Grad Virovitica organizirao edukativna predavanja u srednjim školama – pametnim odlaganjem otpada do čišće i zdravije budućnosti

U organizaciji Grada Virovitice, sukladno obvezi informativno-izobrazne aktivnosti, u svrhu upoznavanja građana s važnošću pravilnog zbrinjavanja otpada i njegovog kružnog gospodarenja,  održana su predavanja u srednjim školama na području Grada Virovitice.

Predavanja u Tehničkoj školi, Gimnaziji Petra Preradovića i u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji održala je voditeljica Odsjeka za komunalne poslove i graditeljstvo Grada Virovitice Slađana Lazić s voditeljem Odjela za sakupljanje papira, stakla i ambalaže Flore VTC Tomislavom Uzelom. U sklopu informativnog dijela predavanja učenicima su podijeljeni magneti koji sadrže jasne upute o načinu razvrstavanja otpada u plave, žute i smeđe kante. Navedeni magneti bit će podijeljeni i u svim osnovnim školama i vrtićima na području grada, dok će ostatak do isteka zaliha građani moći preuzimati tijekom travnja prilikom plaćanja računa na Gradskoj blagajni.

20230323 075044 scaled

Na provedeno predavanje u Gimnaziji Petra Preradovića osvrnuo se ravnatelj Kristijan Gostimir:

– Smatram da je predavanje u organizaciji Grada Virovitice o sortiranju otpada zaista korisno jer je potrebno educirati kako stariju populaciju, tako i mlade i djecu. Mislim da će s mlađom djecom u Osnovnim školama to ići najbrže jer su već preko medija i različitih aktivnosti upoznati s tematikom. Gimnazijalci su sada učenici koji polako odlaze iz Virovitice na fakultete i ne znamo kakvo će ih stanje dočekati u drugim gradovima što se tiče odvajanja otpada, ali svakako učenici moraju doći s razvijenim pozitivnim navikama. Sve je ovo proces koji traje, a upravo edukacijom i razvojem svijesti o štetnosti bacanja otpada „na jednu hrpu“ postižu se bolji rezultati u konačnici oko sortiranja otpada, poručio je Gostimir.

20230323 125933 1 scaled

Ravnateljica Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici Marijana Novak Stanić također je podržala inicijativu Grada Virovitice u edukaciji učenika o pravilnom odlaganju otpada:

– Predavanje održano u našoj školi bilo je vrlo poučno, premda su učenici već u nižim razredima učili o recikliranju i ekologiji općenito. I nama starijima je potrebno podsjećati se, a osobito mlađima koji ponavljanjem usvajaju znanja. Sigurna sam da su naučili i dosta novih stvari o recikliranju i pravilnom odlaganju otpada. Ne radi se samo o zakonskoj obvezi nego doista o nečemu što je na korist svima nama i našem zdravlju, ali i gradu i našemu planetu, kazala je Marijana Novak Stanić.

viber slika 2023 03 23 12 24 17 074

Stečene navike učenika i načine brige za okoliš učenika i osoblja Tehničke škole prokomentirao je ravnatelj Dino Davidović:

– Navike učenika Tehničke škole veoma su dobre, odvajaju čepove plastičnih boca, a ideja je da kroz nekoliko mjeseci u holu škole napravimo posebne spremnike za plastiku i papir. U svakoj učionici već imamo poseban koš za miješani otpad i za odvajanje papira. Po pitanju očuvanja i uređenja okoliša uređujemo školski park, kosimo, grabljamo, održavamo kamenjar, školski rasadnik, posadili smo živicu, imamo komposter gdje odvajamo bio otpad koji će baš danas učenici ručno ukrasiti nekim življim bojama, rekao je Dino Davidović.

 

Po završetku predavanja održanih u tri škole, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove i graditeljstvo Grada Virovitice Slađana Lazić osvrnula se i na srednjoškolce koji su aktivno slušali predavanja:

– Tijekom predavanja djeca su postavljala pitanja oko razvrstavanja određenih vrsta otpada po spremnicima za koje nisu bili sigurni kako pravilno odlagati. Iznenadila me njihova zainteresiranost oko ove teme i jako mi je drago zbog toga jer upravo su to generacije koje čine našu budućnost te se nadam da će i buduća predavanja polučiti ovakvim povratnim odgovorom te pozitivnim rezultatom u našoj svijesti i brzi o okolišu, istaknula je Lazić.

FLORA VTC Vodic za korisnike Letak 06 2021

(virovitica.hr)

Skip to content