Istina i žrtve nikada se ne smiju zaboraviti: U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009. godine, 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma. Obilježavanjem tog dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica Europske unije u kojima se potiče na promišljanje o osjetljivim i kompleksnim pitanjima zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i poštovanja temeljnih prava.

Komemorativnim skupom na lokalitetu Mrtvi jarak koji se nalazi u šumi kraj sela Bukova na području općine Suhopolje, danas (utorak) je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Virovitičko-podravskoj županiji. Molitvu za žrtve predvodio je Mario Mesić, župnik Župe sv. Luke iz Lukača.

Na tom mjestu nakon završetka Drugog svjetskog rata pogubljen je velik broj nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. Seljaci su ovaj jarak, u kojem se nalazi izvor s kojeg su nosili vodu, zvali Duboki jarak. Domaći suradnici organiziranih ubojstava hrvatskih zarobljenika izabrali su ga kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Ovamo je dovedeno više kolona i više grupa zarobljenika, koji su tu mučeni i ubijani. Nakon ovih događaja seljaci su prestali koristiti vodu s izvora u ovom jarku i nazvali ga “Mrtvački” ili “Mrtvi jarak”. Na tom mjestu nastale su najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine.

Prije 13 godina na ovom mjestu otkriven je spomenik svim hrvatskim žrtvama u Mrtvom jarku na čijoj spomen ploči stoji: “Na ovom mjestu zvanom Mrtvi jarak, Titovi su partizani po završetku rata 1945. poubijali na stotine nedužnih hrvatskih domobrana”.

Na spomen obilježju, izaslanstva su položila vijence i zapalila lampione. Počast stradalima odalo je izaslanstvo Hrvatskog sabora, odnosno saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković; izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno zamjenikom župana Marijom Klementom; izaslanstvo Grada Virovitice u kojem je bio gradonačelnik Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek Golinac, izaslanstvo Grada Orahovice u kojem je bio gradonačelnik Saša Rister, izaslanstvo Policijske uprave VPŽ uz načelnika Sinišu Kneževića i njegovog zamjenika Nenada Križića. Počast je odao i zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, kao i načelnici općina, Špišić Bukovica i Sopje, Hrvoje Miler i Berislav Androš. Uz njih, izaslanstvo Općine Suhopolje predvodio je općinski pročelnik Goran Doležal. Počast stradalima odala su i izaslanstva Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Virovitičko-podravske županije, kao i Mladeži HDZ-a Virovitičko-podravske županije, Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Suhopolje, Mladež HDZ-a Suhopolje, predstavnici mnogobrojnih udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata iz Virovitičko-podravske županije kao i općine Suhopolje.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić tom je prigodom govorio o važnosti očuvanja povijesne istine i adekvatnog obrazovanja mladih generacija kako se ta strašna zlodjela ne bi nikad zaboravila.

-I ove godine okupili smo se ovdje kako bi svjedočili ovim strašnim zločinima koji nikad nisu procesuirani niti kažnjeni, zločinima koji su se dogodili poslije završetka Drugog svjetskog rata, zločinima nad nevinim hrvatskim narodom i razoružanom vojskom. Zašto to činimo? Zašto pomažemo da se ta istina stavi u korice? Jednostavno ne smijemo dozvoliti da padne u zaborav ni Mrtvi jarak, ali ni ostala mjesta gdje su završavale kolone smrti. U slobodnoj Hrvatskoj i danas se puno puta dijelimo na one koji štuju i veličaju lik i djelo krvnika. Tko je to sve potpisao i zapovijedio? Da, treba jasno reći da je glavni krivac Tito, jedan od najvećih svjetskih zločinaca. Ovo su njegova zlodjela, njemu treba suditi čak i posthumno. Tada bi samo dio pravde bio zadovoljen, jer sve one koji su počinitelji u njegovo ime sigurno ne možemo pronaći niti procesuirati. Zločini koji su se dogodili i kojima svjedočimo u ovom danu sjećanja ne smiju biti zaboravljeni od naraštaja koji tek stasaju. Neka je uvijek s nama ova hrvatska žrtva u Mrtvom Jarku i uvijek joj se duboko klanjajmo. Neka uvijek živi u našim srcima i mislima – rekao je J. Đakić.

Sve stravične zločine, progone i strahote počinjene u ime i pod okriljem totalitarnih i autoritarnih režima ‘osudio’ je i poznati orahovački kroničar i istraživač Miroslav Gazda.

-Činjenica je da su na ovom mjestu četiri velike masovne grobnice, a prema dosadašnjim istraživanjima, tu se nalazi približno 1.700 žrtava. Kada se nađemo na ovakvim mjestima i molimo se na svetoj misi za te žrtve, nedostaje nam nešto što je značajno, a to je ime i prezime barem jednoga, barem pet ili nekolicine. Eventualna patološka istraživanja takvih grobnica izuzetno su skupa, međutim, ostaje za istinu da mlade generacije i povjesničari pretraživanjem dokumentacije u povijesnim arhivima, pretraživanjem ostataka svjedoka tih događaja koji su itekako značajni, mogu osigurati da sutra znamo točno po imenu tko se ovdje nalazi. Bilo bi to izuzetno važno za našu povijest koju ona strana koja je počinila zločine ni danas ne priznaje, a naše domoljublje naziva fašizmom ili jednostavno ustaštvom. Mi moramo zadržati našu povijest jer naša povijest počiva na žrtvama – dodao je M. Gazda. (www.icv.hr, ts, vpz.hr, foto: M. Bašić)

Skip to content