Gimnazija Petra Preradovića Virovitica među top 18 srednjih škola s projektom „Zajedno kroz prirodoslovlje“

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U petak, 23. listopada, s početkom u 10 sati, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održano je svečano uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Promocija kvalitete i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini” iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.

Dodjelom bespovratnih sredstava u okviru ovog Poziva nastoje se uspostaviti programski, kadrovski i materijalni uvjeti u gimnazijama koji će omogućiti stjecanje dodatnih kompetencija u području matematike, prirodoslovlja i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Temeljem Odluke o financiranju od 6. listopada, Ministarstvo je za sufinanciranje odabralo ukupno 18 projekata te za uspješne prijavitelje osiguralo 25.695.515,81 kunu.

Među odabranim projektima jedan je iz Virovitičko-podravske županije. Riječ je o projektu Gimnazije Petra Preradovića Virovitica pod nazivom „Zajedno kroz prirodoslovlje“, a provodit će se u partnerstvu sa SŠ Marka Marulića Slatina te SŠ „Stjepan Ivšić“ Orahovica. Vrijednost projekta je 2.260.369,46 kn i bit će sufinanciran u maksimalnom iznosu. Inače, projekt Gimnazije Petra Preradovića je po vrijednosti na 4. mjestu među top 18 odabranih.

Cilj projekta je uspostava programskih, kadrovskih i materijalnih uvjeta u gimnazijama Virovitičko-podravske županije, koji će učenicima omogućiti stjecanje dodatnih kompetencija u području matematike, prirodoslovlja i informacijsko-komunikacijskih tehnologija i to edukacijom 38 nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika za izradu kurikuluma temeljenih na ishodima učenja, izradom osam navedenih kurikuluma te osiguravanjem materijalno-tehničke osnove za njihovo provođenje.

Prema riječima ravnateljice Gimnazije Petra Preradovića, Jasminke Viljevac, u sklopu projekta izradit će se 8 kurikuluma u 13 modula. Kurikulumi su: Zemlja u geografiji, fizici i matematici, Linearna funkcija i vektori u matematičkom programu Geogebra i njihova primjena u obradi eksperimenata u fizici, Funkcije u matematičkom programu Geogebra i njjihova primjena u prirodoslovlju, Biološki sustavi kroz ekologiju i matematiku, Biologija s kemijom kroz životne procese, Termodinamika i kvantna menhanika u fizici i kemiji kroz račun i eksperimente, Fizikalni eksperimenti i modeli kao osnova rada tehničkih uređaja te Informatika. Na kurikulumima će raditi 30 nastavnika.

Natječaj “Promocija kvalitete i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini” prvi je natječaj financiran iz Europskog socijalnog fonda koji obuhvaća isključivo gimnazijsko obrazovanje.

Skip to content