Govor gradonačelnika Virovitice Zvonka Kožnjaka na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti  ovaj  uvaženi skup  u prigodi obilježavanja 16.kolovoza – dana grada Virovitice i njegova nebeskog zaštitnika Svetog Roka, čijoj je milosti   preporučen izavjetovan   cijeli ovaj  stoljetni hrvatski grad i svi njegovi  stanovnici.Izuzetna  mi je čast i zadovoljstvo  pozdraviti  ovaj  uvaženi  skup  u prigodi obilježavanja 16. kolovoza – dana grada Virovitice i njegova  nebeskog zaštitnika Svetog Roka, čijoj  je milosti   preporučen i zavjetovan   cijeli ovaj  stoljetni hrvatski grad i svi njegovi  stanovnici.

Dobro nam došli i ugodno se osjećali,  jer ste nam svi    dragi gosti i  osvjedočeni  prijatelji,  koji s nama zajedno već godinama  dijele  dobro i zlo –  dijele  naše uspjehe, naša nadanja, naše  radosti  i veselje.

Ponosan sam što  se svake godine iznova vraćate  u ovaj grad, ne samo vi nego i  mnogi drugi    kojima je  Virovitica prirasla  srcu i koji se  raduju  kada vide  kako je  ona svakim danom  sve ljepša, ugodnija oku, a  odmorište za dušu i tijelo.

Siguran je  to znak  da  u svemu  što radimo nismo sami, da imamo podršku građana ovog grada, ali i  najviših državnih dužnosnika  koji prepoznaju  snagu, smjelost i odlučnost  sadašnjih gradskih vlasti  da  ovaj grad učine poželjnim za gospodarska ulaganja i nove poslovne mogućnosti.

Želimo da naš grad, sjedište i središte   Virovitičko-podravske županije diše punim plućima, da se  probude svi  njegovi ljudski i materijalni  potencijali, da se mobiliziraju svi njegovi resursi  i stave samo u jednu funkciju – funkciju razvoja  gospodarstva i društvenih djelatnosti,  sve sa jednim ciljem – stvoriti grad po mjeri čovjeka 21. stoljeća. Grad iz kojeg mladi neće  odlaziti  u potragu za boljim i ljepšim životom, već će  se u njega vraćati i oni njeni  stanovnici koji su iz tko zna kojih razloga  krenuli van granica ove naše lijepe domovine.

   Zato  je  sav naš trud, sav naš rad i aktivnosti koje  provodimo u kontinuitetu skoro tri godine bio usmjeren  na rješavanje  onih najvažnijih, krucijalnih pitanja ukupnog društvenog razvoja  grada kao što su:

–    nezaposlenost,

–    izgradnja  komunalne i druge infrastrukture,

–    poticanje razvitka poduzetništva,

–    briga o  našim braniteljima,  njihovim obiteljima , djeci   roditeljima i  suprugama poginulih branitelja  i svim onim koji su u statusu  potrebitih osoba

–    briga o  društvenim djelatnostima – prosvjeti, kulturi, športu, socijalnoj skrbi i zdravstvu,

–    briga o mladima, njihovim potrebama i  željama,a posebno  njihovom  cjelokupnom  obrazovanju.

Zadnjih godina Grad Virovitica poprima novo lice jer smo uspjeli ostvariti gospodarski i društveni napredak te realizirati nekoliko značajnih projekata, prije svega zahvaljujući našim velikim naporima, ali i nesebičnoj potpori Vlade RH koja je poduprla svaki gradski projekt.

Virovitica se snažno izgrađuje kroz kapitalne investicije za  koje imamo potporu svih državnih ministarstava i institucija, a moram naglasiti da je u 2007. pokrenut niz velikih  investicija u gospodarstvu. 

Uz mnoštvo projekata i investicija koje smo realizirali u proteklih godinu dana želim istaći zapadnu obilaznicu grada Virovitice koja je izgrađena za dvije godine i otvorena, ukupna vrijednost investicije je 120 milijuna kuna. Uređene su i asfaltirane gradske ulice: Berislavićeva, Kranjčevićeva, Ujevićeva, Šlomovićeva, ul. Kardinala Kuharića, Put Sv. Jurja, Sjevernjak, Markovićeva,  izgrađena je cesta i komunalna infrastruktura u Južnom bloku i Požarima ukupne vrijednosti preko 10 milijuna kuna.

Završena je izgradnja kanalizacije u prigradskim naseljima Rezovcu i Čemernici u iznosu od 15 milijuna kuna. Izgrađen je novi nadzorno-upravljački sustav i izvršena zamjena opreme i filtera crpne stanice Bikana u vrijednosti 10 milijuna  kuna.  Nositelj ovih aktivnosti je Virkom Virvitica uz potporu Hrvatskih voda i Grada Virovitice.

