Hrvatska se prisjetila najtužnijeg dana u povijesti: Vukovarom prošla najmasovnija Kolona sjećanja dosad

Vukovar obilježava 32 godine od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada. Vukovar je branilo oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu. Ova 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane JNA uz pomoć srpskih paravojnih snaga završila je porazom naših oružanih snaga, velikim razaranjem Vukovara, brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Sukobi u Slavoniji dogodili su se već u svibnju 1991. kada je Jugoslavenska narodna armija sa srpskim paravojnim postrojbama napala hrvatska sela i protjerala hrvatsko stanovništvo s ciljem zauzimanja i okupacije istočne Hrvatske, a krajem kolovoza započeo je opći napad na Vukovar. Agresor je s 30.000 vojnika i paravojnih skupina, te s oko 1.600 oklopnih borbenih vozila, 60 zrakoplova, 350 topova i mnoštvom ostale vojne tehnike krenuo na naš herojski grad. Hrvatskih branitelja bilo je svega 1.800, a civila oko 15.000.

Puna tri mjeseca hrvatski branitelji su odolijevali danonoćnim napadima za osvajanje Vukovara, a jedina komunikacija za opskrbu hrvatskih branitelja “Kukuruzni put” bila je presječena. Na žalost, herojski otpor slomljen je 18. studenoga 1991. godine. Dio branitelja pokušao se izvući iz grada kroz minska polja, a oni koji nisu uspjeli odvedeni su u srpske koncentracijske logore, te su mnogi ubijeni. Među njima i 260 ranjenika iz Vukovarske bolnice. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece, ranjeno je više od 2500 ljudi, mnogi su zatočeni i odvedeni u neki od srpskih koncentracijskih logora, a nakon okupacije 18. studenoga 1991. bila je nepoznata sudbina 2630 osoba. Tijekom i nakon procesa mirne reintegracije otkriveno je više od 50 masovnih grobnica u gradu i okolici iz kojih su ekshumirani brojni posmrtni ostaci.

Danas je Vukovarom prošla najmasovnija Kolona sjećanja.

Vukovarom je od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u sjećanje na vukovarsku tragediju, prema procjenama, hodalo 150.000 ljudi iz cijele Hrvatske i svijeta predvođeno hrvatskim braniteljima Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar – izvijestili su iz Grada Vukovara.

Program “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u dvorištu NMB “Dr. Juraj Njavro” Vukovar izveli su glumac Darko Milas, Klapa “Sveti Juraj” HRM i Najbolji hrvatski tamburaši. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast polaganjem vijenaca.

Vijence su položili posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković s ratnim zapovjednicima i članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s izaslanstvom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović s izaslanstvom, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić s izaslanstvom te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom.

Počast žrtvama grada heroja, u pratnji saborske zastupnice Vesne Bedeković, odao je i saborski zastupnik, te predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić naglasivši kako je ova žrtva preteška za hrvatski narod, a tragedije i traume iz tih dana nikad se ne smiju zaboraviti.

Vukovar je grad koji je najteže stradao u agresiji velikosrpskih snaga i domaćih pobunjenika. Danas se klanjamo žrtvi koja je nastala takvim bestijalnim činom. U Koloni sjećanja prisjetili smo se svih tih dana ponosa i slave, ali i tragedije koja se dogodila, kao i svih onih koji više nisu s nama, onih koji su poginuli i nestali. Vukovar kao simbol stradanja hrvatskog naroda uvijek je u našim mislima, posebice kada se bliže ovi dani koji su obilježili hrvatsku povijest. Uvijek ćemo davati počast onim žrtvama koji su svojim životom platili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku – rekao je Đakić.

U obilježavanju tužne obljetnice sudjelovali su i virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom, te pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojanom Mijokom.

Danas smo kao i svake godine u Vukovaru kako bi izrazili suosjećanje prema žrtvama ne samo Vukovara, već i Škabrnje i općenito Domovinskog rata. S tugom i pijetetom sjećamo se tih ponosnih, ali i tužnih dana za Hrvatsku. Prisjećamo se i zahvaljujemo našim hrvatskim braniteljima koji su život dali za domovinu, kao i svima onima koji su se za nju borili da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Vukovar je danas simbol Hrvatske, zajedništva i hrabrosti – kazao je Andrović.

U Vukovaru je u Koloni sjećanja sudjelovao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Žrtve podnijete u Vukovaru i širom naše domovine tijekom Domovinskog rata omogućile su nam da živimo u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Tragediju Vukovara i istinu o Domovinskom ratu treba prenositi na generacije koje dolaze kako to ne bi palo u zaborav – izjavio je Kirin.

U Koloni sjećanja sudjelovali su i članovi brojnih braniteljskih i drugih udruga s područja Virovitičko-podravske županije…

Molitvu je predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko osječki nadbiskup i metropolit, a uslijedilo je služenje svete mise za sve žrtve u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Hvala svima koji su danas došli u Vukovar! Hvala na svakom koraku, upaljenoj svijeći i upućenoj molitvi za žrtve Vukovara. Hvala vam na dostojanstvenoj, ponosnoj, veličanstvenoj i najmasovnijoj Koloni sjećanja – ističu iz Grada Vukovara.

Fotografije pogledajte OVDJE 

(www.icv.hr, vecernji.hr, foto: M. Šolc i M. Bajan)

Skip to content