Gradonačelnik Kirin: Čekamo da nadležne institucije dovrše svoj posao kako se više ne bi stvarala iskrivljena slika o Gradu Virovitici kao gradu slučaju

Na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, održanoj u utorak, 24. rujna, vijećnici i svi slušatelji koji su sjednicu pratili u izravnom radijskom prijenosu mogli su saznati više informacija o obavljenom nadzoru nad proračunom Grada od strane Ministarstvo financija, a vezano uz slučaj Siniše Palma.

Zapisnici na ukupno više od stotinjak stranica, a na kojima se donosi detaljno izvješće o šteti po gradski proračun i načinima na koje je Siniša Palm oštetio gradski proračun i Košarkaški klub Virovitica bili su glavna tema Aktualnog sata. Zapisnici su javno dostupni na službenim stranicama Grada Virovitice.

Ministarstvo financija utvrdilo je, naime, kako je “Siniša Palm u razdoblju od 2013. do svibnja 2019. godine izvršio prijenos novčanih sredstava sa žiro računa Grada na račun Košarkaškog kluba Virovitica u ukupnom iznosu od 9.942.300,00 kuna, podigao gotovine na bankomatima Zagrebačke banke u ukupnom iznosu 6.722.700,00 kuna te na šalteru banke još 239.000,00 kuna, što sveukupno čini 16.904.000 kuna otuđenog novca, za koji je oštećen proračun Grada Virovitice”. U zapisnicima se nalaze i tablice, izvodi i podatci te dokumentacija korišteni kako bi se došlo do stvarnog stanja u Proračunu i definirala stvarno nastala šteta.

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin odgovorio je kako ne bježi od činjenice da je subjektivno odgovoran i on i Vijeće, za sve one odluke koje oni donose u okviru svojih ovlasti, no da je u ovom slučaju riječ o “perfidnom načinu na koji je oštećen Proračun Grada i koji je bilo teško otkriti”.

Da smo ranije znali, odmah bismo ga prijavili i spriječili daljnju štetu po gradski proračun. Siniša Palm bio je naša osoba od povjerenja i nismo imali razloga sumnjati u njegovu stručnost i odgovornost pri obavljanju važne dužnosti pročelnika. Nitko se nije nadao ni pomislio da bi mogao napraviti ovako nešto, rekao je Kirin.

Na prozivke o manjkavostima sustava kontrole, rekao je kako je odmah uveden novi sustav.

Umjesto jedne, sada posao i svaki dokument kontroliraju četiri osobe. No, i dalje ostaje ono najvažnije pitanje, a to je pitanje povjerenja: kome, nakon ovoga, zaista vjerovati – rekao je gradonačelnik Kirin. I veći sustavi kontrole podbace, naglasio je, uzevši za primjer i svježi slučaj jedne banke s našeg područja, kaže, u kojem je također došlo do malverzacija, “a sustav je kontroliralo šest osoba”.

Ponovno je apelirao na veću kontrolu i samih gradonačelnika, ali i promptniji rad drugih institucija koje su također morale znati i mogle ranije reagirati u cijelom slučaju.

Također, gradonačelnik je kazao kako je, s obzirom na interes javnosti i traženje vijećnika, zatraženo od strane nadležnih tijela, točnije, Službe kriminalističke policije PU VPŽ kojoj je podnijeta kaznena prijava, pismeno izvješće o poduzetim radnja.

Čekamo da nadležne institucije dovrše svoj posao i o tome što prije izvijeste kako se više ne bi stvarala iskrivljena slika ne samo o pojedincima u našem gradu, nego i o samom Gradu Virovitici kao gradu slučaju, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin. (icv.hr, virovitica.hr)

Skip to content