Druga naša komunalna tvrtka Flora Vtc provodi uspješno sanaciju gradskog odlagališta ukupne vrijednosti  26 milijuna kuna. U nabavku opreme i vozila uloženo je 5 milijuna kuna, jer je postala županijski, a za pojedine vrste otpada i regionalni koncesionar, zbog čega je napravljena i nova hala, koja ujedno služi i za organizaciju sajma Viroexpo, u vrijednosti 5 milijuna kuna.

Završena je i rasprodana Poduzetnička zona II, vrijednost investicije 7,5 milijuna kuna, a za Poduzetničku zonu III izabran je na natječaju izvođač radova za izgradnju ceste i druge komunalne infrastrukture te potpisan ugovor o početku radova u vrijednosti od oko 12 milijuna  kuna. Ovakav investicijski i gospodarski razvoj povećao je zapošljavanje i smanjio nezaposlenost, što je vidljivo po podacima Zavoda za zapošljavanje u Virovitici, pa je tako za mjesec lipanj 2002.g. broj nezaposlenih iznosio 2514 osoba, a za lipanj 2007.god. 1677osoba. Izgrađene su dvije zgrade sa 32 stana za potrebe HRVI u ukupnoj vrijednosti od 16 milijuna kuna.

U novi moderno opremljeni vatrogasni centar i nabavku najmodernijih vatrogasnih vozila uloženo je do sada više od 10 milijuna kuna. Zgradu bivšeg vatrogasnog doma adaptirali smo i prenamijenili za četiri programa Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i sada tamo djeluje Dnevni boravak i pomoć  u kući za starije osobe, Obiteljski centar i PSP centar za branitelje, ukupna vrijednost investicije je oko 4 milijuna kuna.  

Naročito smo ponosni na projekt rekonstrukcije zgrade i opremanja Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica jer smo dobili moderan i reprezentativan hram kulture za 21. stoljeće, ukupna vrijednost investicije je 14,5 milijuna kuna.

Adaptirane su i otvorene nove prostorije Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Virovitici u vrijednosti oko 2milijuna kuna.

Posebno se dičimo što ove godine počinju sa radom Katolička klasična gimnazija i  Visoka škola za menadžment u informatici, dok se otvaranje Carinarnice Virovitica za koju je Grad osigurao oko 2,5 milijuna kuna, očekuje odmah po prijamu djelatnika.

Povijesna sjednica Vlade RH u Virovitici 25.svibnja 2007., gdje su donesene odluke o provedbi projekata u vrijednosti preko 2 milijarde kuna za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju omogućit će realizaciju kapitalnih projekata koje smo  godinama pripremali i na kojima smo već započeli sa aktivnostima.

Od projekata gdje grad samo sudjeluje kroz osiguravanje zemljišta ili sufinanciranje svakako treba istaknuti veliki županijski projekt izgradnje nove zgrade Strukovne škole u vrijednosti oko30 milijuna kn koji je financirala Virovitičko-podravska županija.

Završena je izgradnja, uređenje i opremanje zgrade Državne uprave za zaštitu i spašavanje  i Sigurnosno-obavještajne agencije pored MUP-a za koju uskoro očekujemo otvorenje, a vrijednost investicije je oko 2 milijuna kuna.     

No, dozvolite mi da istaknem  jednu   najbitniju i po meni najvažniju razliku između   sadašnjeg  trenutka  i  trenutka od  prije nekoliko  godina.

Sada nismo sami. Sada  imamo bezgraničnu potporu  svih  najrelevantnijih faktora  ove države – od vas, predsjedniče Hrvatskog  sabora, premijera dr. Ive Sanadera, svih članova hrvatske vlade i  čelnika  državnih institucija, ali  što je i od osobitog značenja,  naših građana  koji nam daju potporu  da istrajemo  na  ovom putu.

Stoga  za nas nema  natrag, nema  mjesta za predahe  i  uljuljanost u  postignute uspjehe.

Ima samo jedan put , a on vodi  ka  budućem još većem   rastu i razvoju ovog grada  u sretnoj i slobodnoj dragoj nam domovini Hrvatskoj.   

Dame i gospodo.

Mi imamo viziju, mi imamo  snagu , mi imamo  srce  koje  kuca za ovaj grad, za njegove  stanovnike  koji  su u njemu odlučili graditi svoju sadašnjost i budućnost, bili oni  starosjedioci Mikeši iz  Manteča, Čojluga, Suvare ili  Petrovca  , bili oni naši  Zagorci , Ličani , Primorci, Dalmatinci ili bilo koji drugi   koji dođoše u ovaj grad tražiti  svoje mjesto pod suncem.

Svima vama, svim građanima  Virovitice  neka je sretan i blagoslovljen  današnji praznik , neka je blagoslovljen  svaki vaš korak  i nagrađeno svako vaše dobro djelo .

Neka nas u tome  štiti  naš nebeski zaštitnik  sveti  Rok, i neka nas božji blagoslov  prati u sve dane našeg   života.

Živjeli!

Skip to content