ŠETNJA KROZ POVIJEST Ploče i poučne staze turistima će reći sve o junacima, dvorcima i prirodnim ljepotama našeg područja

Znate li priču o virovitičkom junaku Stanku Iliću? Što znate o dvorcima i kurijama te o prelijepoj rijeci Dravi? Kakve tajne kriju stare crkve naše županije? Odgovore na ova pitanja, ali i dodatne zanimljivosti sada možete saznati tijekom šetnje ili vožnje biciklom, zaustavljajući se pred novo postavljenim pločama koje su „niknule“ na određenim lokacijama našeg grada, ali i županije.

Kako činjenice i zanimljivosti iz povijesti Virovitice ne bi ostale zaboravljene, pobrinula se Turistička zajednica grada Virovitice u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica, Državnim arhivom Virovitica i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije.

U sklopu provedbe projekta „5 do 12 za Dvorac“, uz obnovu Dvorca, revitalizaciju Gradskog parka i otvaranje novog Muzeja s postavom pod nazivom „Drveno doba“, razvijena su tri županijska i tri gradska prijedloga itinerara te dvije poučne staze s ciljem predstavljanja turističkih sadržaja županije kao jedne destinacije – saznajemo od direktorice Turističke zajednice grada Virovitice Katarine Đurđević.

Poučna staza „Drvoredima Virovitice“ putem 30 informativnih ploča postavljenih po različitim lokacijama grada priča priču o nekadašnjem životu u Virovitici. Predstavljena građom Muzeja i personalizirajući ih ličnostima, mjestima i pričama, nudi nekadašnji i romantičarski pogled na Viroviticu, s ciljem približavanja bogate građe Gradskog muzeja svojim građanima i posjetiteljima, ali i kako nove generacije ne bi zaboravile kulturnu i društvenu povijest svoga rodnog grada.

Osim na ulicama Virovitice, informativne ploče postavljene su i duž Slatkog puta, biciklističke staze koja povezuje Viroviticu i rijeku Dravu. Na poučnoj stazi „Drvo i Drava“ posjetitelji mogu tijekom vožnje prekrasnim krajolikom saznati više o arheološkim nalazima ovog područja, povijesnim dvorcima i kurijama te o mističnoj rijeci Dravi.

SPOJILI PRIRODU, KULTURU I RELIGIOZNOST

Gradski prijedlozi itinerara okupljeni su pod imenom „Provedi dan u Virovitici“ te su prilagođeni za sve uzraste i afinitete. Kulturno-povijesna ruta, ruta aktivnog odmora te program za školsku djecu, koja u sklopu redovne nastave često posjećuju Viroviticu kao središte županije, stoje na raspolaganju svim zainteresiranima.

Razvijene su također tri rute kako bi se turistički lokaliteti cijele županije povezali u jedinstvenu turističku destinaciju, „Plemićka ruta Virovitičko-podravske županije“ obuhvaća obilazak mjesta koja su kulturološki, razvojno i arhitektonski obilježile plemićke obitelji Pejačević, Schaumburg-Lippe, Janković, Drašković i Mihalović. Najznačajnije lokalitete duhovnosti poput crkve sv. Roka u Virovitici, crkve u Suhopolju, Voćinu, Gradini, Sladojevcima, Čađavici i Slatini pa sve do manastira s crkvom sv. Nikole u Orahovici posjetitelji mogu pobliže upoznati „Sakralnom rutom“.

Čak dva zaštićena područja od strane UNESCO-a, Park prirode Papuk i prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav te prekrasni pejsaži i prirodna bogatstva Križnice, Arboretuma Lisičine, Jankovca, Bilogore i Virovitičkih ribnjaka objedinjeni su u „Zelenoj ruti“. Nove ploče i poučne staze na ovaj će način turistima približiti sve ljepote i tajne koje čuva naše područje. (icv.hr, ea, tz-virovitica.hr)

Skip to content