ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija: Održana završna konferencija za „Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost“ u Virovitici

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održana je završna konferencija projekta „Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“, financiranog iz Tehničke pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ za sufinanciranje strateških projekata Slavonije, Baranje i Srijema, ukupne vrijednosti 234.278,32 eura. Projektom se izradila tehnička dokumentacije kao i analize potencijala za razvoj pametne poljoprivrede u Slavoniji, Baranji i Srijemu, uz izradu plana uspostave i upravljanja centrom za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti. Između ostalim, konferenciji je uz saborskog zastupnika Josipa Đakića, nazočio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović…

Virovitičko-podravska županija provedbom projekta, ima sve potrebne dozvole za prijavu na natječaje koji slijede kako bi se izgradio ovaj centar.

U ovom trenutku imamo svu potrebnu tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu za prijavu projekta za izgradnju i opremanje. Projektom se izradila i Strateška analiza za razvoj pametne poljoprivrede u Slavoniji, Baranji i Srijemu te Plan rada i uspostava Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti. Virovitičko-podravska županija je prepoznala potrebu za poslovnim centrom koji bi svojom veličinom i fleksibilnošću organizacije omogućio razvoj pametne poljoprivrede i ICT firmi. Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti nalazit će se u neposrednoj blizini Veleučilišta u Virovitici i Tehnološko inovacijskog centra i predstavljat će žarište znanstveno istraživačkih aktivnosti u našoj županiji – istaknuo je pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ, Bojan Mijok, prezentirajući projekt.

Objašnjavajući kako će konkretno pomoći poljoprivrednicima, rekao je da će se uz pomoć suvremene i digitalne tehnologije svakom poljoprivrednom proizvođaču omogućiti trenutan uvid u parcelu i stanje usjeva, kontrolu bolesti, navodnjavanja i zaštitnih sredstava.

Napravit ćemo senzoriku na poljoprivrednim površinama, koristiti bespilotne letjelice (dronove), snimati poljoprivredne usjeve i poljoprivredne površine. Uz pomoć naših ICT tvrtki podatci će se nalaziti u aplikaciji koja će biti instalirana na pametne telefone poljoprivrednika. Znamo da značajno ulažu u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, traktori danas imaju sustave navigacije, prskalice koje se mogu same uključivati i isključivati, pa će pomoći softvera u traktorima i pametnom telefonu moći imati konkretan uvid u stanje na terenu i na sve potrebe pravovremeno reagirati – zaključio je Mijok.

Virovitičko-podravska županija prepoznala je pametnu poljoprivredu kao stratešku gospodarsku granu koja će omogućiti jačanje konkurentnosti županije i unaprijediti poziciju regionalnog gospodarstva, a projekt uspostave centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti kao strateški projekt regionalnog razvoja Virovitičko-podravske županije, imat će utjecaj na rast i razvoj svih pet slavonskih županija.

Ovo je projekt koji se nalazi u Razvojnom sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija, a Virovitičko-podravska županija, kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija, te razvoj pametnih vještina, približit će poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji uz poticanje uvođenja inovacija u proizvodne i poslovne procese, stvarajući novi koncept – pametne poljoprivreda.

Svjedoci smo kako će u budućnosti od iznimnog značaja biti upravo proizvodnja hrane, prvenstveno uz modernu tehnologiju koja nam je dostupna i koja će nam, olakšati svakodnevni život. Ovime nastojimo pomoći i našim poljoprivrednicima, jer primjena precizne poljoprivrede, te integracija ključne napredne tehnologije, postaje ključni trend u jačanju konkurentnosti i naših poljoprivrednih gospodarstava. Ovo je, s obzirom na to da je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija kako u svijetu tako i kod nas, prilika koja se pruža i koja se ne smije propustiti. Osim toga, centar će se nalaziti u neposrednoj blizini Veleučilišta u Virovitici i Tehnološko-inovacijskog centra, čime se zaokružuje jedna lijepa priča. ICT djelatnost u okviru centra pružit će priliku mladima koji danas djeluju u Poduzetničkom inkubatoru VPŽ, ali i studentima Veleučilišta, smjera računarstvo – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projekt je u potpunosti usmjeren na primjenu koncepta pametne poljoprivrede pa se planira i primjena dronova i bespilotnih letjelica, senzorike na poljoprivrednim površinama, digitalnih karti, robotike, IoT (Internet of Things) i svih ostalih naprednih tehnologija koje bi trebale poboljšati kvalitetu i kvantitetu poljoprivredne proizvodnje.

Ovaj projekt garantira daljnji razvoj poljoprivrede na ovim prostorima. Poljoprivreda kao jedna od strateških grana Virovitičko-podravske županije nema alternativu kako bi naši poljoprivrednici bili konkurentniji na tržištu – naglasio je saborski zastupnik Josip Đakić.

Zemljište za budući centar dao je grad Viroviticu, a projekt je prijavljen uz podršku VIDRA-e. Uz osnivanje, gradnju, opremanje i edukaciju budućih djelatnika Centra pametne poljoprivrede kao središnjeg sustava za prihvat i obradu podataka, cilj je razvoj naprednih algoritama i metodologija, kao i uspostava DEMO farmi na području županije uz primjenu pametnih rješenja. DEMO farme će omogućiti stvaranje optimalnih uvjeta za poljoprivrednu proizvodnju. Kroz informacijski sustav za obradu sakupljenih podataka, a primjenom naprednih algoritama, sa svrhom prezentiranja korisnih informacija poljoprivrednim proizvođačima, omogućit će se automatsko reguliranje primjene repromaterijala u svrhu optimalne iskoristivosti resursa i maksimalne produktivnosti. Plan je da Centar upravlja i sustavima navodnjavanja, jer će se tako smanjiti potrošnja vode za 25% do 50% u odnosu na standardna rješenja navodnjavanja. Centar će blisko surađivati i s Tehnološko inovacijskim centrom, ali i Veleučilištem u Virovitici, kako bi u sinergiji mogli digitalizirati i rješavati dnevne tekuće probleme poljoprivrednika, a sve u svrhu povećanja konkurentnosti poljoprivrednika. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content