Gradonačelnik Ivica Kirin predao donaciju hrane za napuštene pse: Nema grada u Hrvatskoj u kojem nije udomljen pas iz virovitičkog Skloništa

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, u društvu svoje zamjenice Vlaste Honjek Golinac te pročelnice Ureda gradonačelnika Đurđe Aragović, u petak je obišao virovitičko Sklonište za životinje i ujedno predao vrijednu donaciju hrane za napuštene četveronošce.

Sretan sam i ponosan iz dva razloga. Prvi je jer imamo Sklonište koje je među prvima postalo „no-kill“ sklonište u HR, a drugi jer je to Sklonište u kojem je samo u ovoj godini, do danas, udomljeno preko 408 pasa. Ljudi su pokazali suosjećajnost te osim što udomljuju, donose hranu, kao i deke za nadolazeću zimu. Ovom prilikom zato bih se zahvalio svima njima – onima koji doniraju i koji volontiraju te pozivam i ostale koji su u mogućnosti da ovdje iskoriste svoje slobodno vrijeme jer je ovo odmor za dušu i za tijelo. Iznimno mi je drago što je naša Virovitica ovdje stvarno položila test humanosti, istaknuo je prilikom obilaska gradonačelnik Ivica Kirin.

Inače, hrana koju je Grad donirao Skloništu proizvedena je lokalno, a dolazi iz Tvornice dobre hrane koja je nedavno otvorena ovdje u Virovitici i prva je takva u Hrvatskoj.

Grad Virovitica je od samog početka bio potpora Azilu koji je krenuo zajedno s Veterinarskom praksom Felix. A za azil za pse nije važno samo osigurati prostor, veterinare, dati hranu, već je važno još nešto što posebno dolazi do izražaja u našem Skloništu, a to je ljubav prema svakoj životinji koja ovdje završi. Psi iz virovitičkog Skloništa udomljuju se po cijeloj Hrvatskoj, a posebno je zanimljiv i primjer kujice Kike koju je udomila bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Inače, u ovom trenutku u skloništu se nalazi 97 pasa, a s jučerašnjim danom u ovoj godini udomljeno je 408 životinja.

Svaki udomitelj koji dođe u Sklonište izabrati psa za udomljenje je obvezan ispuniti upitnik kojim mi utvrdimo brine li on redovno o svim prijašnjim životinjama, kakvi su mu uvjeti, je li podstanar, živi li u vlastitoj kući, ima li primanja. To su normalna pitanja koja govore o tome može li se čovjek adekvatno skrbiti o životinji. Udomitelja imamo od svagdje, nema grada u Hrvatskoj u kojem nije udomljen neki od naših pasa. Imamo i pse udomljene u Sloveniju, Austiju, Njemačku, Nizozemsku, a imamo čak i jednog psa koji je u SAD-u u Califoniji. Svi naši udomitelji šalju i povratne informacije, dijele fotke i videa, rekao je voditelj Skloništa Zvonimir Zečević dodavši da bi bez pomoći volontera bilo puno teže, jer između ostalog, oni jako puno rade i na promociji skloništa, fotografiraju, trude se, pišu tekstove, dijele objave i tako dalje. Inače, prema riječima Zvonimira Zečevića, u našem gradu imamo 10 tisuća volontera koji pomažu u Skloništu.

Na same početke rada Skloništa osvrnuo se Dražen Majetić iz Veterinarske prakse za male životinje “Feliks”.

U samom je početku rada Skloništa bilo prilično teško, trebalo je sve izgraditi, a udomljavanje je teklo jako sporo. Ove godine udomili smo 408 pasa, prošle godine 349 pasa. A ukupno od kada Sklonište radi 1796 pasa i 200-ak mačaka koje su ranjene pokupljene s prometnica te ovdje izliječene i potom udomljene, rekao je Dražen Majetić.

U Skloništu su konstantno zaposlena 3 djelatnika, a pomoć im pruža i 5 veterinara kroz ambulantu koja brine o zdravstvenoj skrbi, od prvog pregleda preko svega ostalog – cijepljenja, čipiranja, kastriranja… Pri tome su i volonteri neizmjerna pomoć – u socijalizaciji pasa, prilikom udomljavanja, promocije…

Virovitica živi s ovim Skloništem od kad ono postoji. Pomažu nam razne gradske udruge, djeca iz vrtića, škola, zaposlenici tvrtki i Grad Virovitica od samoga početka. I ovaj je današnji posjet gradonačelnika pokazatelj da Grad aktivno sudjeluje u radu Skloništa, ali on se više puta i sam „zaleti“ ovamo. Posjeti su od 9 do 14 sati, subotom od 10 do 12. Ne držimo se striktno toga vremena, nastojimo što više biti otvoreni, otvaramo i prema dogovoru u bilo koje doba, dodao je Dražen Majetić.

Skip to content