Intervju s gradonačelnikom – Novo lice Virovitice

Ovogodišnja proslava dana Grada Virovitice «Rokovo 2007» započinjenakon nešto više od dvije godine od mog stupanja na dužnostgradonačelnika ovog prekrasnog grada čija povijest seže u daleku1234.g. kada se prvi put spominje Virovitica. Virovitičani ovih danaslave Rokovo – dan virovitičke župe i Dan grada.Ovogodišnja proslava dana Grada Virovitice «Rokovo 2007» započinje nakon nešto više od dvije godine od mog stupanja na dužnost gradonačelnika ovog prekrasnog grada čija povijest seže u daleku 1234.g. kada se prvi put spominje Virovitica. Virovitičani ovih dana slave Rokovo – dan virovitičke župe i Dan grada. Spomen je to na sveca iz francuskog grada Montpeeiera koji je rođen u bogatoj grofovskoj obitelji, a život je skončao kao siromašan beskućnik, utamničen u rodnom gradu. Svoj naslijeđeni imetak rasprodao je i podijelio siromašnima pa u bolnici dvorio okužene bolesnike od čega se i sam razbolio. Prognan i usamljen sklonio se u šumu gdje mu je jedan pas svaki dan donosio komad kruha. Kad se oporavio u vratio u rodni grad nisu ga prepoznali nego bacili u tamnici gdje je umor 1327. godine. Sveti Rok je već stoljećima zaštitni znak Virovitice, kome su se starosjedioci zavjetovali još u vrijeme turskog vladanja, kada je na ovim prostorima nastala strašna pošast kuge. Malo preostalih kršćana svakodnevno je dolazilo u ruševnu franjevačku crkvu, gdje su s velikom pobožnošću, po nagovoru svetog Roka, molili Boga za milost te je kuga iznenada prestala.

Rokovo se kao Dan grada slavi se od 1994. godine. bila je to jednodnevna proslava s procesijom, svetom misom i svečanom sjednicom Gradskog vijeća te nekoliko kulturno-zabavnih programa. Danas je to dvadesetodnevna turistička manifestacija sa velikom naznakom na kulturu, zabavu i sport.

1.Rokovo 2006.g./2007.g.

Od prošlogodišnje proslave Dana grada Virovitice ostvareno je puno planova i započeto niz projekata u kojima sam sudjelovao kao dio naše velike obitelji koja treba svima služiti i pomagati. To govorim zato što smatram da pojedinac sam za sebe bez podrške svoje okoline ne može odrađivati ovako velike i značajne projekte, te još jednom zahvaljujem svim građanima na povjerenju i svim suradnicima na velikoj potpori koju daju našem zajedničkom radu.

Ako se osvrnemo na period od prošlogodišnjeg Rokova prvo treba reći da je u potpunosti izgrađena i puštena u promet zapadna obilaznica Grada Virovitice u vrijednosti od oko 120 milijuna kuna i to je najveći projekt na području Grada Virovitice u zadnjih 30-ak godina. Na taj način, Virovitičani nakon pedeset godina čekanja dobili su obilaznicu oko svog grada koja će preusmjerit promet iz središta i omogućiti početak gradnje velikog gradskog trga sa svim obilježjima povijesne šetnice oko gradskog parka. Isto tako, izgrađena je i otvorena nova cesta prema prigradskim naseljima Podgorju i Golom brdu kao dio nove regulacije prometa zbog obilaznice, te je završena cesta prema prigradskom naselju Jasenaš u vrijednosti oko 6 milijuna kuna. Asfaltirana i završena glavna Podravska ulica u MO Taborište, a rekonstruirane su i uređene druge ulice, parkirališta i nogostupi na području grada i ostalih MO.

Velike investicije pokrenute su i u području komunalnih djelatnosti, te je tako izgrađena kanalizacija u prigradskim naseljima Rezovcu i Čemernici u vrijednosti više od 15 milijuna kuna. Izgrađen je novi NUS ( Nadzorno upravljački sustav ) vrijednosti oko 10 milijuna kuna, a nositelj svih ovih aktivnosti je Virkom d.o.o. gradska komunalna tvrtka.

