Gruntovnica Općinskog suda u Virovitici među najučinkovitijima u Republici Hrvatskoj

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Prema analizi koju je provelo Ministarstvo pravosuđa i koje se može pronaći na njihovoj službenoj stranici, otkrivene su velike razlike u brzini kojom gruntovnice pri općinskim sudovima diljem Hrvatske rješavaju predmete. Dobiveni su podaci prema kojima su gruntovnice Općinskih sudova u Virovitici, Slatini i Orahovici među najučinkovitijima u Republici Hrvatskoj.

Pet žena i jedan muškarac sjede za ovećim radnim stolom u prostoriji od 30-ak kvadrata. Okruženi knjižnim ulošcima, svi rade sve, kažu da su se sami tako organizirali, a i rezultat njihova rada dokaz je da znaju kako se radi posao. Ta šestorka čini ekipu jednog od najboljih zemljišno-knjižnih odjela u državi, onog na Općinskom sudu u Virovitici.

– Naši rezultati su takvi i to za nas nije iznenađenje. U 2011. imali smo 5500 predmeta i od toga nam je na kraju godine ostalo pet neriješenih, od kojih se jedan se odnosi na osnivanje nove zemljišne knjige za katastarsku općinu Požari, na kojoj je redio jedan referent. Inače nas je ukupno sedam, što znači da je na ostalih 5500 predmeta radilo nas šestero. U svim tim predmetima imali smo 11 žalbi – istresla je pred nas brojke voditeljica virovitičke gruntovnice Viktorija Lovrić, ponosna na svoju ekipu od šest dama i jednog gospodina.

– Svi radimo sve. Kada se završi posao, prelazi se na knjiženja, jer smo se tako organizirali i rezultat je vidljiv. Da je tako, potvrđuje i činjenica da je naša ažurnost na dnevnoj razini – pojašnjava Lovrić.

Drugim riječima, ako dođete po zemljišnoknjižni izvadak, dobit ćete ga odmah, a morat ćete ga naručiti samo ako vam treba povijesni pregled, no i njega ćete dobiti prije zakonskog roka od 15 dana.

– Kad se radi o uknjižbi vlasništva, ono što predate danas, već sutradan bude riješeno i možete doći po vaš predmet s primjercima otpravaka za vas, banku… – pojašnjava Lovrić, ističući još jednu situaciju koja govori u prilog ažurnosti ovog odjela.

– Kada nam stranka dođe s prijedlogom za uknjižbu vlasništva i naš službenik uvidi da u tom prijedlogu ili kupoprodajnom ugovoru ne piše broj čestice, to odmah objasni stranci i uputi ga da ode k odvjetniku da se napravi ispravak ili dodatak tog ugovora. Stranka to obavi u sljedećih sat vremena i preda kompletan dokument. Da to ne učinimo, čovjek bi imao dodatne troškove i opet bi se nakon nekog vremena morao vratiti, jer bi mu prijedlog bio odbijen – zaključila je Lovrić. (www.jutarnji.list.hr, Nikola Patković)

 

Skip to content