Gradsko vijeće: Na aktualcu tema solarni paneli i uštede koje donose, spojne ceste, stipendije…

Izgradnja spojnih cesta za lakši promet u gradu, parkirališta, solarni paneli na Dvorcu Pejačević, cijena vrtića, stipendije, uređenje ribnjaka, komunalna naknada, dimnjačarske usluge, kontejneri i zelene zone, POS stanogradnja – sve to i drugo našlo se na temi aktualnog sata kojim je danas (četvrtak) počela sjednica virovitičkog Gradskog vijeća.

Vijećnici su nakon aktualca koji su slušatelji mogli pratiti i na našem ICV radiju na dnevnom redu sjednice raspravljali o izvješću o radu Gradonačelnika za razdoblje od siječnja do lipnja 2023. godine; polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada za 2023. godinu; dali su suglasnost za izgradnju pješačke staze na groblju u Rezovcu, odlučivali o prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić “Cvrčak” Virovitica…

Aktualac je počeo u znaku pitanja za gradonačelnika Ivicu Kirina i pročelnike. Hrvoje Belobrk (klub vijećnika HDZ-HSLS) postavio je, između ostalog, pitanje o prometnoj problematici na križanju Tesline i Gajeve ulice, spojim cestama, novim parkirališnim mjestima, kao i usklađivanju iznosa stipendije za sve studente.

Gradonačelnik Ivica Kirin najavio je da će navedeno raskrižje ići u rekonstrukciju slijedeće godine, za kada je planirana i izgradnja spojne ceste i parkirališta uz Opću bolnicu Virovitica.

– Na križanju ulica Spojna cesta “Gajeva – Vinkovačka”, Ljudevita Gaja i Nikole Tesle planira se rekonstrukcija raskrižja u vidu kružnog toka, sličnog onom u Poduzetničkoj zoni III, što je privremeno rješenje, a trenutno radimo na dokumentaciji. Najveći problem su jutarnje gužve, kao i one oko 15 sati, odnosno kada ljudi idu na posao i s posla – rekao je gradonačelnik dodavši da se početkom 2024. godine planira krenuti u izvođenje rekonstrukcije raskrižja. Više možete pročitati OVDJE

Na upit o usklađivanju cijena stipendija, prema kojem bi svi studenti trebali primati jednak iznos svih 12 mjeseci u godini, neovisno kad su potpisali s Gradom ugovor o stipendiranju, odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

– Od 1. rujna 2023. godine svim gradskim stipendistima stipendije se povećavaju na iznos od 140 eura mjesečno, a u sustavu trenutno imamo 43 stipendista – najavio je pročelnik Bjelica. Više možete pročitati OVDJE.

Vijećnik Vladimir Besek (Domovinski pokret) postavio je pitanje o kontejnerima u Taborištu, izrazivši zabrinutost što ih nema dovoljno na tom području.

Gradonačelnik Kirin odgovorio mu je da su svi građani dobili spremnike odnosno kante za odvojeno sakupljanje otpada te da su kontejnerski otoci kao takvi postavljeni na mjestima višestambenih jedinica, odnosno zgrada, dok je za domaćinstva preporuka korištenje spremnika.

Vijećnicu Nadu Bartolić u ime kluba vijećnika SDP-a zanimalo je postavljanje solarnih panela na krov Dvorca Pejačević, odnosno je li postavljanje u skladu sa mišljenjem konzervatora.

Gradonačelnik Ivica Kirin odgovorio je kako Grad ima dozvolu konzervatorske struke za postavljanje solarnih elektrana na ovaj povijesni i kulturni objekt. Uzeo je za primjer i druge kulturne ustanove diljem Europe koje su problem visokih troškova za električnu energiju riješili uz pomoć obnovljivih izvora energije i tako postigli značajne uštede, poput očekivanih i u Virovitici.

Na upit o dodjeli poljoprivrednog zemljišta, pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić odgovorio je kako će vjerojatno natječaj biti ponovljen, budući da je došlo do različitih tumačenja prijašnjih zakona koji su bili na snazi, no da će o detaljima javnost biti obaviještena.

Sinišu Prpića (HSPD) zanimalo je hoće li se solarnim elektranama na Dvorcu postići željene uštede i hoće li doći do povećanja iznosa za komunalnu naknadu, a vezano uz izmjenu prireza koja stupa na snagu iduće godine.

Odgovorio mu je gradonačelnik Ivica Kirin koji je rekao kako su očekivane uštede na gradskim ustanovama do 70 posto, koje se planiraju postići solarnim elektranama. Također, projekt vrijedan ukupno 735.000 eura, a iznos sufinanciranja je čak 92,5 posto – 85 posto se sufinancira u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021., a 15 posto iz Fonda za sufinanciranje EU projekata. Što se tiče komunalne naknade, gradonačelnik je istaknuo da će o tome biti riječi na sljedećim sjednicama.

Jedna od tema bila je i cijena vrtića, sukladno najavljenoj pomoći države, s obzirom na razvijenost sredine. Gradonačelnik Ivica Kirin podsjetio je kako vrtić danas funkcionira na način da 70 posto troškova snosi Grad kao osnivač, a 30 posto roditelji djece.

Rekao je kako je trenutna ekonomska cijena vrtića 315 eura, da Grad ukupno godišnje izdvaja 1,8 milijuna eura za sufinanciranje rada Dječjeg vrtića Cvrčak, te kako tim sufinanciranjem roditelji zasad plaćaju 95 eura za prvo, 76 eura za drugo dijete, odnosno treće dijete u vrtić može ići besplatno.

S novom odlukom Vlade, Grad će ukupno dobiti 29.781 euro mjesečno, odnosno 357.372 eura godišnje za sufinanciranje vrtića, što iznosi 16 umjesto dosadašnjih 18 posto ukupnog troška vrtića. Konkretno, to je za 21 euro manje u odnosu na trenutačnu ekonomsku cijenu vrtića, pa će cijena vrtića za roditelje biti nešto snižena u odnosu na danas, a razliku ćemo iskoristiti za kapitalna ulaganja koja su vrtiću potrebna – zaključio je gradonačelnik. (www.icv.hr, mlo, virovitica.hr)

Skip to content