HVIDRA obilježila Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

obljetnica_medjunarodnog_priznanja_rh (1)Povodom obilježavanja dvadesetprve obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u nazočnosti predstavnika lokalne uprave i samouprave predstavnika Županije, Gradova i Općina, predstavnika braniteljskih udruga, branitelja i građana u Čađavici je u obnovljenom Društvenom domu sinoć upriličena svečanost u organizaciji Županijske HVIDR-e i Općine Čađavica. Prije same svečanosti polaganjem vijenca i paljenjem svijeća te molitvom vel. Valentina Halića na spomen obilježju i ovom prigodom odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata.

 

Podsjećamo da je međunarodno priznanje Republike Hrvatske uslijedilo postupno nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske. Od općepriznatih zemalja Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. prosinca 1991. a prednjačile su baltičke države i Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku tokom 1991, a od njih prva Litva. Te su države u to doba i same bile tek djelomično priznate. Istog dana je Njemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. siječnja 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan. Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja. Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije, te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. Dan 15. siječnja se obilježava kao Dan priznanja Hrvatske, iako nije državni praznik.

 

Nakon obraćanja govornika koji su redom navodili obvezu obilježavanja značajnih datuma u povijesti Republike Hrvatske jer na taj način se sjećamo i hrvatskih branitelja koji su u stvaranju Domovine ugradili najviše  a to su njihovi životi.

 

 

Skip to content