Gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenikom Damirom Marenićem na 10. hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Nekoliko tisuća ljudi, hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine nazočili su 13. prosinca hodočašću i komemoraciji za 47 nevinih civilnih žrtava u Voćinu koje su stradale na današnji dan 1991. godine od strane srbočetničkog agresora. Na Prebendi je okupljeno mnoštvo pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

S Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se uputili u prostor oko voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je biskup Škvorčević uz spomenik ”U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, nakon čega je predvodio koncelebrirano misno slavlje.
Nakon svete mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod Spomen-obilježja u Voćinu te je održan komemorativni skup u znak na sjećanja na 47 nevinih žrtava.

Među brojnim hodočasnicima bili su i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, savjetnik za branitelje Ante Deur; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić; pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić; virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima, Marijom Klementom, Darkom Žužakom i Igorom Pavkovićem; predsjednik Županije skupštine VPŽ Miran Janečić, predstavnici Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenikom Damirom Marenićem; predstojnica Ureda državne uprave VPŽ Sanja Bošnjak, načelnik PU Virovitičko-podravske Siniša Knežević; načelnik Općine Voćin Predrag Filić, brojni gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

Na hodočašće i komemoraciju u Voćin pristigli su predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, rodbina i prijatelji onih koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku, pripadnici ratnih postrojbi, Hrvatske vojske, MUP-a te branitelji kojima su tog kobnog prosinačkog dana ubijeni bližnji. Jedan od njih je i Darko Božičković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranka Voćin kojem su ubijeni ujak, ujna, dva bratića, prijatelji…

– Taj zločin nikada nećemo zaboraviti, a u oprostu nas sprječava neefikasno sankcioniranje. Stoga mi branitelji provodimo niz projekata kroz koje učenike osnovnih škola upoznajemo s poviješću i stradavanjima. Sve s ciljem da se ne zaboravi i da se više nikada ne ponovi slučaj Gorana Salaća, naše najmlađe žrtve koja je s nepunih osamnaest godina sama sebi kopala raku, rekao je Darko Božičković.

Inače, za ratni zločin u Voćinu podignute su optužnice protiv 29 osoba, a pravomoćno je osuđeno njih troje.

Organizator hodočašća bila je Zajednica udruga HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja, a supokrovitelji Virovitičko-podravska županija, Općina Voćin i Slatinska banka. (virovitca.hr, icv.hr, fotografije: M. Bašić, K. Toplak, D. Fišli)

Skip to content