Gradonačelnik Ivica Kirin i župan Tomislav Tolušić u Ministarstvu regionalnog razvoja o nominaciji projekata na pristupne fondove EU

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

kiro i tole 1Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić sa svojim suradnicima sastali su se u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa pomoćnicom ministra Helgom Bubanović Devčić. Tema sastanka, između ostalog, bila je i nominacija projekata Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije na pristupne fondove Europske unije. Tom prigodom istaknuta je i činjenica da Virovitičko-podravska županija spada u one županije koje su do sada prijavile najviše projekata te da će prvi slijedeći natječaj biti raspisan već u rujnu, a odnosi se na poslovnu i turističku infrastrukturu.

Do sada je Grad Virovitica na Javni poziv za dostavu projektnih ideja regionalnih razvojnih projekata u suradnji sa Razvojnom agencijom Sjever-DAN d.o.o. prijavio  6 projektnih prijedloga  ukupne vrijednosti 56 milijuna eura.

Projektna ideja „Izgradnja socijalnih stanova“ regionalni je projekt koji uključuje izgradnju niskoenergetskih objekata na području grada Virovitice, Bjelovara, Koprivnice i Varaždina. Projektom se doprinosi poboljšanju životnih uvjeta građana najlošijeg materijalnog statusa, podizanju kvalitete života i životnog standarda, smanjuje se nejednakost među najugroženijim skupinama stanovništva navedenih gradova te se povećava korištenje obnovljivih izvora energije prema standardima EU. Uz kompleks opremljenih stanova planirana je površina za vrtove koje će korisnici moći obrađivati a sami vrtovi imati će sustav za navodnjavanje.

„Izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica“ dugo je planirani regionalni projekt kojim se ostvaruje društveno-gospodarski učinak na Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Požeško-slavonskoj te našoj županiji. Svrha projekta je osigurati adekvatan prostor sa odgovarajućom opremom djeci kojima je pomoć najpotrebnija. Krajnji korisnici projekta su djeca sa poteškoćama u razvoju te djeca sa umjerenom mentalnom retardacijom i autizmom.

Izgradnja regionalne punionice i pogona za preradu meda „BEE-PARK Virovitica“ projekt je čiji će se društveno-gospodarski učinak odrazit  na 8 županija (Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska te Virovitičko-podravska županija). Projektom se prvenstveno podiže konkurentnost pčelara Grada Virovitice i Županije, brendiranjem meda i proizvoda od meda te zajedničkim nastupom malih proizvođača stvaraju se preduvjeti za konkurenciju vodećim europskim i svjetskim proizvođačima. Cijeli kompleks bi također uključivao i turističko-ugostiteljske objekte na temu meda i pčelinjih proizvoda.

Projektu „Izgradnja Post-inkubatora Virovitica“ cilj je podizanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u gradu Virovitici te stvaranje kapaciteta za održivi razvoj i zapošljavanje stanovništva. Razvijen je sa ciljem olakšavanja ulaska na tržište za poduzetnike koji su bili stanari inkubatora u regiji ali i za novoosnovana start-up poduzeća. Navedeni projekt prijavljen je u suradnji sa dva partnera, Tehnološkim parkom Varaždin i Tehničkom školom Virovitica  a društveno-gospodarski učinak manifestirat će se u sedam županija.

„Dogradnja Kazališta Virovitica“ odnosi se na  proširenje postojeće zgrade kazališta gdje će se izgraditi moderna i najsuvremenije opremljena nova zgrada. Time se postižu bolji uvjeti rada za umjetničko osoblje dok će se zahvaljujući rotacijskoj pozornici i amfiteatralnim gledalištem osigurati ljubiteljima kazališne umjetnosti novo i inovativno kazalište. Projektom se doprinosi poboljšanim uvjetima rada, povećanju zaposlenosti kao i povećanoj mogućnosti za kulturno uzdizanje građana  i okolnog stanovništva naše županije, okolnih županije ali i cijele regije.

„Osnivanje regionalnih logističkih centara i prerađivačkih kapaciteta voća i povrća“ regionalni je projekt koji će se odvijati na području 4 županije (Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Varaždinske županije). Cilj projekta je razvoj konkurentne i održive poljoprivredne proizvodnje na širem regionalnom području, udruživanje poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava te ulaganje u prerađivačke pogone. Realizacijom projekta očekuje se povećanje proizvodnje voća i povrća, ponuda primarnih sirovina za potrebe prerađivačko-prehrambene industrije i drugih subjekata kao i povećanje zaposlenosti u poljoprivredi i poduzetništvu. Planirana je izgradnja sušare za voće i povrće u Koprivnici, postrojenje za proizvodnju špirita  u Virovitici, pogon za kiseljenje u Varaždinu te ULO hladnjače u Bjelovaru. Navedeni gradovi s ujedno i partneri Razvojnoj agenciji Sjever-DAN d.o.o. kao prijavitelju projekta.

Osim navedenoga, Grad Virovitica je partner Virovitičko-podravskoj županiji u projektima Mreža škola Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije i Mreža dvoraca u koji je, uz ostale dvorce u Županiji uključena i obnova Dvorca Pejačević u Virovitici.

Na Javni poziv za dostavu projektnih ideja regionalnih razvojnih projekata Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije prijavila je 10 regionalnih projekata, uz potporu Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, ukupne vrijednosti 100.365.266,67 Eura.

Svrha javnog poziva bila je prikupljanje regionalnih razvojnih projekata odnosno projektnih ideja temeljenih na regionalnim i nacionalnim strateškim dokumentima, koje su prihvatljive za financiranje u okviru budućih strukturnih fondova i Kohezijskog fonda Europske unije, s ciljem poticanja razvoja cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, a osobito slabije razvijenih županija.

 

Skip to content