Histrioni oduševili Virovitičane

gospodskoDijeteVirovitička kazališna publika nakon dviju drama, dočekala je sinoć na  VIRKAS-u i prvu komediju – “Gospodsko dijete” pisca i redatelja Kalmana Mesarića, po mišljenju mnogih, jednu od najboljih između dvaju ratova. Urnebesnu komediju izvela je zagrebačka Glumačka družina Histrion u režiji Dražena Ferenčine. Osmero sjajnih histriona predvođeni Biserkom Ipšom i Zvonimirom Zoričićem, u maniri pučkog kazališta sudjelovali su u komičnom zapletu u čijem je središtu lijeni, vječito gladan Jožek, “gospodsko dijete,” plod ljubavne nezgode, a kroz komediju zabluda, pokazao se mentalitet snalažljivih seljaka i izvještačenih bogataša, odnosno sukob sela i grada, ali s veselim epilogom.

U duhovitom Mesarićevu djelu osim već spomenutih glumaca Biserke Ipše i Zvonimira Zoričića, igrali su Tara Rosandić, Kristijan Jaić, Ronald Žlabur, Adam Končić, Nela Kocsis i Aleksandar Bogdanović na originalnom šestinskom i agramerskom narječju. Scenografiju i izbor glazbe potpisuje Zlatko Vitez, a kostimografkinje su Elvira Ulip i Ika Škomrlj.

No valja reći da uz sve komične zaplete, salve smijeha koje ih prate, Kalman Mesarić u komediji “Gospodsko dijete” analizira gospodarsku krizu i njezine uzroke, pa iako uz smijeh publika je mogla uočiti da se u tom pogledu gotovo ništa nije promijenilo. No, to publici nije pokvarilo doživljaj komedije napisane na čvrstim dramaturškim temeljima, koja je izdržala sud vremena, pa je zbog toga od praizvedbe 1936. godine do danas često na repertoaru velikih i malih kazališnih kuća, na radost publike. Tako je bilo i sinoć u Virovitici, kada se publika dobro zabavljala od samog početka do završetka predstave, ne štedeći dlanove čestim pljeskom nagradila glumce. (www.icv.hr)

Skip to content