Grad Virovitica sufinancirao nabavku raskošne Biblije

Luksuzna Biblija ručno je uvezana u finu kožu te smještena u zaštitni kovčežić čija je unutrašnjost podstavljena raskošnim mekim baršunom, vanjština ukrašena ornamentima, a u nj je umetnuta vrpca kako se knjiga pri vađenju ne bi oštetila.Luksuzna Biblija ručno je uvezana u finu kožu te smještena u zaštitni kovčežić čija je unutrašnjost podstavljena raskošnim mekim baršunom, vanjština ukrašena ornamentima, a u nj je umetnuta vrpca kako se knjiga pri vađenju ne bi oštetila.

Izrada raritetne Biblije vrlo je zahtjevan posao. Cijelu grafičku pripremu obavila je Mozaik knjiga, a iznimno složen posao tiskanja i ručnog uvezivanja odvija se već više od godinu dana u Njemačkoj. Svaki se otisak provjerava na najboljim računalima, ali konačan pravorijek o tome što može u tisak ipak daje izvježbano ljudsko oko uz pomoć zlatarske leće.

Posebna vrijednost nove Biblije bit će zlatni obrez s cizeliranim uzorkom, dekoracija kakvu ni jedna dosadašnja Biblija u Hrvata nije imala. Vrlo je malo knjigoveža u svijetu koji znaju napraviti obrez s uzorkom, a postupak se strogo čuva kao poslovna tajna. Hrvatska naklada ovog luksuznog izdanja „knjige svih knjiga“ je 4000 primjeraka, a prvi primjerak poklonjen je Papi. Svaka knjiga broji 1068 stranica i stoji 16.000 kuna.

Jedan od 4000 primjeraka kupila je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, troškove nabavke, s 8.000 kuna sufinancirao je Grad Virovitica. Dolazak Biblije u Gradsku knjižnicu i čitaonicu virovitica očekuje se do kraja ove godine.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica knjiga će biti izložena na posebnom stalku te će ju moći vidjeti i prolistati svi posjetitelji ove ustanove. (vl/aj)

Skip to content