Gradski muzej Virovitica, najbolji slavenski muzej, sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski muzej, koju dodjeljuje Forum slavenskih kultura i koju je Gradski muzej Virovitica osvojio u slovenskim Brežicama, danas (utorak) je u prostorima Grada Virovitice održana konferencija za medije. Nazočili su joj virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica, pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, stručni suradnik za marketing, promidžbu i odnose s javnošću Ivan Borbaš i preparatorica Jasna Poljak.

Gradonačelnik Ivica Kirin tom je prilikom čestitao Gradskom muzeju Virovitica na nagradi koja je prvi puta došla u ruke jednog hrvatskog muzeja.

Projekt obnove Dvorca Pejačević „5 do 12 za Dvorac“ koji smo završili 2019. godine najveći je i jedan od najboljih projekata koje je Grad Virovitica ostvario. Ne samo što je promijenio izgled centra grada nego je i donio nove vrijednosti, ne samo za ljude koji dolaze u naš grad, već i za ljude koji žive u Virovitici. Od jednog malog zavičajnog muzeja koji je bio neprepoznatljiv, danas imamo jedan inovativan i prekrasan muzej koji posjećuju i domaći stanovnici i turisti. Ono što je prije par godina bilo nemoguće, danas je stvarnost, turističke ture i autobusi puni turista dolaze u naš muzej i grad. Iako je to na ponos svih nas, bitno je istaknuti da zgrade ne čine nikakva djela, već ljudi. Još jednom se zahvaljujem ravnateljici muzeja i svim djelatnicima na još jednom velikom uspjehu – rekao je I. Kirin i dodao, uz poruku da je nebo granica daljnjim uspjesima te da će Grad Virovitica djelatnike Gradskog muzeja Virovitica nagraditi s novčanom nagradom od 1500 kuna.

Ponos i zadovoljstvo još jednim velikim uspjehom „malog velikog“ muzeja nije krila niti njegova ravnateljica Mihaela Kulej, koja je sa svojim suradnicima protekli vikend primila nagradu u Posavskom muzeju Brežice.

Želim iskoristiti ovu lijepu i svečanu priliku i zahvaliti gradonačelniku grada Virovitice, našem osnivaču, i svim njegovim suradnicima što su zaista od početka projekta velika podrška Gradskom muzeju Virovitica. To se vidjelo i po pametnoj odluci gradonačelnika, voditeljica projekta i cijele Gradske uprave da ne obnavlja samo, kako ću ga ja uvijek zvati, najljepši dvorac u svemiru nego i da tom baštinskom kompleksu da dodatnu vrijednost, a to je sadržaj. Sadržaj je ono što sve u životu čini vrijednim i upravo je Gradski muzej Virovitica najveća vrijednost Dvorca Pejačević, a Dvorac Pejačević je prvi izložak Gradskog muzeja Virovitica – istaknula je M. Kulej, te na pitanje koji je značaj i težina ŽIVA 2022. nagrade rekla:

Ova nagrada doprinosi vidljivosti grada Virovitice i ogromnom turističkom potencijalu grada u kojem kao najbitniju stvar treba istaknuti Gradski muzej Virovitica. Zašto? Jer osim što imamo najljepši dvorac u svemiru, imamo i najbolji muzej u Hrvatskoj, a to se od 2020. godine i kontinuirano potvrđuje. Te godine smo dobili nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji muzej, a 2021. smo kao jedini predstavnik Hrvatske nominirani kao najbolji europski muzej. Sada smo, u konkurenciji 34 muzeja, među kojima su bili i hrvatski Muzej Apoksiomena iz Malog Lošinja, Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba i Aquatika iz Karlovca, baš mi dobili glavnu nagradu Foruma slavenskih kultura. To je ogroman uspjeh. Osim Gradu Virovitici, koristim priliku i zahvaliti svojim djelatnicima koji su jedan divan mladi tim, koji znaju što rade i jako puno i dobro rade i koji su stvarno zaslužili ovu nagradu – rekla je Mihaela Kulej te pojasnila zašto je zapravo baš Gradski muzej Virovitica osvojio ovogodišnju ŽIVA nagradu.

Nagradu smo dobili jer smo bili jako hrabri, odnosno napravili smo sasvim drugačiji muzejski postav. Nitko u Hrvatskoj nema postav kakav mi imamo, nitko nema stalni tematski postav. Istaknuli smo drvo kao bitnu sastavnicu. Nije ono prepoznato samo u Virovitici ali ga je virovitički muzej prvi prihvatio i poentirao kao glavnu temu svog stalnog postava. To niti jedan muzej nema, ne samo u Hrvatskoj već i Europi, a to je naša prednost – objasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

Osim što nosi veliki značaj za Gradski muzej Virovitica, grad Viroviticu i Hrvatsku, nagrada ŽIVA je i direktna nominacija Gradskog muzeja Virovitica za prestižnu nagradu Europske muzejske akademije.

Također, na konferenciji i istaknuto da je Grad Virovitica tijekom ovog mjeseca od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata dobio obavijest od bezuvjetnom prihvaćanju trećeg izvješća nakon provedbe projekta „5 do 12 za Dvorac“, što znači da su ostvareni svi pokazatelji zadani u projektu kao što su broj posjetitelja, broj ostvarenih noćenja i slično.

(www.icv.hr, eat, foto: M. Bašić)

Skip to content