Zajedničkim naporima Grada i Flore Vtc d.o.o. druge gradske komunalne tvrtke u tijeku je veliki projekt sanacije gradskog odlagališta otpada u vrijednosti 26 milijuna kuna koje zajednički financiraju Grad Virovitica i Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. U svrhu sanacije odlagališta kupljena su dva nova radna stroja vrijedna oko 4 milijuna kuna čime je Flora Vtc d.o.o. postala jedna od najopremljenijih komunalnih tvrtki u ovom dijelu Hrvatske. U svezi brige o zaštiti okoliša kupljene su i podijeljene besplatne kante za komunalni otpad svim domaćinstvima u Gradu Virovitici i okolnim općinama, postavljeni su eko kontejneri za odvojeno sakupljanje korisnog otpada i sakupljanje opasne ambalaže. Flora Vtc d.o.o. je otvorila novi vrtni centar, obnovila cviječarnicu Mimoza čime je taj dio grada dobio novi sjaj, a kupljena je i jedna od najmodernijih čistilica koja svakodnevno uređuje naš grad.

Novi moderno opremljen vatrogasni centar bogatiji je za vrlo vrijedno vozilo, kupljena je nova 39 metarska vatrogasna hidraulična auto ljestva vrijedna oko 6,5 milijuna kuna koje zajedno financiraju Grad Virovitica i MUP-a RH.

Zajedno sa HEP-om tj. Elektrom Virovitica, Grad je u rekonstrukciju javne rasvjete i kabliranje niskonaponske mreže uložio ukupno oko 5 milijuna kuna, te su tako mnoge virovitičke ulice zasjale novim sjajem.

Nadalje, doneseni su iznimno važni prostorni planovi, odnosno Prostorni plan uređenja Grada Virovitice ( PPUG ) i Generalni urbanistički plan Virovitice ( GUP ) kojima smo stvorili preduvjete za kvalitetnu i urbanu izgradnju našeg grada, značajnu za njegov snažan gospodarski razvoj.

Naša najveća briga je oporavak i razvoj gospodarstva i poduzetništva, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje naših građana posebice mladih. Želim istaknuti kao najvažniju investiciju projekt Poduzetničke zone II. a koja je već u potpunosti rasprodana i namijenjena je malim poduzetnicima. U njoj niću novi proizvodni i drugi pogoni u kojima će se iduće godine otvoriti oko 200 novih radnih mjesta. To veliko gradilište u sjeveroistočnoj Hrvatskoj u području gospodarstva a vrijednosti investicije preko 7 milijuna kuna koje su zajednički financirali Grad Virovitica i Ministarstvo gospodarstva RH. Grad Virovitica je svim zainteresiranim poduzetnicima omogućio idealne uvjete i prvi u Hrvatskoj ponudio prodaju zemljišta opremljenog sa kompletnom komunalnom infrastrukturom po cijeni od 1kn za kvadratni metar za proizvodne djelatnosti.

Veliki gospodarski bum u Virovitici desit će se u naredne dvije – tri godine jer sada mnogi poslovni subjekti iskazuju veliki interes za gradnju svojih objekata u novoj Poduzetničkoj zoni III. Grad Virovitica nedavno je potpisao Ugovor o izvođenju radova na izgradnji ceste i druge komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni III. Vrijednost tih radova iznosi preko 12 milijuna kuna, a radovi će biti izvedeni do jeseni 2008. godine.

Upravo je taj gospodarski razvoj doveo do povećanja zaposlenosti, pa je tako tijekom prvog polugodišta 2007. godine na području Grada Virovitice broj nezaposlenih pao za 16 % ili 312 nezaposlenih osoba u odnosu na kraj (prosinac) 2006.godine i s datumom 30.6. iznosi 1677 nezaposlenih osoba. U prvom polugodištu 2007.god. ukupno sa evidencije Zavoda za zapošljavanje zaposleno je 676 osoba iz Grada Virovitice, što je za 5,8% ili 37 osoba više u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Broj nezaposlenih bio je manji tijekom svih šest mjeseci 2007.godine u odnosu na prošlu godinu.

Pripremamo za 14. kolovoza i otvaranje Carinarnice u Virovitici za čiji smještaj je Grad kupio uredski prostor u vrijednosti oko 2 milijuna kuna gdje će se otvoriti oko 30-tak novih radnih mjesta.

