GRADSKO VIJEĆE: Vijećnici usvojili izvješća o poslovanju gradskih tvrtki – pogledajte koje su investicije realizirale

Kada će biti realizirana nabava besplatnih udžbenika za učenike nižih te radnih materijala za učenike viših razreda osnovnih škola, radovi na energetskoj obnovi odgojno-obrazovnih ustanova čiji je osnivač Grad Virovitica, osiguravanje željezničko-cestovnih prijelaza u Taborištu neka su od pitanja na koja su na 10. sjednici Gradskog vijeća vijećnicima odgovarali pročelnici i ravnatelji institucija Grada Virovitice u okviru Aktualnog sata.

Vijećnici su dobili informaciju i o izdanim građevinskim dozvolama te prijavama za građenje. Naime, u proteklih godinu dana izdano je ukupno 59 građevinskih dozvola, ali je bilo čak 75 prijava za građenje, što je pozitivan trend u stvaranju gospodarske klime.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili izvješća o poslovanju gradskih tvrtki za prošlu godinu. Pritom treba, između ostalog, istaknuti da je je tvrtka Flora Vtc na svom području u 2017. godini odvojeno skupila i sustavno zbrinula više od 3.600 tona različitog korisnog otpada, što je po različitosti vrsta i količini najviše od svih gradskih komunalnih tvrtki u Hrvatskoj gledajući prema broju stanovnika obuhvaćenih djelokrugom pružanja usluge. Virkom je priveo kraju I. fazu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica” te je postavljena kanalizacija u virovitičkim prigradskim naseljima, napravljeno je oko 36 kilometara kanalizacijske mreže u Virovitici, Špišić Bukovici i Breziku, 13 crpnih stanica te 14 mjerno regulacijskih okana koja će pridonijeti regulaciji vodoopskrbe. Među najznačajnijim investicijama tvrtke Poslovni park svakako je obnova kotlovnica na području grada. Postignute su značajne uštede, a građani imaju manje fiksne troškove za toplinsku energiju. Gledano u brojkama, riječ je o uštedi od oko 52 posto. Osim toga, tvrtka je nastavila i s ulaganjem u Gradsku tržnicu, uređenjem novih parkirališnih mjesta, a znatna sredstva utrošena su i u obnovu Centra kulture u sklopu kojeg djeluje Kino park.

Pohvaljena je i Razvojna agencija VTA koja je u 2017. godini nominirala čak 204 projekta, dok je odobreno, za sada, njih 76 ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna. Navedenim aktivnostima gradska Razvojna agencija svrstana je u sam vrh u Republici Hrvatskoj.

Na sjednici je usvojen i Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Grad Viroviticu. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području grada Virovitice iznosi 2.959,1372 hektara, a maksimalna površina koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi iznosi 70 hektara. Poljoprivredne površine davat će se u zakup na 25 godina. (virovitica.hr, fotografije: Martina Bašić)

Skip to content