Grad Virovitica potpisnik Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom

Danas je u Požegi zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Željka Grahovac potpisala  Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Uz nju povelju su potpisali i gradonačelnici ili njihovi zamjenici iz još osam gradova: Orahovice, Požege, Pakraca, Lipika, Slavonskog broda, Pleternice….Danas je u Požegi zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Željka Grahovac potpisala  Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Uz nju povelju su potpisali i gradonačelnici ili njihovi zamjenici iz još osam gradova: Orahovice, Požege, Pakraca, Lipika, Slavonskog broda, Pleternice, Kutjeva i Nove Gradiške.

Radi se o programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s ciljem da se potpisivanjem navedene Povelje poduzmu koraci u svrhu uklanjanja niza prepreka i sterotipa s kojima su osobe s invaliditetom suočene u svakodnevnom životu.

Do sada je u Republici Hrvatskoj, zajedno sa ovih 9, Povelju potpisalo već 59 gradova, a sutra se očekuje da će u Zagrebu Povelju potpisati još 17 gradova, pa će na kraju ovog tjedna biti 76 gradova potpisnika iz 11 hrvatskih županija rekla je između ostalog prilikom potpisivanja Povelje koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton. Posebno je naglasila veliko zadovoljstvo što je danas devet gradova potpisalo Povelju jer ona uklanja osim barijera i stavove, a stavovi su često puta i veća prepreka nego nedostupnost određenih prostora rekla je na kraju svog govora koordinatorica Vinton.

Zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Željka Grahovac prilikom potpisivanja Povelje istaknula je da je u Virovitici do sada učinjeno puno toga kako bi osobama s invaliditetom olakšao pristup institucijama od izgradnje pristupnih rampi do izgradnje dizala, kao i na rekonstrukciji gradskih ulica, pa sve do postojanja Zajedničke službe koju Grad Virovitica sufinancira sa 150.000,00 kuna, a koja obavlja poslove za devet udruga osoba s invaliditetom.Naglasila je i odličnu suradnju između Grada i udruga osoba s invaliditetom, ali i potrebu da se i dalje nastavi raditi na tome da se osobama s invaliditetom što više olakša svakodnevni život. 

Tekst povelje koji donosimo u cijelosti:Mi, gradonačelnici, u potpunosti podržavamo Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine. Svjesni smo potrebe učinkovitijeg rješavanja pristupačnosti javnih objekata osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj s ciljem osiguravanja njihovog potpunog uključivanja u zajednicu i izjednačavanja mogućnosti.
Osobe s invaliditetom punopravni su građani i građanke s pravom na neovisan život i potpuno sudjelovanje u društvu, poštivanje ljudske različitosti, radi osiguravanja ravnopravnih mogućnosti u svim područjima života, ekonomiji i zapošljavanju, politici, kulturi i sportu. Namjeravamo sustavnim i kontinuiranim mjerama poticati ulaganje resursa u stvaranje okružja u kojima će javni prostori, javne usluge i komunikacije biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupni svim stanovnicima hrvatskih gradova.Stoga ćemo i nadalje poduzimati korake u svrhu uklanjanja niza prepreka i stereotipa s kojima su osobe s invaliditetom suočene u svakodnevnom životu, i radi kojih im je ograničeno aktivno sudjelovanje u društvu i socijalna mobilnost.
Polazeći od Ustava republike Hrvatske i Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, čija je potpisnica i Republika Hrvatska, te Nacionalne strategije, mi, gradonačelnici želimo, temeljem ove Povelje, usmjeriti pozornost javnosti i iskazati namjeru promicanja programa koji zagovaraju aktivno uključivanje osoba s invaliditetom u sva područja javnog života.
Potpisivanjem ove Povelje jasno iskazujemo svoju zajedničku namjeru u stvaranju preduvjeta za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u pristupu javnim prostorima i uslugama jer izgradnja okruženja pristupačnog osobama s invaliditetom znači dodatnu dobrobit za sve članove društva. 

Skip to content