Gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima na manifestaciji „Naše domaće, sada i ubuduće“ te radnom ručku s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Zlatnom klasu u Otrovancu na području općine Pitomača, održana je prva u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu – čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade.

Bio je to svojevrsni „radni ručak s ministrom Tomislavom Tolušićem“, nastavak „Doručka s hrvatskih farmi“ kojem je nazočio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima. U Zlatnom klasu, uz ministra Tomislava Tolušića, bili su i pomoćnik ministra Krešimir Ivančić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić, njen pomoćnik Antun Vujić, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković. Bio je tu i Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi pomoćnici, Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, kao i niz načelnika s područja Virovitičko-podravske županije, predvođenih domaćinom, Željkom Grgačićem, načelnikom Općine Pitomača. Osim njega, bili su i: Hrvoje Miler (Špišić Bukovica), Siniša Horvat (Suhopolje), Berislav Androš (Sopje), Marko Ajček (Gradina), Mirko Rončević (Čađavica), Mato Damjan (Crnac), Milan Dundović (Mikleuš), Mirko Mališ (Čačinci), Tomislav Bračun (Nova Bukovica), Tomislav Durmić (Zdenci).

Inače, iznimno posjećenu radionicu održali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Nakon radionice, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti u EU.

Potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno se utječe na očuvanje, ali i daljnji razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Ujedno se pridonosi povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanju ruralnih prostora i radnih mjesta, kako u primarnom poljoprivrednom sektoru tako i u prehrambenoj industriji.

Nazočnima se prvi obratio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.
– I danas ovdje možemo vidjeti domaće lokalne proizvode koji se mogu proizvesti ovdje na području Virovitičko-podravske županije, kao i općine Pitomača. Bile su danas i radionice iz ruralnog razvoja, a svi zainteresirani za povlačenje EU sredstava mogu se javiti u našu regionalnu razvojnu agenciju VIDRA-u, ali i ostale razvojne agencije. LAG-ove kako bi u budućnosti prošlo što više projekata s područja Virovitičko-podravske županije jer svima nama je cilj da naši poljoprivredni proizvođači što bolje žive od svojih proizvoda – podcrtao je Igor Andrović.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, Zdravko Barać je između ostalog kazao.
– Ovaj „radni ručak“ je svojevrsni nastavak „Doručka s hrvatskih farmi“. I ovom novom promotivnom kampanjom predstavljamo sve one koji nose naše oznake kvalitete. Što znače ovakve promotivne kampanje? Primjerice, tijekom 2017. godine zahvaljujući „Doručku s hrvatskih farmi“, imali smo 30 posto više označenih korisnika. Potrošače sve više zanima što jedu, zanimaju ih svi segmenti proizvodnje, od polja do stola – istaknuo je Barać.

 

Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.
– Raspisujemo 30-tak natječaja za projekte ruralnog razvoja za što smo u 2018. osigurali 3,7 milijardi kuna. Samo u Virovitičko-podravskoj županiji kroz mjere Programa ruralnog razvoja ukupno je ugovoreno 420 milijuna kuna projekata. Sve mjere koje je Ministarstvo poljoprivrede u mom mandatu donijelo i provodi imaju za cilj povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača i obujma domaće proizvodnje. Smatram da je uza sve zakone i pravilnike kojima smo to regulirali, potrebno stalno informirati građana o vrijednosti i kvaliteti domaće hrane. Zakon o zemljištu ovaj tjedan stupa na snagu, pa ćemo na ovim radionicama okupiti predstavnike jedinica lokalne samouprave koje kreću s izradom programa raspolaganja državnim zemljištem po kojima će raspisivati natječaje i dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima – izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Pitomači. (www.mps.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Željka Đaković)

Skip to content