Gradonačelnik Ivica Kirin u virovitičkoj Gradskoj knjižnici otvorio izložbu fotografija „Šuma okom šumara“

U četvrtak, 15. srpnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici otvorena je izložba fotografija „Šuma okom šumara“. Prije 23 godine na inicijativu šumara, koji su ujedno zaljubljenici u fotografiju, članova Hrvatskog šumarskog društva ogranak Bjelovar krenulo se s izložbama „Šuma okom i rukom šumara“ na kojima su izlagane fotografije i drvene skulpture.

Vremenom su se organizatori orijentirali samo na fotografije. Izložba je u početku obilazila samo Hrvatsku, a postepeno je i prešla granice Lijepe naše. Tako je 2011. godine povodom međunarodne godine šuma izložba bila postavljena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, a na kraju je završila u Svjetskom šumarskom centru u Oregonu, kao dio stalnog postava.

Svake godine stručno povjerenstvo između prispjelih, bira fotografije, koje će biti izložene, nakon čega obilazi brojne gradove. U posljednja četiri navrata izložba je redovito i u Virovitici. Prvi puta bila je organizirana u Gradskom muzeju, a nakon toga u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Virovitičku izložbu organizira Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Virovitica.

Sve nazočne na svečanosti otvaranja izložbe pozdravila je zamjenica ravnatelja Gradske knjižnice Virovitica Nela Krznarić.

Za ovogodišnju izložbu prijavilo se 45 autora iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Od 503 prispjele izloženo ih je 244. Zbog pandemije koronavirusa za ovogodišnju izložbu fotografije su se prikupljale dvije godine – na otvaranju je naglasio predsjednik Hrvatsko šumarskog društva ogranak Virovitica Emil Balint.

S nekoliko pjesma uz gitaru na otvorenju izložbe nastupio je Marko Teskera. Izložbu je otvorio virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Nastojimo naše sugrađane što više senzibilizirati za što kvalitetniji odnos prema prirodi. Građani moraju shvatiti da su drvoredi posađeni u njihovim ulicama ispred njihovih kuća dio njih i njihovog života – tom prigodom je rekao gradonačelnik Kirin.

Izložba će biti otvorena do 8. kolovoza.

(www.icv.hr, mš)

Skip to content