I Virovitičko-podravska županija ima svog asistenta za Europski parlament – Igora Androvića

androvic-4682U povodu skorog ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije Institut ‘Robert Schuman’ i Klub zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu zajednički provode projekt ”Edukacija članova hrvatskih stranaka koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci za asistenta zastupnika u Europskom parlamentu.” Između 14 predstavnika Hrvatske demokratske zajednice s područja cijele Republike Hrvatske je i Igor Andrović, jedini kandidat iz Virovitičko–podravske županije. Projekt se realizira kroz tri faze edukacije. Prva faza održana je u Budimpešti od 24. rujna do 28. rujna 2012. godine pod nazivom “Osnove Europske unije i Europske pučke stranke“. Edukacijom su bila obuhvaćena područja poput: povijest ulaska Hrvatske u EU, struktura i iskustvo rada u Europskom parlamentu kao zaposlenik i kao asistent, organizacija Europske pučke stranke, povijest, razvoj, institucijska struktura i budućnost EU, trening asertivne komunikacije, Hrvatska u okviru EU, financijska politika EU (kohezijska politika, fondovi, financijske institucije).

Nastavak edukacije pod nazivom “Osnove rada zastupnika u Europskom parlamentu“ održan je od 5. do 9. studenog 2012. godine također u Budimpešti. Edukacijom su bila obuhvaćena područja poput: organizacija i funkcioniranje ureda zastupnika, rad asistenta zastupnika, parlamentarne procedure i aktivnosti, odnosi s javnošću, organizacija i rad Europske pučke stranke, interesne skupine i lobiranje, upravljanje vremenom, protokol. O položaju i budućnosti RH, te svoje iskustvo i rad u Europskom parlamentu, polaznicima je prezentirao Andrej Plenković, promatrač HDZ-a u Europskom parlamentu. Nakon dva uspješno završena seminara polaznici su dobili certifikate da su educirani za asistenta zastupnika u EU parlamentu. Projekt je trenutno u fazi stažiranja polaznika u Europskom parlamentu u Bruxellesu i Strasbourgu. Svi polaznici će praktični dio odraditi u europskom parlamentu od 4.do 22. ožujka 2013. gdje će sadašnjim stranim zastupnicima pomagati u njihovom radu i ujedno učiti kako bi što spremniji dočekali hrvatske zastupnike koji će u parlament doći poslije 1.7. nakon što hrvatska i službeno postane članica Europske unije.

Igor Andrović u Europskom parlamentu ima čast i zadovoljstvo raditi sa zastupnikom i političarom iz Rumunjske Lászlóm Tőkésem, Rumunjem mađarske nacionalnosti koji je član odbora za vanjske odnose, ljudska prava, kulturu i obrazovanje, a bio je i potpredsjednik Europskog parlamenta do 2010. godine. (www.vpz.hr)

Skip to content