Gradu Virovitici dodijeljena Odluka o financiranju: Uskoro kompletna komunalna infrastruktura u Poduzetničkoj zoni Antunovac

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak, 24. svibnja održana je svečanost dodjele Odluka o financiranju u okviru Poziva “Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona” za 46 gradova i općina s područja RH, među kojima je i Grad Virovitica.

Predstavnicima lokalne samouprave odluke o financiranju dodijelio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.
Poziv je bio namijenjen za infrastrukturno opremanje poduzetničkih zona s ciljem poboljšanja njihove kvalitete i usluga koje pružaju.

Gradu Virovitici na navedenom natječaju odobren je projekt „Izgradnje ceste i druge komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Antunovac“. Odluku je preuzeo gradonačelnik Ivica Kirin u nazočnosti Tihane Harmund, ravnateljice Razvojne agencije VTA koja je izradila projekt.

IMG 6550

Realizacijom projekta izgradit će se nova infrastruktura u zoni Antunovac, odnosno pristupne ceste s pješačkim stazama, vodoopskrbna mreža, mješovita kanalizacija, plinovod te javna rasvjete i elektronička komunikacijska infrastruktura. Zona će imati osiguranu svu komunalnu infrastrukturu, kao i pristup parcelama, rekao je gradonačelnik Kirin.

Prema riječima ravnateljice Razvojne agencije VTA Tihane Harmund, projekt je vrijedan 3.704.310,63 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 3.148.293,61 kuna, odnosno 84,99%, dok preostali dio sufinancira prijavitelj, Grad Virovitica.

Uz ministra Darka Horvata te gradonačelnike i načelnike kojima su dodijeljene odluke o financiranju, svečanosti su nazočili i državni tajnici Ministarstva Nataša Mikuš Žigman, Mario Antonić i Zdenko Lucić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec te pomoćnice ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac i Ivana Soić.

Današnjom dodjelom Odluka o financiranju ponovno se potvrđuje važnost europskih fondova koji nam stoje na raspolaganju, s obzirom na to da provedbu projekta pratimo s gotovo 270 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ovo je još jedan dobar temelj za realizaciju novih investicija i stvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta, naglasio je ministar Horvat.

IMG 6511

 

Ukupna vrijednost projekata iznosi 425,3 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava 268,6 milijuna kuna. Postupak dodjele provela je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU), čiji je ravnatelj Tomislav Petric naglasio kako se Poziv mogao zatvoriti i puno ranije, no da u tom slučaju ne bi govorili od 46 projekata, već njih desetak.

Krajnji je cilj dužeg čekanja na odobravanje sredstava bio taj da se omogući sufinanciranje što većeg broja prijava. Želimo da nam projekti prolaze i da se posljedično lokalne zajednice nastave razvijati, a ne da ih odbijemo zbog nedostatka sredstava, pojasnio je ravnatelj Petric.

IMG 6503

Dodatna alokacija sredstava kako bi se sufinanciralo svih 46 projektnih prijedloga omogućena je dobrom suradnjom s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU.

Poziv je prvotno bio otvoren na 76 milijuna kuna, da bismo danas zaključili priču s ukupno 268,6 milijuna kuna, od čega će u konačnici najveću korist imati i poduzetnici i cijela lokalna zajednica. Svima nam je cilj isti, a to je poticanje ulaganja i stvaranje povoljnijeg okruženja, naglasila je tom prilikom državna tajnica Spomenka Đurić.

Prihvatljivi prijavitelji ovog Poziva bile su jedinice lokalne uprave i područne (regionalne) samouprave koje su mogle ostvariti bespovratnu potporu vrijednosti između 1 i 10 milijuna kuna, a intenzitet sufinanciranja bio je 85 posto prihvatljivih troškova. (virovitica.hr, mingo.hr, fotografije: Martina Bašić)

Skip to content