Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija hitno traže rampe na pruzi u Taborištu – ovaj tjedan Grad raspisuje natječaj za Glavni projekt

U sudaru vlaka i osobnog automobila u Podravskoj ulici u Taborištu, na pružnom prijelazu bez rampe i svjetlosne signalizacije, jedna je osoba nedavno izgubila život. Reagirale su na to lokalne vlasti pa su virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te njegov zamjenik Marijo Klement s tom tragedijom odmah upoznali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, državnu tajnicu u ministarstvu te nadležne u HŽ Infrastrukturi. Zatražili su što žurnije postavljanje rampe kako bi se izbjegle nove tragedije.

Velika opasnost prijeti na pružnom prijelazu u Podravskoj ulici jer je u blizini škola pa djeca moraju prijeći prugu. Osim toga, velik dio stanovnika naselja mora prijeći ovaj prijelaz kako bi došli do glavnih prometnica koje ih vode prema središtu Virovitice i Osijeku. Prijelaz je osiguran samo Andrijinim križem i znakom stop, nema polubranika, kao ni zvučne i svjetlosne signalizacije, rekao je zamjenik župana Marijo Klement.

Inače, Grad Virovitica je potaknut upitima građana i peticijom koju je 2015. godine pokrenula Ana-Marija Kastaneti, majka troje djece koja tim putem idu do škole, u nekoliko navrata slao upite u HŽ Infrastrukturu, kao i nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te ponudio sufinanciranje projektne dokumentacije kako bi se konačno riješio jedan od gorućih prometnih problema u gradu. Sporazum o sufinanciranju projektne dokumentacije za pružne prijelaze u Podravskoj i Istarskoj ulici u Taborištu potpisan je naposljetku krajem ožujka ove godine, no Grad nije mogao poduzeti potrebne radnje pošto su se čekale suglasnosti.

Sukladno sklopljenom Sporazumu, a odmah po potpisivanu, pokrenuli smo određene radnje. Temeljem Pravilnika o uvjetima za određivanje križanja željezničke pruge i drugih prometnica morali smo prvo zatražiti suglasnosti od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Agencije za sigurnost željezničkog prometa jer se odstupa od predviđenog najmanjeg razmaka između osiguranih prijelaza na pruzi regionalne razine. Ovih dana dobili smo suglasnosti, imenovane su osobe od strane HŽ Infrastrukture koje moraju sudjelovati u postupku javne nabave te ćemo natječaj za izradu Glavnog projekta raspisati ovog tjedna, rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice Kristijan Sabo.

Navedeni pružni prijelazi, sukladno Programu rješavanja željezničko-cestovnih i pješačkih prijelaza od 2018. do 2022., uvršteni su na 147. i 148. redno mjesto rješavanja osiguranja od ukupno 1511 željezničko-cestovnih prijelaza, a Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija uložit će maksimalne napore kako bi rampe bile osigurane što prije. (virovitica.hr, Večernji list)

20180604 112112

Skip to content