GRADSKO VIJEĆE: Usvojen rebalans proračuna; Grad Virovitica kreće s rekonstrukcijom javne rasvjete

Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, koja je održana u utorak, 28. lipnja, vijećnici su, među ostalim, izglasali rebalans proračuna kojim se proračun Grada povećava za 31,9 milijuna kuna i sada iznosi 188.7 milijuna kuna. Povećanje se odnosi na realizaciju projekata i izradu projektnih dokumentacija, među kojima je najveći projekt rekonstrukcije javne rasvjete vrijedan 16,5 milijuna kuna, te niz manjih izmjena unutar proračuna.

Za potrebu financiranja rekonstrukcije javne rasvjete Grad će podići dugoročni kredit, za koji su danas vijećnici dali zeleno svjetlo. Naime, kako je na Aktualnom satu pojasnio pročelnik za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo, u ovaj se projekt ulazi zbog poskupljenja električne energije.

Grad je za električnu energiju za potrebe javne rasvjete trošio oko 2 milijuna kuna godišnje. No zbog trenutnih poskupljenja, kao i onih u najavi, taj trošak raste, prema procjenama, na čak 6 milijuna kuna. To je jedan od glavnih razloga zašto idemo u rekonstrukciju javne rasvjete, istaknuo je K. Sabo.

Projektom će se zamijeniti energetski neučinkovite i ekološki neprihvatljive svjetiljke sa modernom LED rasvjetom. U sklopu projekta bit će zamijenjeno 3527 komada svjetiljki te je predviđeno i izmještanje upravljačkih ormara iz trafostanica. Projektantska procjena investicije je 16.470.000,00 kuna.

Nakon analize više ponuda financiranja po ESCO modelu, kao i ponuda banaka za kreditiranje tog projekta, najpovoljnije uvjete za realizaciju uz kreditna sredstva ponudio je HBOR kroz svoju kreditnu liniju ESIF krediti za javnu rasvjetu. Kamatna stopa je 0,25% godišnje bez naknada za obradu i plasman kredita. Tender dokumentacija prošla je kontrole HBOR-a te se sada čeka suglasnost za zaduženje koja izdaje Vlada RH na prijedlog ministra financija, nakon donošenje Odluke predstavničkog tijela i dostave propisane dokumentacije, rekao je Sabo dodavši da su očekivane uštede u potrošnji električne energije su više od 60 posto.

Na aktualcu riječi je bilo i o nabavi udžbenika i radnih materijala za osnovnoškolce o čemu više možete pročitati ovdje, o besplatnom prijevozu na bazene u Barsc tijekom ljetnih mjeseci, o čemu više možete doznati ovdje, kao i o nedavno završenom projektu „Poboljšanje vodnnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Virovitica“, najvećem virovitičkom projektu vrijednom 147.246.575 kuna u sklopu kojeg je izgrađen novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Vijećnik Marko Slavić u ime kluba vijećnika SDP-a postavio je, između ostalog, i pitanje o izgradnji rasvjete na cesti prema Podgorju.

Za cestu prema Podgorju, kao i spoj Aleje maturanata i Antunovca te Strossmayerova i Korija naručili smo projektnu dokumentaciju koja bi do kraja godine trebala biti gotova. Nakon što završimo s projektom zamjene javne rasvjete LED rasvjetom, polako ćemo rješavati taj dio po dio. Usput moramo isplanirati i biciklističku stazu prema Podgorju kako bi povećali sigurnost mještana – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Još jedno od pitanja koje je zanimalo i vladajuće i oporbene vijećnike je pitanje popunjenosti vrtića i plan za brojnu djecu koja su ostala bez svog mjesta.

Grad Virovitica je u proteklih nekoliko godina uložio više od 25 milijuna kuna u zgrade vrtića, što kroz energetske obnove, što kroz povećanje kapaciteta. U proteklih 10 godina kapacitet vrtića je povećan za preko 35 posto i kada prođu upisi i svi žalbeni rokovi pretpostavljamo da će se upisati 136 djece, od 193 prijavljena djeteta. S tim da njih 16 nema godinu dana, znači imamo 177 prijava i prema tome po sadašnjem planu bit će upisano 76 posto prijavljene djece. S tim da prema Zakonu djeca s napunjene 4 godine imaju prednost pri upisu – rekao je pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, dodavši da će vrtić ukupno pohađati 559 djece.

Grad Virovitica i Razvojna agencija VTA prije nekoliko dana su prijavili projekt izgradnje novog vrtića na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predviđen za 206 djece pa se nadamo da ćemo ga i sagraditi i tako smjestiti još veći broj djece – rekao je Bjelica.

Na Aktualcu je potegnuta i rasprava o “sporu” kojega vode pogrebnik Mario Kolarević i tvrtka Flora VTC. U ime Flore, vijećnicima se obratio upravitelj tvrtke Vladimir Šušak koji je pokušao pojasniti zašto je došlo do narušavanja poslovnih odnosa s tvrtkom Marija Kolarevića i odgovoriti na optužbe koje je on iznio za vrijeme svog prosvjeda u Zagrebu. Na tu temu se osvrnuo i vijećnik Siniša Prpić (HSPD) i pozvao obje tvrtke da problem riješe interno.

Na dnevnom redu sjednice usvojena su izvješća o radu gradskih tvrtki i institucija, Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Virovitice, izmjene i dopune Programa građenja, kao i Programa održavanja komunalne infrastrukture u 2022. godini, Odluka o prodaji građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni III…
(icv.hr, mp, virovitica.hr; foto: M. Paradinović i M. Bašić)

Skip to content