Idući tjedan Vlada će predstaviti novi paket mjera ublažavanja inflatornih pritisaka

Idući tjedan Vlada Republike Hrvatske najvećim će poslodavcima i sindikatima, a potom i javnosti, predstaviti novi paket mjera ublažavanja inflatornih pritisaka, a već na danas (četvrtak) održanoj sjednici, kako je predstavio i premijer Andrej Plenković, usvojene su mjere koje su uvod u nove mjere – prenosi Poslovni dnevnik.

Konkretno, Vlada nudi primjenu snižene stope PDV-a od 5% na plin, grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječku. Prema procjeni ministra financija Marka Primorca značit će to i 46 milijuna eura manje prihoda u državnom proračunu po osnovi PDV-a.

-Na taj način omogućujemo svima da se opskrbe na vrijeme tim vrstama energenata po najnižoj stopi koja je moguća – objasnio je Plenković.

Predlaže se i izmjena zakona o doprinosima i ukidanju dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje koje obuhvaća oko milijun umirovljenika kojima se navedeni doprinos plaća na teret sredstava državnog proračuna i oko 32 tisuće umirovljenika koji sami plaćaju taj doprinos iz mirovine.

-Idemo u prilog našim umirovljenicima, konkretno u povećanje za njih 32 tisuće, koji će ono što su do sada uplaćivali zadržati za sebe kao dio svoje mirovine – rekao je Plenković.

Vlada je odlučila i da će povećati koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima, kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna s 0,8 na 1,2, odnosno vraćaju se na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera, a to se odnosi na 1.500 umjetnika.

Plenković je za drugi tjedan najavio i predstavljanje reformskog paketa za sektor zdravstva, a resorni ministar Vili Beroš predstavit će dva zakona. Radi se o reformskom zaokretu prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti, što je Vlada označila kao prioritet. Preventivnim pregledima bit će obuhvaćeni stariji od 40 godina, koji dvije godine nisu bili na zdravstvenom pregledu, a oni će se obavljati u domovima zdravlja.

(www.icv.hr, poslovni.hr)

Skip to content