GRADSKO VIJEĆE Na aktualcu o troškovima energenata, poljoprivrednom zemljištu i prometnoj problematici

Danas (utorak) je održana 9. sjednica Gradskog vijeća grada Virovitice na kojoj su, između ostalog usvojena izvješća o radu gradskih ustanova: škola, vrtića, ustanova kulture, Javne vatrogasne postrojbe, Gradskog društva Crvenog križa i drugih.

Između ostalog, na sjednici je usvojena i Odluka o prodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni III, donesene su IV. izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja Južni blok, Odluka o raspisivanju izbora za članove mjesnih odbora Grada Virovitice.

Budući da je sjednica održana u Velikom tjednu, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić i svi predstavnici klubova vijećnika kao i samostalni vijećnici čestitali su građanima tom prilikom najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Sjednici je prethodio aktualni sat kojeg smo izravno prenosili. Slušatelji su mogli više čuti o prometnoj problematici, pitanju javne rasvjete, natječaju za dodjelu državnog zemljišta i drugim pitanjima koja su postavljali gradski vijećnici.

Predsjednika kluba vijećnika HDZ-HSLS Hrvoja Belobrka zanimalo je pitanje vezane uz porast cijena energenata i koliko su se odrazile na proračun, kao i planirane uštede na javnoj rasvjeti.

Odgovorio mu je gradonačelnik Ivica Kirin, koji je rekao kako je dokumentacija za zamjenu javne rasvjete spremna te da bi rekonstrukcija trebala krenuti već ove jeseni. -Grad Virovitica ima sada dogovorenu cijenu s HEP-om 0,55 kuna po kilovatu, dok je trenutna cijena na tržištu preko 2 kune. Stoga ako do kraja godine ne riješimo kvalitetnu uštedu na javnoj rasvjeti, cijena će nam skočiti s 1,9 milijuna na oko 6,5 do 7 milijuna kuna, ovisno o tome kolika će biti cijena električne energije. Stoga ćemo postojeću rasvjetu zamijeniti s LED rasvjetom- rekao je, između ostalog, gradonačelnik. Više možete saznati ovdje

Vezano uz pitanje uštede postignute na energetskoj obnovi škola i vrtića te kako se oni snalaze s porastom troškova energenata, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica odgovorio je kako se prilikom energetskih obnova računalo na održivost, pa su na objekte postavljeni solarni paneli koji će riješiti veći dio problema. Solarni paneli postavljeni su ondje gdje će brzo opravdati ulaganje, rekao je Bjelica. Najavio je kako je u planu energetska obnova OŠ Vladimira Nazora.

Vijećnik Dino Valenteković u ime kluba vijećnika SDP-a postavio je, između ostalog, pitanje vezano uz izgradnju nove škole u Čemernici. Pročelnik Bjelica odgovorio je kako je vrijednost projekta narasla na gotovo 7 milijuna kuna te u ovom trenu nema sredstava za njenu izgradnju. Grad Virovitica priprema za Nacionalni program oporavka i otpornosti projekt izgradnje III. osnovne škole, čime bi se u gradu omogućilo uvođenje jednosmjenske nastave. Naime, prema smjernicama za reformu odgoja i obrazovanja 2021. – 2029. nadležnog Ministarstva, jednosmjenski rad će biti obavezan za sve škole u RH od 2029. godine. Tada bi sva djeca s područja grada pohađala matične škole.

– Naš prijedlog u ovom trenu je, a s kojim se većina mještana Čemernice složila, da adaptiramo potkrovlje u Osnovnoj školi u Taborištu i da o trošku Grada Virovitice osiguramo da tamo idu djeca na nastavu, dok uz pomoć treće osnovne škole svima ne osiguramo jednosmjenski rad- objasnio je Bjelica.

Pitanja vezana uz dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta nakon završenog natječaja zanimala su vijećnike Hrvoja Belobrka (HDZ-HSLS), a potom i Vladimira Beseka (Domovinski pokret). Odgovorio im je Vladimir Lještak, predsjednik Povjerenstva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za na području grada Virovitice.

Podsjetio je kako je sve rađeno po propisima i na konkretne upite vezane uz nositelje OPG-a koji su ostvarili pravo objašnjavao po kojem kriteriju su to pravo na zakup i ostvarili.

Vijećnik Siniša Prpić (HSPD) govorio je o raskrižju Ulice Ljudevita Gaja i nove spojne ceste, gdje su se od njena otvorenja dogodile dvije prometne nesreće. Pitao je razmatra li se o boljem rješenju za to raskrižje te zašto nova parkirališta nisu bolje iskorištena.

Da će se parkirališta početi koristiti kad bolnica zatvori dvorište koje sada vozači koriste za  parkiranje, odgovorio mu je gradonačelnik Ivica Kirin, koji je rekao kako, ako bude potrebe, planiraju novo rješenje za raskrižje. (www.icv.hr, mlo)

Skip to content