Grad Virovitica prebacio metkom ranjenog Zakonom zaštićenog orla Škanjca u Zaprešić na liječenje

skanjac1– Dva dana se on “motao” po našem dvorištu. Vidjeli smo da je ranjen u krilo i odlučili smo mu pomoć. Iz dvoišta je ušao u radionicu i tako smo ga uhvatili – riječi su Miroslava Fučkara radnika HEP-a iz Virovitice koji je spasio zaštićenu ranjenu pticu kojoj je stradalo desno krilo od metka…

Djelatnik Grada Virovitice ranjenog škanjca prevezao je u Centar za zbrinjavanje divljih životinja u Kraj Gornji, Zaprešić. Naime, uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture u suradnji sa Udrugom za zaštitu životinja (AWAP) osnovala je Centar za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja u svrhu zaštite rijetkih i ugroženih vrsta.Centar je otvoren na svjetski dan zaštite životinja, 4. listopada2003. godine.

Škanjac je, nakon vjetruše, druga najrasprostranjenija ptica grabljivica u Europi. Nalazi ga se na raznim staništima, od šume i rijetko pošumljenih područja Srednje veličine i raznolike boje perja koja se može kretati od tamnosmeđe do skoro potpuno bijele. Duljina tijela se kreće od 51-57 centimetara, a raspon krila mu je od 110-150 cm.

Težak je do 1 kg. Velika krila i širok kratak rep su prilagodba za jedrenje na zračnim strujama (termalima). Škanjac obično vreba s povišenog položaja (stupovi uz cestu, telefonski stupovi, stabla), a kad ugleda potencijalnu žrtvu laganim zamasima krila uzima zalet i potom se obrušava.

Treba napomenuti da su u Hrvatskoj sve grabljivice strogo zaštićene zakonom (Zakon o zaštiti prirode NN 70/05, NN 139/08; Pravilnik o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama NN 84/96 i 79/02). U tom smislu ne smiju se poduzimati nikakve mjere njihovog uklanjanja (odstrijela), trovanja i sl. čime bi se na bilo koji način ugrožavala njihova egzistencija.

Također, postoji jedna velika zabluda i od toga se napravio cijeli mit o tome kako Škanjac (Buteo buteo) “tamani” kokoši i piliće na seoskim imanjima. Škanjac se uglavnom hrani sitnim glodavcima.

Razlog zbog kojeg je Škanjac glavni “krivac za nestale piliće” leži u tome što vlasnici obično niti ne stignu vidjeti Jastreba dok Škanjac znade satima nadlijetati i pretraživati teren u potrazi za miševima i drugim sitnim glodavcima. Ne znajući ove činjenice, vlasnici seoskih imanja u prošlosti su poubijali mnogo škanjaca jer su njih jedino uočavali – kako satima kruže iznad njihovih livada i oranica. (www.icv.hr

Skip to content