Gradonačelnik Ivica Kirin u Gradskom muzeju Virovitica otvorio izložbu “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj”

U Gradskom muzeju Virovitica jučer (četvrtak) je otvorena gostujuća izložba Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu pod nazivom “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj”.

Okupljene, među kojima je bio i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i zamjenica ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti i muzejska savjetnica Nataša Ivančević, srdačno je pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej koja je istaknula kako je ova izložba prva suradnja virovitičkog muzeja i Muzeja suvremene umjetnosti.

Virovitica ima lijepu strip tradiciju, negdje od 80-ih godina 20. stoljeća i u svijet hrvatskog stripa smo “dali” vrlo produktivne autore. Ne samo to, u našem gradu postoji i radi i jedan od većih hrvatskih kroničara stripa, a to je dr. Ivica Veles, koji nažalost nije mogao danas doći. Kada sam vidjela ovu izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti odmah sam rekla da ju moram dovesti u Viroviticu upravo zbog njega – rekla je M. Kulej te predala riječ muzejskoj savjetnici Nataši Ivančević, koja nije krila oduševljenje Viroviticom, u kojoj je prvi put, kao i dvorcem Pejačević, te je i rekla nešto više o samoj izložbi.

850 9751 Custom

Stvarno mi je jako drago da je ravnateljica Mihaela Kulej prepoznala vrijednost i značaj ove izložbe. Nakon Osijeka, izložba je ovdje u Virovitici i nadam se da će „putovati“ i dalje. To je jedan jedinstveni projekt kojim se prezentira strip stvaralaštvo Hrvatske koje je nastalo 30-ih godina 20. stoljeća pa do današnjih dana i na najbolji način se sve generacije mogu upoznati s vrhunskim dometima strip stvaralaštva, ali i s ovim veoma zanimljivim aspektom preplitanja stripa i vizualne kulture. Strip je prisutan u raznim oblicima priopćavanja i od 70-ih godina je postao predmet interesa galerijskih i muzejskih institucija, a do ove izložbe nije imao tako jedan cjelovit pregled tako da je to jedan zaista velik i edukativni i istraživački potencijal i nadam se da je ovo samo početak jednog sustavnog istraživanja, nastanka i povijesti, kvalitete i dometa ali i kontekstualizacije s europskim i svjetskim stripom – objasnila je N. Ivančević.

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji je i otvorio izložbu, istaknuo je kako je njegova generacija odrasla uz strip i kako je upravo čitanje stripova ono što je obilježilo njihovo odrastanje.

U moru aktivnosti, mislim da do najboljih stvari dolazi kada spojimo generacije, starije s mladima i kada omogućimo mladima da svoj talent pokažu i da im omogućimo mjesto gdje će taj talent pokazati. Kada netko pita koja je uloga stripa u kulturi, odgovor je upravo to, da populariziramo ono što je mladima najprihvatljivije i da ih dovedemo u prostore u koje oni inače možda ne bi došli. Bitno je i zaboraviti na sve brige, malo se kroz ovaj humor vratiti u ono što smo bili, a to su djeca – s osmijehom je zaključio gradonačelnik I. Kirin i proglasio izložbu “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj” otvorenom.

850 9745 Custom

Irena Jukić Pranjić, koja je uz Jasnu Jakšić i Ivanu Kancir autorica koncepcije izložbe, rekla je kako su često postojala predviđanja da će strip izumrijeti, no to na sreću nije istina.

Danas imamo mnogo mladih autora koji su zaista izvrsni i spremni prenijeti tu štafetu dalje. Danas se i jako puno stripova objavljuje i na internetu, objavljuju se i u fanzinskim oblicima, ima ga i u novinama. Ja osobno predajem strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i pozitivno sam se iznenadila koliko mladih je i zainteresirano za strip, svake godine nam se kvota za upis na taj izborni predmet brzo popuni, interes je velik. Kroz strip se danas na svjetskoj razini reklamiraju čak i videoigrice, igrani i crtani filmovi, tako da nije izgubio na atraktivnosti, prilagodio se novim generacijama i tehnologijama i ostao je ono što je uvijek bio, velika zabava i prostor u kojem se može izraziti sve ono što je ljudsko, kao i u svim drugim umjetničkim područjima – zaključila je I. Jukić Pranjić.

Zainteresirani izložbu mogu pogledati u Gradskom muzeju Virovitica do 31. ožujka.

(www.icv.hr, eat, foto: M. Turkalj)

Skip to content