Grad Virovitica ima deset novih stipendista: 132,72 eura primat će svih 12 mjeseci u godini

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin potpisao je danas (utorak) ugovore s novim stipendistima Grada Virovitice. Nakon provedenog natječaja, Grad je odobrio novih 10 stipendija. Danas je svoje ugovore potpisalo njih sedam, dok će ostali to učiniti naknadno.

U pozdravnoj riječi Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice pozdravio je nove stipendistice i poželio im uspjeh u obrazovanju te ih detaljnije upoznao s uvjetima primanja stipendije.

Gradonačelnik Ivica Kirin izrazio je zadovoljstvo zbog novih stipendista, pogotovo jer je riječ o mladom kadru koji se odlučio za deficitarna zanimanja, s naglaskom na prosvjeti i medicini. Velik dio njih studira u Osijeku, ali i Rijeci.

Grad Virovitica trenutno u sustavu ima 43 studenata, naglasio je I. Kirin, a nova grupa primat će stipendiju od 132 eura (1000 kuna) svih 12 mjeseci u godini. Riječ je o povećanju iznosa stipendije od 25 posto u odnosu na dosadašnje godine.

20230103 092213

U ovome vidimo način na koji mladom čovjeku dajemo potporu u odabiru zanimanja i sigurnost u daljnjem životu. Cilj nam je da se nakon završenog obrazovanja vrate u Viroviticu, ovdje pronađu posao i zasnuju obitelj, a mi ćemo im na svakom koraku biti podrška – istaknuo je gradonačelnik potpisujući ugovore.

Najavio je kako će podršku dobiti i svi oni koji iskažu interes za stipendiju, a nisu se dosad javili na natječaje, odnosno da neće biti limita na broj stipendija, ako se mladi koji se za njih javljaju ostvaruju na stipendiju pravo.

Želimo uskoro potaknuti i sve gimnazijalce da promisle o deficitarnim zanimanjima kao svom zvanju, ako je to u skladu s njihovim afinitetima, jer će za svoj odabir imati i stipendiju, ali i siguran posao nakon završenog studija – rekao je gradonačelnik.

20230103 090659

PORASLE CIJENE SMJEŠTAJA I PRIJEVOZA

Da se stipendija za deficitarno zanimanje poklopila s njenim životnim pozivom učiteljice rekla je Iva Nater, studentica druge godine Učiteljskog studija u Osijeku. Ovo je prva godina u kojoj će primati stipendiju i raduje se financijskoj pomoći Grada na putu visokog obrazovanja.

20230103 090709

Živim u domu u Osijeku. Cijena smještaja je, kao i sve drugo, porasla i umjesto 73 eura (550 kuna) sada iznosi gotovo stotinu eura, odnosno 750 kuna. Hranim se u menzi. Kući ne putujem prečesto jer mi je lakše u uvjetima studentskog doma, u miru pripremati ispite. Stipendija će svakako pokriti velik dio troškova upravo za najvažnije, smještaj i prehranu – kaže Iva koja se nakon završetka studija vidi u jednoj od virovitičkih osnovnih škola.

Među novim stipendisticama koje su danas potpisale ugovor je i Barbara Kovač, studentica mađarskog jezika, književnosti i pedagogije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

Ova stipendija bit će mi velika financijska pomoć, s obzirom na sva poskupljenja ove godine. Samo cijena studentske krate za tramvaj otišla je s 10 na 30 eura, a tu su i uobičajeni troškovi studentskog života koji nisu mali. Srećom, živim u obiteljskoj kući, najamninu ne plaćam, ali režije su skuplje pa će stipendija jako dobro doći – kaže Barbara. (www.icv.hr, mlo)

 

Skip to content