GRADSKO VIJEĆE Novi program olakšica: Trgovačkim društvima i obrtima potpore male vrijednosti; kriteriji: djelatnost i broj novozaposlenih

Gradski vijećnici su na jučerašnjoj 37. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice izglasali Program de minimis potpora za nove investicije u poduzetničkim zonama Grada Virovitice za 2021.-2023.godinu te Pravilnik o kupoprodaji građevinskog zemljišta temeljem navedenog Programa.

Stupanjem na snagu ovog Programa, dosadašnji Program olakšica i poticaja razvoja gospodarstva grada Virovitice stavlja se van snage.

U odnosu na stari Program, za ostvarivanje potpore potreban je nešto veći broj zaposlenih. Osim toga, izvozna orijentiranost više nije uvjet za potporu te preseljenje tvrtke iz centra grada u poduzetničke zone više ne ostvaruje potporu.

Novim Programom Grad će omogućiti prodaju građevinskog zemljišta u poduzetničkim zonama po povlaštenoj cijeni, što predstavlja de minimis potporu, odnosno potporu male vrijednosti (subvencija kupoprodajne cijene zemljišta).

Korisnici potpora mogu biti subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva i obrti koji su registrirani kao: d.o.o., j.d.o.o. i obrti) neovisno o veličini, vlasničkoj strukturi te svom sjedištu odnosno prebivalištu, koji imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme (vlasnika ili drugi zaposleni) te oni koji planiraju investicije, projekte ili aktivnosti na području Grada.

Uvjeti, kriteriji i postupak za kupoprodaju zemljišta određeni su Pravilnikom koji je također donesen na sjednici Vijeća.

IMG 20210217 185916 copy 800x621

Kriterij za dobivanje potpore je djelatnost kojom se investitor bavi te broj novozaposlenih. Olakšice za djelatnost kreću se od 50 do 90 posto pa tako investitori za proizvodne djelatnosti mogu ostvariti subvenciju od 90 posto, za prerađivačku djelatnost 70 posto te za skladištenje i proizvodnju energije 50 posto. Što se tiče kriterija koji se odnosi na broj novootvorenih radnih mjesta, za 20 do 30 novozaposlenih olakšica je 10 posto, od 31 do 50 novozaposlenih 30 posto te za više od 50 novih radnih mjesta 50 posto, ističu u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Virovitice.

Novootvorena radna mjesta moraju biti povezana s provedbom projekta ulaganja i sačuvana najmanje pet godina od završetka ulaganja. U slučaju ostvarivanja prava na korištenje poticaja na temelju djelatnosti bez otvaranja novih radnih mjesta, investitor je također dužan zadržati postojeći broj radnih mjesta najmanje pet godina.

Svrha ovih potpora je pokretanje novih investicija, odnosno proširenje postojećih gospodarskih kapaciteta na području grada Virovitice kojima. Ciljevi su: otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, unos nove opreme i suvremenih tehnologija, uvođenje novih proizvodnih postupaka i novih proizvoda te modernizacija i unapređenje poslovanja.

Više informacija o uvjetima, kriterijima i postupku za kupoprodaju zemljišta doznajte OVDJE

(virovitica.hr)

Skip to content