I. Kirin: U djecu ne ulažemo jednokratno – uz infrastrukturu i projekte, za njih godišnje izdvojimo više od 13 milijuna kuna

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Uz ulaganja u infrastrukturu poput škola, vrtića i dječjih igrališta, Grad Virovitica godišnje izdvoji preko 13 milijuna kuna za potrebe svojih najmlađih sugrađana, istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin odgovarajući na pitanje vijećnika o demografskim mjerama na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća.

Pitanje je došlo u svjetlu Odluke o novčanoj pomoći povodom rođenja djeteta kojom su gradski vijećnici usvojili povećanje iste s dosadašnjih 500,00 kuna na 1.000 kuna za prvo, 2.000 kuna drugo te po 1.000,00 kuna više za svako dijete.

KONKRETNE POMOĆI OD ROĐENJA DO ZAVRŠETKA FAKULTETA

– U djecu ne ulažemo jednokratno. Kroz konkretne financijske pomoći i projekte za našu djecu brinemo od rođenja pa do završetka fakulteta. Za potrebe naše djece godišnje iz gradskog proračuna izdvajamo više od 13 milijuna kuna, a uz to kontinuiramo ulažemo u infrastrukturu koja njihovim roditeljima pomaže u najvažnijoj zadaći – odgoju mladih ljudi – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.
Grad nizom mjera i pomoći slijedi djetetov put od predškolske i školske dobi pa sve do studiranja, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati, naglasio je I. Kirin, navodeći konkretne primjere iz gradskog proračuna.

– Sa sedam milijuna kuna godišnje sufinanciramo rad Dječjeg vrtića Cvrčak, gotovo milijun kuna izdvaja se za pomoć obiteljima koje se nalaze u teškim životnim prilikama i tu pomoć primaju u okviru socijalnih davanja. Sa 700.000 kuna sufinanciramo udžbenike i radne materijale za učenike u školama, a 1,6 milijuna kuna izdvaja se kako bi djeca u školama kojima je Grad osnivač imala besplatan prijevoz na nastavu, istaknuo je gradonačelnik Kirin.

Nadalje, Grad 30.000,00 kuna godišnje izdvaja za sufinanciranje djelatnosti dadilja pošto Dječji vrtić Cvrčak, kao jedina ustanova koja provodi program predškolskog odgoja i obrazovanja u gradu, nije u mogućnosti upisati svu djecu koja su zadovoljila propisane uvjete te se na ovaj način olakšava roditeljima teret financiranja.


Za sve one obitelji koje su u riziku od siromaštva i koje ne mogu same snositi troškove prehrane djeteta u školi, Grad izdvaja 600.000 kuna.
– Riječ je o ranjivim skupinama, koje će uvijek imati našu maksimalnu pomoć. Prepoznali smo ih zahvaljujući iznimno dobroj suradnji sa školama i taj ćemo projekt svakako provoditi i dalje, rekao je I. Kirin.

Što se tiče ulaganja u visoko školstvo, Grad Virovitica godišnje izdvaja 300.000,00 kuna za studentske stipendije, a studenti stipendiju u mjesečnom iznosu od 800,00 kuna primaju svih 12 mjeseci. Osim toga, za rad Visoke škole Virovitica izdvaja se 100.000,00 kuna kako bi se mladima omogućilo studiranje nadomak doma.

– Također, pripremamo dodatne odluke za stipendiranje i kroz stručne studije, osobito za tehničke smjerove koji nedostaju u gradu Virovitici i gospodarstvu općenito, a završetkom kojih se lakše zaposliti. Moramo pratiti trendove u gospodarstvu jer nam je u interesu da mlade zadržimo u našem gradu, da se kada završe svoje školovanje kao visoko obrazovani kadar vrate u Viroviticu i ovdje pronađu svoju egzistenciju, dodao je gradonačelnik Kirin.

Za rad sportskih klubova, u koje su prvenstveno uključena djeca predškolske i školske dobi, na godišnjoj razini osigurava se preko 1,8 milijuna kuna, dok je đ u sportsku infrastrukturu i dječja igrališta u posljednjih nekoliko godina uloženo 1,4 milijuna kuna.
-Ako pogledamo ova ulaganja i broj djece koja su nam aktivna u raznim klubovima, možemo reći kako se uz, sve ostalo, godišnje po djetetu izdvoji i oko 1.200 kuna samo za sportske aktivnosti – istaknuo je I. Kirin.

ULAGANJE U PROJEKTE I INFRASTRUKTURU ZA DJECU I MLADE

Što se tiče ulaganja u infrastrukturu, u posljednjih nekoliko godina u vrtićke zgrade na području grada Virovitice uloženo je oko 12,5 milijuna kuna, dok je za obnove i gradnju osnovnih škola izdvojeno se preko 9 milijuna kuna. Izgrađene su nove škole u Taborištu, Podgorju, Sv. Đurađu i Koriji, obnovljena je i dograđena glazbena škola Jan Vlašimsky, obnovljene su škole u Rezovacu, Rezovačkim Krčevinama, Milanovcu, Koriji te samoj Virovitici.


Trenutno je u tijeku provedba dugoočekivanog projekta vrijednog 78 milijuna kuna – novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i trodijelne školske sportske dvorane, a ove godine očekuje nas i početak radova na izgradnji nove Područne škole u Čemernici vrijedne 4 milijuna kuna. Uskoro možemo očekivati i izgradnju novog vrtića u Sv. Đurađu u sklopu projekta vrijednog više od 5 milijuna kuna, a u pripremi su i projekti izgradnje nove Glazbene škole Jan Vlašimsky i treće osnovne škole, a nakon čega je u planu i izrada projekta za dječji vrtić u Milanovcu. (icv.hr, virovitica.hr; fotografije: Arhiva)

Skip to content