Gradonačelnik Kožnjak nazočio predstavljanju Virovitičko-podravske županije na manifestaciji Eko-Etno Hrvatska

Gradonačelnik grada Virovitice, Zvonko Kožnjak, danas je nazočiopredstavljanju Virovitičko-podravske županije na manifestaciji’Eko-Etno Hrvatska’. Ovogodišnju izložbu «Eko-etno Hrvatska» jučer je otvorio ministarpoljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković, aotvorenju je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.Uz bogat kulturno umjetnički program u kojem su sudjelovale vokalni ansambl „Pitomačanke“ iz Pitomače, „Podravski mužikaši“, KUD Viirovitica, u kojem je predstavljen film o Virovitičko – podravskoj županiji, danas se je na manifestaciji Eko Etno Hrvatska 2007., predstavila Virovitičko – podravska županija.

Pozdravni govor održao je župan dr. Stjepan Feketić uz nazočnost mnogobrojnih uglednika među kojima su bili, saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenici župana Zvonimir Šimić i Zvonimir Koić, predsjednik Skupštine Virovitičko – podravske županije, Boris Hlavati, gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko – podravske županije…

Predstavljanje županije izazvalo je veliku pozornost nazočnih posjetitelja i gromoglasan aplauz za nastup kojim se nazočnima predstavila „najslađa hrvatska županija“. Inače, u četvrtak 13. rujna, a tradicionalnoj Eko večeri, proglasiti će se i najbolji za nastup na ovogodišnjem Eko Etnu 2007. Podsjetimo, Virovitičko – podravska županija dobitnica je prošlogodišnje „Zlatne povelje“ za najbolji sveukupni nastup na Eko Etno Hrvatska 2006.

Štand Virovitičko – podravske županije i ove je godine stjecište onih koji žele i onih koji mogu vidjeti dio „zaboravljenih vremena“. Tako se ističe hrvatski vuglić, rad Josipa Šimića, najjača temeljna greda – pocek koji se polaže se po cijeloj dužini kuće, a na nju se slažu istesane grede, uglavnom sastavljene na usjek, tzv. hrvatski vuglić, često primjenjivan u tradicijskom graditeljstvu.

Osim toga, tu je i ograda od grabovih grana rad Branka Tkalčeca ili pak tradicionalni hrvatski buner i starinska kola, koja su za ovu prigodu napunjena voćem i povrćem s područja Virovitičko – podravske županije. Inače, među posebnim izlagačima sa sajma, svoje mjesto je pronašlo vino od višnje Fructusa iz Orahovice. Ove godine, na štandu koji se prostire na 100 četvorna metra, izlaže do sada rekordna 47 izlagača s područja Virovitičko – podravske županije.

Skip to content