Gradonačelnik Ivica Kirin primio u posjet Draška Zidara – najnagrađivanijeg glumca Kazališta Virovitica

drasko 1Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, danas je upriličio prijam za Draška Zidara, glumca Kazališta Virovitica, koji je nedavno primio nagradu na Novaljskom Trijatru Kata Novaljka za glumca ili predstavu koja je u prošloj godini ostavila najbolji dojam na našu publiku.

Gradonačelnik Kirin uz čestitku Drašku Zidaru na još jednoj nagradi te osobito za prošlogodišnju Zlatnu arenu za najbolju glavnu ulogu u filmu „Kotlovina“ darovao mu je sliku virovitičke akademske slikarice Branke Marčete.

Draško Zidar prvi put u virovitičkom kazalištu zaigrao je u jedanaestoj godini, a profesionalno je angažiran od 1. travnja 1986. godine. Često je nagrađivan: na Festivalu glumca u Vinkovcima dobio je nagradu Grada Iloka za ulogu Gnjidice u predstavi Antigona u New Yorku. Godinu prije toga bio je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta za uloge u predstavi Trinaest prozora, koju je kasnije dobio za ulogu Lisca u predstavi E, moj Pinokio u kategoriji najboljih umjetničkih ostvarenja u 2002. godini u lutkarskoj, odnosno predstavi za mlade. Za istu je ulogu dobio i nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu na Naj, naj, naj festivalu u zagrebačkom kazalištu Žar ptica. Za Šimurinu u Brešanovoj Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja podijelio je nagradu s kolegom Mijom Pavelkom na 2. Festivalu pučkog teatra u Omišlju i Gradu Grobniku, a proglašen je i najboljim glumcem Kazališta Virovitica za sezonu 2004./ 2005.Niz nagrada nastavio je nagradom na Naj, naj,naj festivalu za ulogu Bossa u predstavi Bella, Boss i Bulli, te nagradom na  Festivala glumca za ulogu Eddia u predstavi Gagarinov prečac.  Godine 2006. za ulogu Brzojavka u predstavi Kolbaba i Brzojavko nominiran je za nagradu HDDU-a u kategoriji najbolji glumac u predstavama za djecu i mlade, a 2007. godine dobio je nagradu Najhistrion za ulogu managera Mile u predstavi Zagrebački orkestar. Na 12. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ u Čakovcu 2009. zajedno s mladim kolegom Mladenom Kovačićem osvojio je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Lea u predstavi Srce boksača. Osim u Virovitici igra i u varaždinskom i osiječkom HNK te u zagrebačkim kazalištima. Nagrađen je nagradom Grada Virovitice i zahvalnicom Virovitičko-podravske županije. Igrao je jednu od glavnih uloga u filmu Holding,  manje uloge odigrao je i u filmovima Crvena prašina i Jel’ jasno, prijatelju, a s kolegom Goranom Košijem snimio je i TV adaptaciju drame Bijelo. Osim kao glumac, Draško se u Kazalištu Virovitica pojavio i kao redatelj nekoliko predstava i kao autor songova, a s Mijom Pavelkom napisao je i Mikeški kabare. Posljednji njegov redateljski uradak je „Kabaret kod veselih komaraca“ koji nas je uveseljavao u proteklih godinu dana i pobrao brojne simpatije publike.

 

Skip to content