Gradonačelnik Ivica Kirin: Uz europska sredstva do još boljih uvjeta za razvoj gospodarstva i viši standard građana

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Virovitica je zakoračila u novu godinu s optimizmom i velikim planovima vezanima uz nova ulaganja u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, kulturu, sport i druge segmente javnog života. Bila je to prilika za razgovor s gradonačelnikom Ivicom Kirinom koji nas je proveo kroz ono što smatra da je važno zapamtiti iz 2022. godine, ali i najavio one investicije koje će tijekom 2023. također ostaviti trag u povijesti Virovitice i okolice.

Na upit po čemu će se sjećati 2022. godine, gradonačelnik kaže kako ga prošla godina asocira na niz uspjeha, a temelj mu je isti – kvalitetan rad i kvalitetni ljudi.

– Prije svega tu mislim na naš Gradski muzej Virovitica koji je u naš grad donio nagradu za najbolji slavenski muzej. Inače, ova je nagrada prvi put došla u ruke jednog hrvatskog muzeja. Ujedno, prije toga bio je u konkurenciji za europski muzej godine i to jedini u široj regiji. Svega toga ne bi bilo bez “male vojske” vrijednih djelatnika na čelu s ravnateljicom Mihaelom Kulej – objašnjava gradonačelnik.

PONOS ŠKOLE, KLUBA I CIJELOG GRADA

Izdvaja potom škole i učenike koji su svojim trudom i uspjesima cijelo naše područje učinili neizmjerno ponosnim i time pokazali stvarni potencijal u našem malom gradu.

– Hrvatski školski sportski savez proglasio je Školsko sportsko društvo Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica najboljim u Hrvatskoj, košarkaška ekipa učenica petih i šestih razreda virovitičke Osnovne škole “Vladimir Nazor” osvojila je naslov prvakinja Hrvatske, a tu su i učenici naše Glazbene škole “Jan Vlašimsky” koji briljiraju na svim natjecanjima – od nacionalne do međunarodne razine.

Posljednji uspjeh je 1. nagrada na 4. međunarodnom natjecanju gudača u Novom Sadu. Također, naša Gimnazija Petra Preradovića svrstana je po rezultatima državne mature među 30 najboljih škola u Hrvatskoj i naj-bolja je od svih škola u Slavoniji. Uspjeha je mnogo i teško se sada sjetiti svih, no jedno je sigurno, oni su ponos našega grada – naglašava I. Kirin.

Prošla godina obilježena je i završetkom nekih od najvažnijih projekata na području komunalne infrastrukture.

– I protekle godine puno se radilo, ponajviše na završetku EU projekata. S ponosom možemo reći da je završen i pušten u rad novi pročistač vrijednosti 60 milijuna kuna, koji je samo dio najvećeg virovitičkog projekta, Aglomeracije Virovitica vrijedne više od 184 milijuna kuna. HEP je završio jednu od najvećih trafostanica u gradu u Ulici Matije Gupca, završeno je uređenje Franjevačkog parka ispred župne crkve sv. Roka u Virovitici, kao i izgradnja skloništa za žrtve nasilja…

BOLJA PROMETNA POVEZANOST

Uz spojnu cestu Gajeva – Vinkovačka završili smo i niz cesta i nogostupa, da sada ne nabrajam pojedinačno. Završeno je parkiralište u Južnom bloku, izgrađen je Pump track poligon na vojarni, nabavili smo i podijelili kante za odvojeno sakuplj-anje otpada i biootpad, ulagali u škole, tržnicu, kazalište, vrtiće, igrališta… Također nedavno su započeli radovi na još jednom važnom projektu – uređenju dijela Masarykove ulice.

U prvoj će se fazi riješiti sigurnost prometovanja pješaka i biciklista, odnosno nogostup, biciklističke staze i prometna signalizacija. Važno je spomenuti da se radilo doslovno do posljednjeg dana 2022. godine te smo netom prije ulaska u novu godinu završili asfaltiranje nastavka nogostupa u Ulici Matije Gupca, kao i spojne ceste Šareni mostovi – Mlinska ulica u Svetom Đurđu – nabrojio je gradonačelnik.

