Intervju gradonačelnika Ivice Kirina u Virovitičkom listu povodom Rokova: Među dvadeset smo gradova koji pokreću Hrvatsku

kiroGospodine gradonačelniče, dok se u mnogim hrvatskim gradovima zbog recesije malo toga ili ništa ne radi, grad Virovitica je i ove godine prije Rokova bio pravo malo gradilište. Što se sve radilo kako bi građanima proslava ovogodišnjeg Rokova bila što ljepša?

– Da, Viroviticu smo, na našu sreću, pretvorili u najveće slavonsko gradilište te na taj način poslali najbolju poruku svim investitorima da smo grad u koji se svakodnevno ulaže. Ovih dana očekuje nas i početak rekonstrukcije cesta  na području bivšeg Kraševog naselja, tj. u ulicama Vinka Belobrka, Hrvatskih žrtava, Ivana Mažuranića i Antuna Augustinčića, kao i Ulice Vatroslava Lisinskog u Novom naselju te izgradnja ceste i nogostupa na Trgu fra Bonifacija Gerbera. Do sada smo uredili dio ulica Tomaša Masaryka i  Ferde Rusana, te kružni tok na Trgu dr. Franje Tuđmana. Posebno me veseli izgradnja dječjeg igrališta u Južnom bloku i nastavak radova na Franjevačkom parku. Radi se i u prigradskim naseljima, gdje nas uskoro očekuje početak radova na izmjeni stolarije i uređenju fasade u područnim školama u Rezovcu i Rezovačkim Krčevinama te izgradnja škole u Sv. Đurđu. U Podgorju smo izgradili školsko igralište i postavljamo ogradu kako bismo povećali sigurnost djece. Intenzivno se radi na prikupljanju dokumentacije za Područnu školu u Koriji, čija bi izgradnja trebala početi u proljeće sljedeće godine. Uglavnom većina tih projekata ima za cilj povećanje sigurnosti i uvjete za djecu, odnosno za sve sudionike u prometu.

Koji su to najvažniji projekti ostvareni od prošlogodišnjeg Rokova do danas?

– Ono što mene osobno najviše veseli je otvorenje zgrade budućeg Veleučilišta, odnosno činjenica da je Virovitica postala studentski grad. Na taj način pružili smo svojim sugrađanima mogućnost studiranja u svom gradu, a trenutačno se radi i na izgradnji učeničko-studentskog doma i studentskog restorana, što će zasigurno privući i veći broj studenata iz drugih krajeva. Svakako najznačajniji projekti, uz sve ono što sam već spomenuo, odnose se na dovođenje vodovoda u prigradsko naselje Jasenaš, što je bilo iznimno komplicirano zbog pozicije tog prigradskog naselja. Postavljena je kanalizacija u Rezovačkim Krčevinama i Rezovačkim vinogradima, te u Ulici Sv. Trojstva u Milanovcu i Ulici Bajer. Na taj način učinili smo još jedan korak prije svega u zaštiti okoliša, ali i povećanju životnog standarda. Rekonstruirane su Slavonska i Istarska ulica u Taborištu, Ulica Bajer, Vinkovačka i Vukovarska ulica, izgrađeni su parkiralište i nogostup kod Dječjeg vrtića “Cvrčak” te nogostup u Vukovarskoj ulici, otvorena je zgrada Centra za održivi razvoj Virovitičko-podravske županije (bivši katastar), novi odjel bolničke ljekarne, nova zgrada Šumarije, nikli su novi trgovački centri (Park&Shop i KTC), započeli su radovi na izgradnji pogona u poduzetničkim zonama tvrtke Beki, Domus, AMS biomasa…

Gospodine gradonačelniče, što planirate u budućnosti na razvoju grada?

– Kada govorimo o budućnosti, siguran sam da puno toga ovisi o izgradnji autoceste ili brze ceste koja će nas povezati sa Zagrebom. S tim u vezi moram reći da neuvrštavanje ove ceste u buduće planove HAC-a, kao i najave o ukidanju pruge do Osijeka znatno otežavaju put do novih investitora. Smatram da su takve paušalne i neargumentirane izjave već načinile štete našem gospodarstvu. Ipak moram reći da trenutačno radimo na 200-tinjak projekata koje su navedeni i u knjižici „Ja volim svoj grad“, a kojom redovito informiramo svoje sugrađane o budućim aktivnostima. Kao gradonačelnik ponosan sam na činjenicu da se Virovitica nalazi među 20 gradova koji pokreću Hrvatsku, da smo prema GONG-u izrazito transparentan grad, da smo po brzini rješavanja dozvola također u samom vrhu, da je službena stranica Grada  Virovitice proglašena jednim od najboljih portala u Hrvatskoj, a to dovoljno govori samo za sebe o radu virovitičke gradske uprave. Postoje brojne prepreke koje se na prvi pogled ne vide. Primjerice, utrošeno je dosta vremena da se na inicijativu mještana Jasenaša pošta donosi iz Virovitice. Takvih detalja je mnogo, ali budući da nisu odrađeni kada je trebalo, danas je to znatno teže. Da je netko ranije riješio samo komunalnu infrastrukturu, danas bi bilo više i sredstava i vremena za neke druge projekte jer svi investitori koji dolaze u grad prvo pogledaju uređenost grada, a zatim pitaju za infrastrukturu.

Budući da su lokalni izbori u svibnju sljedeće godine, mogu li građani od vas očekivati još jednu kandidaturu za gradonačelnika Virovitice?

– Što se predstojećih lokalnih izbora tiče, mogu samo reći da trenutačno o njima još ne razmišljam jer su mi sve misli usmjerene na svakodnevne aktivnosti i kako njima što prije ostvariti brojne zacrtane projekte.

Čestitka:

 Drage Virovitičanke i Virovitičani, u ime Gradske uprave i svoje osobno ime upućujem vam iskrene čestitke u povodu Dana grada – blagdana sv. Roka, uz želju da zajedničkim radom učinimo sve što možemo u daljnjem razvitku voljenog nam grada.

 

Skip to content