Gradski savjet mladih Grada Virovitice, Udruga Veranda i Zavod za javno zdravstvo organizirali “preventivni štand” povodom Norijade

Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije nastavlja s aktivnostima u okviru projekta pod nazivom “Mladi za mlade u prevenciji i suzbijanju ovisnosti” koji se u Virovitičko-podravskoj županiji provodi u 2018. i 2019. godini, a financira ga Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Partner Zavodu u ovome projektu je Udruga za pomoć mladima Virovitičko-podravske županije “Veranda”, dok su suradnici u projektu Savjet mladih Virovitičko-podravske županije, Gradski savjet mladih Grada Virovitice i Gradski savjet mladih Grada Slatine.
Cilj je projekta osnaživanje samozaštitnih kapaciteta mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmacija njihova zdravlja po načelu “mladi educiraju mlade”. Stoga su i angažirani te koncem 2018. godine i educirani mladi edukatori iz savjeta mladih koji upravo započinju s preventivnim aktivnostima na terenu koje će potrajati do ljeta 2019. godine.

Za potrebe navedenih aktivnosti Zavod za javno zdravstvo izradio je i tiskao i publikaciju pod nazivom “Mladi educiraju mlade u prevenciji i suzbijanju ovisnosti; informacije, preporuke i savjeti stručnjaka za provedbu vršnjačke edukacije” koja se dijeli mladima tijekom provedbe preventivnih aktivnosti.

Slijedom toga je danas (srijeda) Gradski savjet mladih Grada Virovitice u suradnji s Udrugom Veranda i Zavodom za javno zdravstvo organizirao štand ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u okviru Norijade 2019. s ciljem da se mladima, a osobito maturantima, tijekom ove aktivnosti ukazuje na pojedina rizična ponašanja kojima su često izloženi upravo u ovakvim i sličnim situacijama.

Mladima su dijeljene edukativne publikacije i leci, a imali su mogućnost i posebnim uređajem izmjeriti i razinu ugljičnog monoksida u izdahu, a to je podatak koji ukazuje kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Ova suradnja pokazuje kako se ustrajnim naporima u prevenciji kroz suradnju različitih dionika mogu osmisliti i provesti kvalitetne i inovativne preventivne aktivnosti usmjerene zaštiti zdravlja.

(www.icv.hr, ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ, foto: M. Lukačić)

Skip to content