GRADSKO VIJEĆE Izmjene komunalne naknade u prilog socijalno ugroženim skupinama; virovitičke škole spremne za besplatnu prehranu učenika

Virovitički gradski vijećnici održali su danas (utorak) 15., ove godine ujedno i posljednju sjednicu Gradskog vijeća. Na njoj su, između ostalog, usvojili rebalans proračuna za ovu godinu, niz odluka vezanih uz komunalnu problematiku, javne potrebe u sportu i kulturi, odluke o grobljima, analizu postojećeg sustava civilne zaštite i plan za slijedeću godinu te niz drugih odluka.

Sjednicu je kao i obično otvorio aktualni sat na kojem su glavna pitanja bila ona komunalne i društvene problematike. Predstavnika kluba vijećnika HDZ-HSLS-a Hrvoja Beloborka zanimala je, između ostalog, situacija vezana uz radove u Massarykovoj ulici i planove za parkirališta koja ondje nedostaju, izgradnja brze ceste i jesu li škole spremne za uslugu besplatna prehrane od drugog polugodišta ne samo za učenike matičnih, već i područnih škola.

NOVA PARKIRALIŠNA MJESTA

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo rekao je kako su radovi koji su trenutno u tijeku u Massarykovoj ulici namijenjeni rješavanju nogostupa i biciklističke staze, a da će do kraja projekta uključiti i pametnu prometnu signalizaciju.

Na pitanje novih parkirnih mjesta parkirališta gradonačelnik Ivica Kirin odgovorio je kako su u planu nova parkirna mjesta u blizini COOR-a, odnosno novog Autobusnog kolodvora i u krugu bolnice. Apelirao je na vozače da koriste novo parkiralište u Južnom bloku dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi vezani uz novih pedesetak parkirališnih mjesta na “dvorištu” iza Osnovne škole Vladimira Nazora, odnosno pekare “Lipa”.

Najavio je kako se iduće godine treba graditi nova spojna cesta uz samu bolnicu, čime će se osigurati još 50 novih parkirnih mjesta. Ujedno, s drugim novim spojnim cestama u blizini bolnice stvorilo bi se dodatnih stotinjak parkirnih mjesta u budućnosti, čime bi se parkiranje trebalo olakšati svim stanarima, zaposlenicima škole, Učeničkog doma, COOR-a, bolnice i drugih objekata u blizini, rekao je gradonačelnik Kirin.

Na upit vezan uz brzu cestu rekao je kako se čekaju vremenski uvjeti za što raniji početak radova te da će umjesto četiri traka, za koliko je projektirana brza cesta, biti u početku izgrađena dva, sukladno procjenama prometnih stručnjaka, ali i visokih troškova izgradnje.

viber slika 2022 12 20 17 03 42 013

ŠKOLE SPREMNE ZA BESPLATNU PREHRANU UČENIKA

Vezano uz besplatnu prehranu učenika, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica objasnio je vijećnicima kako su škole spremne za besplatne obroke. Vlada je s 10 kuna po djetetu odlučila pomoći osnivačima da svaki osnovac ima osiguran obrok za vrijeme nastave.

Naše matične i područne škole 100 posto su opremljene za prehranu svih učenika. U osnovnim školama Ivane Brlić-Mažuranić i Vladimir Nazor dosad se hranilo oko 80 posto učenika, dok je na razini RH to bilo oko 54 posto. Među rijetkim smo gradovima u Hrvatskoj koji imaju kuhinje odnosno blagovaonice u svim školama. Samo u PŠ Krčevine i PŠ Čemernica nemamo blagovaonicu. Prema provedenoj anketi, u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić hranit će se 646 učenika, odnosno njih 94 posto, a u OŠ Vladimir Nazor 620 učenika, odnosno njih 92 posto. U COOR-u su sva djeca obuhvaćena prehranom. Za sve potrebe trenutno nam nedostaje 7 kuhara, odnosno kuharica, za što smo nadležnom Ministarstvu poslali zahtjev. Što se tiče toplih obroka, imat će ih i sve područne škole – rekao je pročelnik Bjelica.

TKO OD NOVE GODINE NEĆE MORATI PLAĆATI KOMUNALNU NAKNADU?

Dražena Kurečića ispred kluba vijećnika SDP-a zanimala je, između ostalog, odluka vezana uz komunalnu naknadu. Komentirao je kako se prema novoj odluci cijene usluga povećavaju za 10 do 25 posto, neovisno o konverziji kune u euro od početka godine te da to smatra štetom za građane.

20221220 164930

Gradonačelnik Kirin odgovorio je kako nije riječ o povećanju naknade za građane, već o povoljnijim uvjetima za socijalno ugrožene kategorije, odnosno da je neke stavke vijećnik vjerojatno krivo iščitao. Podsjetio je na povećanje komunalne naknade od 10 posto, no to je bila odluka donesena na jednom od prošlih vijeća, rekao je Kirin i dodao da nova odluka ide u korist socijalno ugroženim kategorijama građana; nezaposlenima, umirovljenicima i svima koji teško žive.

Novom odlukom povećava se broj ljudi koji će biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade, istaknuo je.

Do sada su obveznici koji imaju prebivalište na području grada Virovitice bili oslobođeni plaćanja komunalne naknade ako su primali pomoć za uzdržavanje, oni obveznici koji su prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i nemaju drugih prihoda te nositelji staračkog domaćinstva. Komunalnu naknadu dosad nisu plaćali supružnici od kojih je jedan stariji od 65 godina, a ukupni mjesečni prihod im ne prelazi iznos od 3.800 kuna, odnosno, samac stariji od 65 godina, uz uvjet da mu ukupni mjesečni prihod ne prelazi iznos od 1.900 kuna. Sada podižemo taj cenzus. Pravo na oslobođenje plaćanja komunalne naknade od nove godine tako imaju i supružnici od kojih je jedan stariji od 65 godina, a ukupni mjesečni prihod im ne prelazi iznos od 600 eura, odnosno 4.500 kuna, odnosno ako živi sam, ima više od 65 godina i ako mu mjesečni prihod ne prelazi 300 eura, odnosno, 2.260 kuna. Dižemo, dakle, cenzus upravo zbog povećanih troškova života – rekao je gradonačelnik.

Vijećnik HSPD-a Siniša Prpić također je, između ostalog, imao upit vezan uz komunalnu naknadu – koliko se točno povećava iznos u proračunu na tu stavku, s obzirom na ukupno povećanje do sad.

Odgovorio mu je pročelnik Sabo, koji je rekao kako je u proračunu iznos komunalne naknade dosad s 13 milijuna kuna povećan na 16,5 milijuna kuna, odnosno nekih 25 posto u sve tri zone grada, a što će s novim povećanjem, na 18,3 milijuna kuna, biti povećanje od oko 28 posto.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici vijećnici, klubovi vijećnika, predsjednica gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić te gradonačelnik Ivica Kirin u svoje ime i ime svojih suradnika – svi su čestitali slušateljima koji su aktualac pratili u izravnom prijenosu, kao i svim građanima, sretan Božić i uspješnu novu 2023. godinu. (www.icv.hr, mlo)

Skip to content