastrukturu, u posljednjih nekoliko godina u vrtićke zgrade na području grada Virovitice uloženo je oko 12,5 milijuna kuna, dok je za obnove i gradnju osnovnih škola izdvojeno se preko 9 milijuna kuna. Izgrađene su nove škole u Taborištu, Podgorju, Sv. Đurađu i Koriji, obnovljena je i dograđena glazbena škola Jan Vlašimsky, obnovljene su škole u Rezovcu, Rezovačkim Krčevinama, Milanovcu, Koriji te samoj Virovitici.

Trenutno je u izgradnji novi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i trodijelna školska sportska dvorana, očekuje se izgradnja nove Područne škola u Čemernici i vrtića u Sv. Đurađu, u pripremi su projekti izgradnje nove Glazbene škole Jan Vlašimsky i treće osnovne škole, a u planu je i izrada projekta za dječji vrtić u Milanovcu, istaknuo je gradonačelnik Kirin dodavši kako Grad i Virovitičko-podravska županija pripremaju projekte za izgradnju novih škola u vrijednosti 130 milijuna kuna.

Također, gradonačelnik je istaknuo kako se na području grada povećava broj novorođene djece, a broj stanovnika ne opada usprkos svakodnevnim migracijama. Grade se novi stanovi, nove kuće te je u nekoliko godina izdano preko 300 građevinskih dozvola.

Što se tiče planova do 2021. godine, I. Kirin je naveo sljedeće:

Ceste i nogostupi do svake kuće, otvaranje novih radnih mjesta kroz gospodarske zone i razvojem postojećih tvrtki te provođenje aktivnih mjera za mlade: od besplatnih udžbenika, uređenja sportskih terena, vrtića za svako dijete, opremanja svih škola na području grada, kulturnih, zabavnih i športskih sadržaja, do zemljišta za mlade obitelji i brige o socijalno ugroženim građanima.

U GRADU SE PRIPREMAJU 134 PROJEKTA U VRIJEDNOSTI OKO 3 MILIJARDE KUNA

Investicijsku aktivnost i planove najbolje pokazuju projekti koji se realiziraju, kao i oni koji će tek krenuti u provedbu.

Grad Virovitica ima plan projekata do 2025. godine. Do svibnja ove godine na području grada završeni su projekti u vrijednosti 39 milijuna kuna, a trenutno je otvoreno 10-ak gradilišta u vrijednosti oko 250 milijuna kuna Gradski park i dvorac, dnevne bolnice, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju..). Do kraja 2019. godine očekuje se otvaranje novih gradilišta u vrijednosti oko 224 milijuna kuna, a tu su gradski bazen, biopročistač, Sirana, TIC, energetske obnove, prometna infrastruktura… Osim velikih projekata želimo s malim, ali važnim projektima svojim građanima stvoriti europski standard na području cijelog grada te planiramo u sljedeće dvije godine uložiti preko 20 milijuna kuna u ceste, nogostupe, drvorede i dječja igrališta, rekao je na kraju gradonačelnik Kirin istaknuvši kako se u Gradu trenutno pripremaju 134 projekta u vrijednosti 3 milijarde kuna. (virovitica.hr)

Skip to content