Grad Virovitica je kupio Palaču Pejačević, vrijednu spomeničku baštinu, s namjerom da je sanira i uredi kompletan prostor, te riješi trajno smještaj na jednom mjestu svih gradskih službi i ureda. Vrijednost ukupne investicije je oko 20-tak milijuna kuna, raspisan je natječaj za odabir izvođača radova i koncesionara, te će to vjerojatno biti jedan od prvih objekata po modelu JPP ( Javno privatno partnerstvo ).

Izgrađena je i otvorena nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici koja svojim reprezentativnim izgledom privlači brojne poglede prolaznika, ali svojim sadržajima upotpunjuje kulturni život Virovitice. Vrijednost ukupne investicije izgradnje Gradske knjižnice i čitaonice iznosila je oko 12 milijuna kuna koje su zajedno sufinancirali Grad Virovitica i Ministarstvo kulture RH.

Izgrađena je i otvorena nova osnovna Područna škola u Podgorju u vrijednosti oko 2 milijuna kuna koje su osigurali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, te Grad Virovitica. Isto tako, otkupljene su sve parcele ( ukupno 8 ) za potrebe izgradnje Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece sa posebnim potrebama i školske športske dvorane namijenjene za djecu OŠ Vladimir Nazor, OŠ Virovitica i Učeničkog doma Virovitica. Zajedno sa Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grad Virovitica je financirao izgradnju, te je otvoren Centar za dnevni boravak, pomoć i njegu u kući za starije osobe, te drugi program Savjetovalište za djecu, mladež, brak i obitelj kao i PSP centar također su izgrađeni i otvoreni u Virovitici.

2.Koji se projekti planiraju odraditi za vrijeme vašeg mandata?

Najveći projekti u mome mandatu će biti sjeverna obilaznica Grada Virovitice za koju se trenutno radi izvlaštenje zemljišta za koje je u državnom proračunu već osigurano 92 milijuna kuna samo za otkup zemljišta i rješavanje trase Virovitica-Slatina. Drugi važan projekt je izmještanje državne ceste D2 na Vinkovačku i Vukovarsku ulicu sa kružnim tokovima te spoj na zapadnu obilaznicu za što su HC-e imenovale povjerenstvo i priprema se početak izrade dokumentacije. Treći veliki projekt najveći u cestovnoj infrastrukturi je izgradnja brze ceste Zagreb-Bjelovar-Virovitica takozvanog Podravsko-bilogorskog ipsilona čija je gradnja već započeta i otvorena prva dionica od Vrbovca do Gradeca prema Bjelovaru koja će osigurati bolju prometnu povezanost sa Zagrebom što je preduvjet dolaska velikih investicija i razvoja ovoga kraja. Grad Virovitica je uredio nekoliko gradskih ulica ( T. Ujevića, P. Berislavića, S.S. Kranjčevića ), a uskoro će biti odabrani izvođači radova za ulicu A. Mihanovića čijom će se rekonstrukcijom i uređenjem omogućiti preusmjeravanje prometa iz centra grada, uspostavu gradske šetnice i novog trga.

U segmentu komunalne problematike, nakon potpisivanja ugovora sa Hrvatskim vodama koji zajedno sa Gradom Virovitica sufinancira ove projekte, započet će izgradnja kanalizacija u ostalim prigradskim naseljima u Podgorju, Golom Brdu, Svetom Đurđu, Koriji i Požarima. Iduće godine kreće izgradnja regionalnog Centra za gospodarenje otpadom u Bilogori jednog od prvih pilot projekta u Hrvatskoj koji ćemo ostvariti po modelu JPP za što postoje zainteresirani investitori.

Nastavak izgradnje poduzetničkih zona od velike je važnosti, a prva od njih nam je Zona III koja se nalazi preko puta Flore Vtc ukupne površine oko 40-tak hektara i spremna je za početak gradnje. Grad Virovitica je od Ministarstva gospodarstva dobio oko 3,5 milijuna kuna pomoći, a ukupna vrijednost investicije je oko 20 milijuna kuna i ubrzo započinje izgradnja, jer zbog velikog interesa investitora već je veliki dio parcela od ukupno 51 rezervirano. Za izgradnja nove zgrade PU Virovitičko-Podravske županije Grad Virovitica osigurao zemljište ( preko puta Flore Vtc ), a gradnja započinje već ove jeseni. Pri završetku je izgradnja zgrade Obavještajnog centra i Županijskog državnog odvjetništva, otvaranje se očekuje u rujnu 2007.g.