U novom proračunu za 2023. godinu Grad je uz komunalnu infrastrukturu uključio i važne demografske mjere.

– Niz je mjera kojima Grad pomaže i prati obitelji od rođenja djeteta pa do završetka fakulteta. Pomoć koju Grad isplaćuje povodom rođenja djeteta iznosi 132 eura (1.000 kuna) za prvo dijete, 265 eura (2.000 kuna) za drugo te po 132 eura više za svako sljedeće dijete. S gotovo milijun eura godišnje sufinanciramo rad Dječjeg vrtića “Cvrčak”, radne materijale za učenike, osiguravamo besplatan prijevoz djece na nastavu u školama čiji je osnivač Grad Virovitica… Nadalje, izdvajamo i za visoko školstvo, sufinanciramo rad Veleučilišta u Virovitici i studij drvne tehnologije, a od 2023. godine povećavamo i iznos stipendija. Umjesto dosadašnjih 107 eura (800 kuna) mjesečno, koje studenti primaju svih 12 mjeseci u godini, stipendisti će dobivati 132 eura mjesečno – ističe.

U suradnji s Razvojnom agencijom VTA već dugi niz godina Grad provodi projekte iz kojih se financiraju pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama koja pohađaju gradske osnovne škole, kao i prehrana za svu djecu u riziku od siromaštva.

Gradonačelnik kaže kako Grad osigurava uskrsnice i božićnice za umirovljenike s primanjima manjim od 292 eura (2200 kuna), stanovanje i ogrjev za socijalno ugrožene građane. Niz je i drugih projekata koji se provode iz EU socijalnog fonda, a koje provodi Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica – od paketa kroz program FEAD, program “Zaželi”, pomoć starijima od 65+, prijevoz starijih osoba…

– Moram napomenuti da Grad oslobađa i plaćanje komunalne naknade. S početkom godine na snagu je stupila odluka koja dodatno ide u korist socijalno ugroženim kategorijama građana; nezaposlenima, umirovljenicima i svima koji teško žive. Pravo na oslobođenje plaćanja komunalne naknade tako imaju i supružnici od kojih je jedan stariji od 65 godina, a ukupni mjesečni prihod im ne prelazi 600 eura, odnosno 4.500 kuna, odnosno ako živi sam, ima više od 65 godina i ako mu mjesečni prihod ne prelazi 300 eura, odnosno 2.260 kuna – objašnjava naš sugovornik.

NAJVEĆE INVESTICIJE U NOVOJ GODINI

Na upit što će se na području grada i okolice raditi i graditi u ovoj godini, gradonačelnik odgovara kako je jedan od najvažnijih projekata rekonstrukcija postojeće javne rasvjete novom LED rasvjetom.

– Nakon postavljanja LED rasvjete, prema procjenama projektanata, očekuju se uštede od oko 70 posto. Također Grad Virovitica je u projektu postavljanja solarnih elektrana na krovove Dvorca Pejačević, Palače Pejačević, Dječjeg vrtića “Cvrčak”, tvrtke Virkom te Opće bolnice Virovitica. Očekuje nas i uređenje Vanadisa, završetak izgradnje Obiteljskog centra, postavljanje automatskih rampi na pružnim prijelazima u Podravskoj i Istarskoj ulici, sanacija klizišta u Ulici Sv. Križa u Milanovcu – ističe.

U 2023. godini planiran je i nastavak velikih projekata spojnih cesta i to: izrada glavnog projekta za spojnu cestu kod T-Coma, kupnja zemljišta za spojnu cestu od Ulice 127. brigade HV-a, odnosno od autobusnog kolodvora do Ulice Pavla Radića te za spojnu cestu Ulica S.S. Kranjčevića i Petra Berislavića.

Ove godine trebala bi se izgraditi i cesta koja će spojiti Ulicu kralja Petra Krešimira IV. i Ulicu Matije Gupca.

