Grad Virovitica i ove godine u projektu „Od izvora do mora“: Zelena čistka održat će se 27. travnja

Interes gradova za sudjelovanjem u ekološkom projektu Od izvora do mora nadmašio je onaj prošlogodišnji. Čak 30 hrvatskih gradova odlučilo je očistiti svoje parkove, šume, rijeke, plaže i ozeleniti svoje područje, a među njima je i Grad Virovitica.

Ideja koja stoji iza velikog projekta u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova, jest akcijama čišćenja ambalažnog otpada ukazati na važnost zaštite vodnoga bogatstva naše zemlje i primjerenog odlaganja takvog otpada, a sadnjom drveća u gradovima unaprijediti kvalitetu života svih koji u njemu žive.

Nakon što su završene prve dvije faze (slanje prijava i njihovo prihvaćanje od strane povjerenstva), slijedi najvažnija faza – čišćenje okoliša. Gradovi, u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i građanima volonterima, moraju izabrati termin između 15. travnja do 14. lipnja u kojem će provesti jednodnevnu akciju prikupljanja ambalažnog otpada na svojem području. Grad Virovitica akciju čišćenja planira u subotu, 27. travnja, a više informacija o samoj akciji bit će objavljeno naknadno.

Do 1. srpnja znat će se koji je najbolji mali, srednji i veliki grad. Svaki od ta tri pobjednika dobit će po 15 tisuća eura, koje moraju iskoristiti za barem 30 stabala, ali ne i ukrasnih grmova, živice i cvijeća. Sadnice se trebaju posaditi između listopada i prosinca.
Coca-Cola je projekt Od izvora do mora u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. U prošlogodišnjim akcijama čišćenja u 28 gradova sudjelovalo je gotovo pet tisuća volontera, koji su prikupili više od 152 tone ambalažnog otpada.

Čak 30 gradova sudjeluje u projektu Od izvora do mora i velikim akcijama čišćenja ambalažnog otpada

(jutarnji.hr, virovitica.hr)

Skip to content