Hrvatski šumarski institut nadzirat će sadnju, zdravstveno stanje i mjere zaštite drveća u virovitičkom Gradskom parku

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Gradonačelnik Ivica Kirin potpisao je Ugovor na temelju kojeg će Hrvatski  šumarski institut vršiti nadzor zdravstvenog stanja, sadnje i mjera zaštite u virovitičkom Gradskom parku. Nadzor u sklopu revitalizacije parka obavljat će dr. Milan Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarstvo Hrvatskog šumarskog instituta. Dr. Pernek ujedno je i predsjednik hrvatske Udruge za arborikulturu koja se bavi drvećem u urbanim sredinama – od sadnje, orezivanja, njege i tako dalje. Ugovor će se provoditi u tri faze. Prva je nadzor stabala koja treba dodatno pregledati radi stručne procjene, odnosno utvrđivanja zdravstvenog stanja, a počet će se provoditi 21. studenog. Druga faza uključuje sadnju drveća na proljeće 2018. godine te treća provođenje zaštite i njege stabala.

Nadzor zdravstvenog stanja, sadnje i mjera zaštite drveća u Gradskom parku provodit će se godinu dana.

Gradski park u Virovitici dvostruko je zaštićen i to kao dio vrijedne kulturno-povijesne cjeline sukladno Zakonu o obnovi spomenika kulture te kao prirodni spomenik, to jest kao dio vrijedne parkovne arhitekture u Virovitici, a revitalizacijom će mu biti vraćen povijesni, perivojni izgled.

Inače, prema Studiji akademika Mladena Obada Šćitarocija pod nazivom “Gradski park u Virovitici”, koja je izrađena sa svrhom da se na temelju rezultata istraživanja odrede načini zaštite i utvrde uvjeti za obnovu, još 1995.godine u parku je bilo bolesno stotinjak biljaka, što je gotovo šestina od ukupnog broja. Najbrojnije biljke sađene su ili su same nikle nakon Drugog svjetskog rata, a samo 25 stabala je vrlo staro, odnosno datira iz 19. stoljeća.

Kako će u budućnosti izgledati virovitički Gradski park, pogledajte u fotogaleriji:

Skip to content