Godišnja skupština Udruge pčelara „Virovitica“: Naglasak na promociji domaćeg kvalitetnog meda

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Udruga pčelara „Virovitica“, koja broji 160 članova, održala je u subotu, 9. veljače u Rezovcu redovnu godišnju skupštinu na kojoj je njen predsjednik Dubravko Milanović govorio o provedenim aktivnostima tijekom protekle godine, a ujedno je usvojen i plan rada za 2019.

Pošto je pred nama godina hrvatskog meda, naglasak je bio na promociji pčelinjih proizvoda, edukaciji pčelara i potrošača, kao i značaju pčela te domaćeg meda kao prehrambenog proizvoda. U tom pogledu pohvaljen je Školski medni dan, aktivnost koju su proveli Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u sklopu koje su prvašićima na Dan sv. Ambrozija podijeljeni paketići s medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci.

Udruga pčelara “Virovitica“ također vrijedno radi na promociji pčelinjih proizvoda te su tijekom protekle godine organizirane brojne edukativne aktivnosti u suradnji sa školama kako bi se učenicima što više približio značaj pčelarstva za cjelokupnu poljoprivredu te važne karakteristike meda kao prehrambenog proizvoda.

Na skupštini su najavljene brojne edukativne aktivnosti i za ovu godinu, a koje uključuju predavanja za sve uzraste. Ujedno, predsjednik D. Milanović najavio je i izradu projekta „Medene staze“ te promociju iste u cilju stavljanja proizvođača meda u turističku funkciju.

Nazočnima na skupštini obratio se i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos koji je govorio o iskoracima na nacionalnoj razini koji su napravljeni kako bi se smanjili troškovi pčelarima, a jedan od njih je i pravo korištenja plavog dizela za koji će alokacija ići krajem mjeseca. Vrbos se ujedno osvrnuo i na pregovore s trgovačkim lancima vezano uz nacionalnu staklenku meda.

– Pri kraju su pregovori kojima želimo ući s nacionalnom staklenkom u trgovačke lance i to kroz kratke lance snabdijevanja. Vi pčelari možete udružiti svoje staklenke, svoje evidencije i dati na punjenje. Taj će med će završiti na policama kroz slogan „Hrvatski med u hrvatskoj staklenci u hrvatskom trgovačkom lancu“, naglasio je Željko Vrbos.

Rad udruge pčelara „Virovitica“ podržali su, uz predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Željka Vrbosa, i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Bojan Mijok, Andreja Poslek ispred HGK – Županijske komore Virovitica, predstavnici pčelarskih udruga s područja županije…

Predsjednik virovitičke Udruge pčelara na kraju skupštine dodijelio je priznanja članovima za jubilarnih 10 i 15 godina članstva u udruzi.

Brončano priznanje za 10 godina članstva u udruzi: Evica Brož, Marija Mrganić i Tomislav Šegregur

Srebrno priznanja za 15 godina članstva: Zdravko Balać, Dubravko Balint, Marica Blažičević, Miloljub Gavrilović, Ranko Glumbić, Ivan Herden, Željko Herden, Pavle Šimatić, Jasna Vrbos i Dražen Železić. (virovitica.hr)

 

Skip to content