Grupacija vinogradarstva nastupa na Viroexpu

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Josipa Tokića, voditelja Grupacije i voditelja PJ Vinogradarstvo i voćarstvo u PP Orahovica, održana je 19. sjednica Grupacije vinogradarstva i voćarstva ŽK Virovitica.

Sjednici su prisustvovali predstavnici najvećih proizvođača vina i Udruga vinogradara i voćara s područja Virovitičko-podravske županije.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u vinogradarstvu i voćarstvu na području Virovitičko-podravske županije.

Vinogradarstvo i vinarstvo su značajne proizvodnje na području Virovitičko-podravske županije, s obzirom na komparativne prednosti: geografski položaj, klimu, tlo, gdje najveći proizvođači vina: PP Orahovica, Diba Suhopolje, Podrum Vineda Vukosavljevica, Stari podrum Slatina i Vinarija Kufner proizvedu, godišnje, preko 10.200 hl vina prepoznatljive kvalitete.

Na sjednici je istaknuta potreba kontinuirane edukacije vinogradara i vinara, od organizacijsko-tehničkih pitanja, podizanja novih nasada, agrotehničkih mjera, primjeni zaštitnih sredstava i dr., kao i razmjena iskustava s drugim proizvođačima, u cilju postizanja što većih prinosa i bolje kvalitete vina.

Donijeta je i odluka o zajedničkom nastupu članova Grupacije na 20. jubilarnom „Viroexpu“, Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji će se održati u Virovitici, 27. veljače. – 01. ožujka 2015. god., „Zelenog silvanaca“ u Orahovici 7. – 9. kolovoza 2015. god., „Agroexpa“, sajma agroproizvoda i opreme u Virovitici, krajem kolovoza, te na ostalim promo-manifestacijama, u organizaciji i uz potporu, u granicama mogućnosti HGK – Županijske komore Virovitica. (hgk

Skip to content