Gradski muzej sudjeluje na izložbi u Križevcima

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

  krizevcivirovitičkom i križevačkom području” otvorena je u Gradskom muzeju Križevci. Ostvarena je zajedničkom suradnjom križevačkog i virovitičkog muzeja, a financirana sredstvima Ministarstva kulture. Autorice su arheologinje Lana Okroša Rožić i Silvija Salajić koja je istaknula:

„Ponukani intrigantnim regionalnim tipovima koji se formiraju unutar središnjih kultura, iznenađeni raznolikošću arheoloških nalaza, koje smo bolje upoznali nakon revizije muzejske građe, odlučili smo se za njihovu objavu. Kako bismo dali potpuniju i cjelovitu sliku, udružili smo srodne ustanove i zajedničkim snagama odlučili prikazivati i pokušali objasniti postanak i razvoj regionalnih tipova sopotske kulture. Ministarstvo kulture prepoznalo je i podržalo ovu dobru namjeru unutar prapovijesne arheologije, koja će otvoriti vrata zanimanju stručnjaka i detaljnijoj obradi, postupno prerasti lokalne okvire te postati nedjeljivi dio šire zajednice. Poticaj je to traženju identiteta i posvećenju više pažnje regionalnim tipovima, kao neminovnost unutar većeg prostora.”

O suradnji je govorio i domaćin, ravnatelj križevačkog muzeja Zoran Homen dok je izložbu otvorila Tihomila Težak-Gregl sa Filozofskog fakulteta iz Zagreba. Izložba se može razgledati do 7. rujna.

Skip to content