Planira se i modernizacija nerazvrstanih cesta (ulica Junija Palmotića, Ivana Zajca 2. odvojak, Vinogradski put, Jana Vlašimskog i Jože Jurišića), rekonstrukcija parkirališta kod mjesnog doma u Milanovcu, izgradnja malonogometnog i košarkaškog igrališta u Rezovcu, rekonstrukcija nogostupa u Pejačevićevoj, proširenje dječjih igrališta…

– U planu nam je i uređenje parkirališta, nogostupa, drvoreda u Gajevoj ulici, izgradnja spojne ceste uz bolnicu sa 40 parkiranih mjesta, sadnja više od 1300 stabala – rekao nam je I. Kirin.

ISKORISTITI NATJEČAJE I MODELE SUFINANCIRANJA

Za sve projekte važno je osigurati sufinanciranje i početi s realizacijom, kaže, kako bi se na taj način omogućila još veća kvaliteta života u Virovitici.

– Nedavno nam je na NPOO prošao dugoočekivani projekt koji provodimo u suradnji s Hrvatskim vodama, a riječ je o uređenju Virovitičkih jezera, odnosno sliva Ođenice. U postupku prijave na otvoreni natječaj iz NPOO je izgradnja kompleksa bazena.

Pripremamo projekt i izgradnje III. osnovne škole s dvodijelnom sportskom dvoranom, kako bi se omogućilo uvođenje jednosmjenske nastave u gradu, kao i kvalitetnije obrazovanje uvođenjem mnogobrojnih aktivnosti – o velikim investicijama koje tek slijede kaže gradonačelnik.

Drugi izvor financiranja je ITU mehanizam na koji Grad planira prijaviti projekt nove Glazbene škole s koncertnom dvoranom. U suradnji s Virovitičko-podravskom županijom pripremaju projekt izgradnje nove gimnazije s dvodijelnom sportskom dvoranom. Tu je i novi autobusni kolodvor modernog dizajna, s pristupnim cestama koji se planira uz postojeću željezničku postaju, kao i projekt izgradnje nove zgrade Državnog arhiva zahvaljujući kojem će se stvoriti uvjeti za digitalizaciju arhivske građe na području cijele Virovitičko-podravske županije.

-Kad se zbroji sve što se planira graditi, možemo reći da Virovitica u sljedećih nekoliko godina i dalje ostaje veliko gradilište koje će dodatno promijeniti izgled našeg grada na bolje, ali i stvoriti pretpostavke za razvoj gospodarstva i bolji standard naših građana. Stoga u 2023. ulazimo puni optimizma jer su pred nama projekti koji će donijeti dobrobit gradu Virovitici i njenim građanima – zaključuje gradonačelnik Kirin.

SIGURNIJE DO RIBNJAKA

Na radost brojnih rekreativaca na samom završetku 2022. godine asfaltirana je spojna ceste Šareni mostovi – Mlinska ulica. Vrijednost projekta je 1,6 milijuna, a sufinanciraju ga Hrvatske šume. Izvođač radova je tvrtka Ceste d.d.

Ovu cestu duljine dva kilometra koriste Hrvatske šume te brojni rekreativci kako zbog lijepog krajolika uz šumu, tako i zbog činjenice da na putu prema Virovitičkim jezerima izbjegavaju prometnu državnu cestu prema Lončarici.

U kojoj je fazi projekt svih projekata, brza cesta?

Početak 2023. godine obilježit će veliki građevinski radovi, počevši od izgradnje povijesno najvažnijeg projekta ne samo za grad Viroviticu nego i za ovaj dio Hrvatske, a to je izgradnja čvora Virovitica i dionice Virovitica – Špišić Bukovica u duljini prvih 4,5 kilometara. Sredinom ove godine trebala bi biti izdana građevinska dozvola za dionicu Špišić Bukovica – Bjelovar u duljini 41 km i raspisan natječaj za izvođenje radova. Na dionici od Bjelovara do Virovitice u prvoj fazi gradit će se dvije trake brze ceste.

(www.icv.hr)

Skip to content