Gradonačelnik Ivica Kirin na otvorenju prvog Područnog ureda za osobe s invaliditetom u Osijeku

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin prisustvovao je u ponedjeljak, 5. studenog u Osijeku otvorenju prvog Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Područni ured je otvoren u Ulici Hrvatske Republike 5, a pokrivat će područje pet slavonskih županija, među kojima je i Virovitičko-podravska, u kojima živi više od 87 tisuća osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Otvorenju ureda, uz pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak, nazočili su državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, predstavnici institucija na područnoj i lokalnoj razini te udruga za osobe s invaliditetom.

Otvaranjem ovog ureda u Osijeku želi se potaknuti ravnomjeran razvoj resursa te doprinijeti većoj uključenosti, sigurnosti i izjednačavanju zaštite prava osoba s invaliditetom neovisno o tome gdje žive. Ured će raditi i terenske izvide te predlagati izmjene propisa.
Inicijativa da se upravo u Osijeku otvori prvi područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom potekla je prije nekoliko godina od strane organizacija i udruga osoba s invaliditetom, a ovu inicijativu podržala je i Osječko-baranjska županija, rekla je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak dodavši kako se u Područni ured mogu javiti osobe koje, primjerice, nisu ostvarile određene naknade iz područja socijalne zaštite, koje imaju problema s dugotrajnim postupkom iz mirovinskog i slično.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin prilikom otvorenja ureda je naglasio kako je nužno senzibilizirati javnost, ali prije svega moramo poći od sebe samih.
Danas smo svi okupirani pronalaskom informacija na Internetu, dok nam društvena komunikacija pada na sve nižu razinu. I stoga trebamo stati i pogledati oko sebe kako bismo uvidjeli s kojim se problemima ljudi oko nas susreću, a koji sutra mogu biti naši problemi jer u jednom trenutku život nam se može potpuno promijeniti. U tom se trenutku zapitamo što smo mogli učiniti kada smo bili u mogućnosti pomoći onima kojima je pomoć potrebna, jesmo li učinili dovoljno i prepoznali njihove probleme, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin čestitavši Anki Slonjšak i njenim suradnicima jer će se otvaranjem ovog Ureda u Osijeku osigurati veća uključenost i informiranost osoba s invaliditetom u ruralnim sredinama.

Osim gradonačelnika Ivice Kirina, otvorenju Područnog ureda u Osijeku s područja Virovitičko-podravske županije nazočili su i predstojnik HZMO-a Područnog ureda Virovitica Ivan Šemper, predstojnik HZZ-a Područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk te ravnateljica virovitičkog Centra za socijalnu skrb Marija Bajan – Prokl. (virovitica.hr, fotografije: M. Bašić)

Skip to content