Grad raskinuo ugovor o koncesiji korištenja Palače Pejačević

Pod presjedanjem Ivice Kirina danas je održana 118. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Virovitice na kojoj je među ostalima donesena odluka o raskidanju Ugovora o koncesiji za gospodarsko korištenje Palače Pejačević.1 1224012952Pod presjedanjem Ivice Kirina danas je održana 118. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Virovitice na kojoj je među ostalima donesena odluka o raskidanju Ugovora o koncesiji za gospodarsko korištenje Palače Pejačević.

Tom odlukom Grad Virovitica je raskinuo ugovor o koncesiji s zagrebačkom tvrtkom Gramatinvest d.o.o. sklopljen 24. kolovoza 2007. godine., nakon čega je koncesionar sklopio ugovor o izvođenju radova sa tvrtkom Emporion plus d.o.o. iz Zagreba koja je na gradilištu radila do polovine svibnja kad su obustavili radove zbog neplaćanja. S obzirom da koncesionar u međuvremenu nije uspio riješiti kredit kod poslovne banke, novi ugovor o izvođenju radova nije sklopljen, a koncesionar je najavio raskid ugovora zbog prevelikih potrebnih ulaganja u odnosu na očekivane efekte. Stoga je tvrtka Gramatinvest d.o.o. 9. listopada 2008. i formalno uputio dopis Gradu Virovitici kojim traži sporazumni raskid ugovora.

Radovi koji su do 9. listopada 2008. godine izvedeni na zgradi palače Pejačević, prema ocjeni nadzornog inženjera i stalnog konzultanta procijenjeni su na 2.410.819,09 kuna. Od tog iznosa, Grad Virovitica umanjio je 347.157,93 kune kao razliku između ugovorene i po stalnom sudskom vještaku procijenjene vrijednosti ulaganja os 14,48%; 103.183,05 kuna ugovorene kazne od 5% zbog kašnjenja u izvođenju radova i 900.000,00 kuna dosad plaćenih na ime zakupnine, te odlučio koncesionaru za izvedene radove na objektu Palače Pejačević platiti iznos od 1.060.478,10 kuna nakon potpisivanja sporazumnog raskida ugovora.

Podsjećamo, Grad Virovitica dodijelio je koncesiju tvrtki Gramatinvest na rok od 20 godina uz naknadu od 1.000.000 kuna godišnje. Ukupna potrebna ulaganja na objektima Palače Pejačević procijenjena su od strane stalnog sudskog vještaka na iznos od 30.224.894,00 kune. Ulaganja u prostore koji bi koristila gradska uprava (kat i potkrovlje) od cea. 12.300.000 kuna Grad bi platio kroz zakupninu na isti rok od 20 godina. Rok izvođenja radova bio je jedna godina od pravomoćnosti građevinske dozvole za pojedinu fazu građenja.

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin na današnjoj sjednici kazao je, kako će se radovi na uređenju Palače Pejačević nastaviti na način, da će investitor radova biti Grad Virovitica koji će uz pomoć resornog ministarstva financirati obnovu objekta Palače Pejačević. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, virovitička Palača Pejačević nalazi ne na popisu zaštićenih spomenika kulture.

Skip to content