Hrvatski župani: Reorganizacija pravosuđa i školstva donijet će dodatne troškove građanima

Hrvatski župani: Reorganizacija pravosuđa i školstva donijet će dodatne troškove građanima

Na 27. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, hrvatski župani iskazali su zabrinutost i nezadovoljstvo zbog najavljenih reorganizacija pravosuđa i sustava osnovnog školstva (koji uključuje ukidanje područnih škola). Jednoglasnom odlukom župani će ovaj tjedan uputiti ministru Miljeniću i ministru Jovanoviću zahtjev za sastankom i uključivanjem u javne rasprave.
Župani se slažu da je racionalizacija potrebna, ali napominju kako je treba provesti u skladu s teritorijalnim ustrojem kako se planirane reforme ne bi radile na štetu građana iz ruralnih područja. U ovom slučaju uštede neće biti, već upravo suprotno, novi potezi Vlade iziskuju dodatne troškove građana.

sjednica1Župani su upozorili kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema pravnu podlogu za reorganizaciju školskog sustava kojom se ukidaju područne škole jer su osnivači svih škola, i srednjih i osnovnih, županije i gradovi. Stoga županije zahtijevaju da ih se maksimalno uključi u raspravu o ovom pitanju. Župani također inzistiraju da se, prije ukidanja općinskih i prekršajnih sudova, u javnost iznesu rezultati učinka prošlih reorganizacija kako bi se ustanovila njihova realna učinkovitost.
Napominju kako sustav mora biti efikasan, ali da građani moraju biti u fokusu. Ovakvim postupcima država još jednom stavlja dio građana u neravnopravan položaj te potiče daljnju centralizaciju države.

„Nema pokazatelja po čemu su postojeći sustavi loši. Predložene reforme ne vode brigu o građanima, naročito onima u ruralnim područjima koji moraju prijeći i po stotinu kilometara do prekršajnog i općinskog suda, što je naročito teško u mjestima koja su slabo prometno povezana autobusima ili vlakovima. Napominjemo da ovim reformama nema ušteda, ne radi se o racionalizaciji nego o potpunoj iracionalizaciji nadležnih Ministarstava“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić. (www.vpz.hr; foto: www.hrvzz.hr)

Skip to content