Odlukom Vlade RH prostor vojarne u Virovitice prenamijeniti će se za potrebe otvaranja nekoliko obrazovnih ustanova i izgradnje sportsko-rekreacijskog kompleksa sa gradskim stadionom koji će biti planiran na lijevoj strani vojarne. Ubrzano radimo na pripremi planova oko izgradnje termalnih toplica i welness centra na prostorima virovitičkih ribnjaka za što postoji interes više investitora.

Izgradnju Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece sa posebnim potrebama i školske športske dvorane namijenjene za djecu OŠ Vladimir Nazor, OŠ Virovitica i Učeničkog doma planiramo početkom 2008.g.

3.Program proslave Rokova 2006.g.i novosti u njemu.

Grad Virovitica je uz već dosadašnje tradicionalne sadržaje obilježavanja proslave dana Grada za ovu godinu uspio pripremiti nekoliko novih kvalitetnih sadržaja. Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se dva dana ranije 14.kolovoza 2007.g. kojom prigodom će biti podijeljene i tradicionalne nagrade Grada Virovitice. Jedna od najvećih novosti u ovogodišnjoj proslavi je Dana grada je I. Kiparska kolonija „Virovitica 1234“ koja je na šetnici Trga kralja Tomislava Virovitičanima, ali i svim prolaznicima omogućila druženje uz praćenje nastanka od beživotnih hrastovih sušaca do prekrasnih skulptura koje svojim likovima simboliziraju poveznicu Slavonije i Podravine koji se upravo u Virovitici dodiruju i spajaju. Treba još istaknuti novi projekt „Virovina 2007“ kojim se želi uz izbor najboljeg vinogradara – domaćina na Vinskoj cesti «VIROVITIČKI VIDICI» promovirati naš kraj i bogata gastronomska ponuda. Ova manifestacija bi trebala postati tradicionalna sa elementima proširenja i razvoja. Uz Grad Viroviticu kao nosioca i idejnog začetnika projekta „Virovina“ značajni partneri u realizaciji su Udruga vinogradara i voćara Sv.Vinko – Virovitica, Agronomski fakultet – Zagreb, Europski Vinski viteški red – EVVR, te Turistička zajednica grada Virovitice. Zajednički blagdanski ručak za sve goste i građane biti će organiziran na sam blagdan sv.Roka nakon svete mise i procesije gradskim ulicama i trgovima, a koristim ovu priliku i pozivam sve građane i goste da dođu kušati domaće gastronomske specijalitete naših ugostitelja.

Središnje zabavne manifestacije od 11.do 16.08.2006.g bit će organizirane na središnjem gradskom trgu dr. Franje Tuđmana i u Rusanovoj ulici gdje je uz pomoć sponzora osiguran nastup vodećih imena hrvatske glazbene estrade i to Atomskog skloništa ( 11.08. ), Najboljih hrvatskih tamburaša ( 12.08. ), domaće grupe Vatra koja nastupa sa Ramirezom i Hladnim pivom ( 14.08. ), poznatih glazbenih zabavljača Gustafa ( 15.08. ), do Tonya Cetinskog koji nastupa na sam Dan grada Virovitice ( 16.08. ).

Turistički brend Grada Virovitice, numerički niz brojeva 1234 koji podsjeća na godinu prvog spomena Virovitice i po čemu smo jedinstveni u svijetu, istaknuli smo na svim novim promidžbenim materijalima kao što su plakati, natpisi na ulazu u grad, TV spot. Ove godine, kao i dosada, manifestaciju će pratiti dnevne novine koje će svakog jutra od nedjelje 12.08. do četvrtka 16.08.2007.g. biti besplatno dijeljene sugrađanima i gostima Virovitice.

Ovogodišnji bogat kulturno-zabavni program „ROKOVO 2007“ okupit će preko 2000 tisuće sudionika, biti će 70-tak događanja i preko 500 sati programa.

Drage Virovitičanke i Virovitičani! Sa željom da naš grad svakim danom činimo mjestom što boljeg, sretnijeg i ugodnijeg življenja, čestitam vam Dan Grada Virovitice,16. kolovoza Blagdan Sv. Roka našeg zaštitnika.

Intervju s gradonačelnikom Virovitice Zvonkom Kožnjakom objavljen je u Virovitičkom listu.

Skip to content