HVIDR-a Virovitica obilježila 19. obljetnicu međunarodnog priznanja RH

U Domu hrvatske vojske u Virovitici u organizaciji virovitičke HVIDR-e obilježena je 19. obljetnica međunarodnog priznanja, prisjećajući se 15. siječnja 1992. godine kada je njezinu neovisnost priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije.1 1295211868Prisutne je prvi pozdravio predsjednik virovitičke HVIDR-e Mile Bićanić, a dopredsjednik udruge Hrvatski časnički zbor grada Virovitica Davor Špoljarić u kratkom uvodu između ostalog je naglasio da je taj datum jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti kada su uspostavljeni diplomatski odnosi s Njemačkom, državom koja je, uz Svetu Stolicu, odigrala veliku ulogu u njezinu priznavanju te potaknula ostalih jedanaest članica Europske unije da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

2 1295211869Predsjednik HVIDR-e Virovitičko-podravske županije Nenad Križić u svom obraćanju intenciju je dao na današnja uhićenja onih koji su najzaslužniji za priznanje, a to su svakako hrvatski branitelji.
-Moram naglasiti da je žalosno da smo svjedoci uhićenja branitelja na inicijativu iz Beograda dok je u isto vrijeme na području naše županije ubijeno 79 nedužnih civilnih žrtava. Neki dan smo bili u Brusniku kako bi odali počast ljudima koji su bili izmasakrirani, bili smo i u Voćinu gdje su pobili nedužne civile i tko je za sve to odgovarao naglasio je između ostalog Križić i pozvao da se napokon rasvijetle ti zločin, a nedužni branitelji zaštite od ovih suludih progona.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin je u ovom svečanom trenutku naglasio važnost zajedništva koje nas je tada krasilo i pozvao sve prisutne na tribinu na temu. „Početak agresije na Republiku Hrvatsku – 20 godina poslije” koja će se održati 25. siječnja u 18 sati u Kazalištu Virovitica, a kojoj će između ostalih nazočiti i general Đuro Dečak i Antun Habijanac kako bi se svi zajedno podsjetili na dane njihovog uhićenja 1991. godine.
-Iako se radi o jednom od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti ne mogu danas da ne izrazim razočaranje činjenicom da smo ovih dana svjedoci da se s jedne strane sudi našem generalu-heroju Anti Gotovini za prekomjerno granatiranje Knina na koji je palo nekoliko granata dok se sa druge strane nagrađuje Šljivančanina smanjenjem kazne unatoč masakru nad 200 nedužnih ljudi, a o nečemu kao što je prekomjerno granatiranje u Vukovaru mislim da ne treba nikome objašnjavati vidno razočaran rekao je na kraju svog govora gradonačelnik Kirin.

Nakon obraćanja prisutnima prikazana su i dva filma o Virovitici neposredno prije i netom nakon priznanja Republike Hrvatske s prve crte bojišnice tih dana.

Skip to content